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September 27, 2002

Chris Everman, Deputy City Clerk

SacCity On-Line Campaign Filing

City Hall

915 I Street, Room 301

Sacramento, CA 95814-2671

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-02-012

Dear Ms. Everman:


This letter is in response to your request for informal assistance regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


On campaign reports, are controlled committees required to itemize payments made by incumbent elected officials for civic donations and contributions to other candidates at the dollar threshold of $100 or $500?

CONCLUSION


Under section 84211(k), controlled committees must itemize payments made by  officeholders for civic donations and contributions at the threshold of $100.  

FACTS


You are the Deputy City Clerk for the City of Sacramento and administer the Sac City On-Line Campaign Filing System.  In the course of your audit of campaign statements, you noted that some incumbents are itemizing payments made by the incumbent for civic donations and contributions and subvendor payments at a threshold of $100 and others at $500.  You ask whether the SacCity On-Line Campaign Filing office should request an amendment when a committee itemizes these payments at the $500 threshold.

ANALYSIS


Section 84211 sets forth the required contents of campaign reports and specifies the thresholds for reporting contributions and expenditures.  Generally, committees are required to itemize campaign expenditures of $100 or more on their campaign reports.


Section 84211(k) sets forth the information required for itemized expenditures:

“(k) For each person to whom an expenditure of one hundred dollars ($100) or more has been made during the period covered by the campaign statement, all of the following:

(1)
His or her full name.

(2)
His or her street address.

(3)
The amount of each expenditure.  

(4)
A brief description of the consideration for which each expenditure was made.  

(5)
In the case of an expenditure which is a contribution to a candidate, elected officer, or committee or an independent expenditure to support or oppose a candidate or measure, in addition to the information required in paragraphs (1) to (4) above, the date of the contribution or independent expenditure, the cumulative amount of contributions made to a candidate, elected officer, or committee, or the cumulative amount of independent expenditures made relative to a candidate or measure; the full name of the candidate, and the office and district for which he or she seeks nomination or election, or the number or letter of the measure; and the jurisdiction in which the measure or candidate is voted upon.

(6)  The information required in paragraphs (1) to (4), inclusive, for each person, if different from the payee, who has provided consideration for an expenditure of five hundred dollars ($500) or more during the period covered by the campaign statement….”


In addition to requiring committees to report direct expenditures they make, the Act also requires committees to report expenditures made by an agent or independent contractor (such as a campaign worker, advertising agency, or campaign management firm) on behalf of the committee.  (Sections 84211(k)(6) and 84303; reg. 18431, copies  enclosed.)  For example, if a campaign consultant purchases television time or a campaign worker takes a large copy job to a copy shop, the committee must report both the direct payment to the consultant or campaign worker, and the subvendor payments – the consultant’s payment to the television station or the campaign worker’s check to the copy shop.  

The threshold at which committees are required to itemize payments made by an agent or independent contractor on behalf of the candidate or committee was raised from $100 to $500 in legislation that became effective January 1, 2001.  (Chapter 853, Stats. 2000.)  The legislation, which made numerous changes to campaign reporting requirements, was Senate Bill 2076 authored by Senator Polanco and sponsored by the Commission.    

Section 84303 concerning payments made by an agent or independent contractor states:  

   “No expenditure of five hundred dollars ($500) or more shall be made, other than overhead or normal operating expenses, by an agent or independent contractor, including, but not limited to, an advertising agency, on behalf of or for the benefit of any candidate or committee unless it is reported by the candidate or committee as if the expenditure were made directly by the candidate or committee.  The agent or independent contractor shall make known to the candidate or committee all information required to be reported by this section.”    


In addition section 84211(k)(6), set forth above, requires committees to disclose the name, address, amount, and a description for expenditures to each person, if different from the payee, who has provided consideration for an expenditure of $500 or more.  

Under the $500 threshold, larger payments made by an agent or independent contractor are still disclosed in detail, but committees do not have to report many minor reimbursed expenses by campaign workers as subvendor expenses.  

You asked whether controlled committees must itemize payments made by incumbent elected officials for civic donations and contributions to other candidates at the dollar threshold of $100 or $500.  Payments made by an incumbent elected official for civic donations and contributions to other candidates are not expenditures made by an agent or independent contractor on behalf of a candidate or committee.  They are direct expenditures made by the candidate or committee and as such, under section 84211(k), must be itemized at the $100 threshold.  


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Hyla P. Wagner



Senior Counsel, Legal Division

Enclosures
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  Because you are requesting general advice about campaign reporting, we are treating your request as one for informal assistance, indicated by the file number prefix “I.”  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Reg. 18329(c)(3), copy enclosed.)  	





