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January 29, 2002

Ellen McCormick

AstraZeneca Pharmaceuticals, LP

Post Office Box 1222

Sacramento, CA 95812

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-02-013

Dear Ms. McCormick:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May you be allowed, without penalty, to continue lobbying until August 2, 2002, when you are able to take the required lobbyist ethics course training?

CONCLUSION


The Commission cannot grant a waiver of the ethics-training requirement because nothing in the Act or the implementing regulations gives the Commission authority to waive that requirement.

FACTS


Your letter concerns a request for a temporary exception from the requirement that you complete a lobbyist ethics course.


You registered as a lobbyist with AstraZeneca Pharmaceuticals LP on July 16, 2001.  You do understand that you are required to complete the lobbyist ethics course training, as you have been registered as a lobbyist previously with AIDS Project Los Angeles.  However, when you registered with AstraZeneca, you had assumed that you would receive a notice of the dates and times that the ethics course would be available to you.  Your first notification made the course available on February 7, 2002, a date on which you are not able to attend, and you will be in violation of the law (or unable to lobby) if you wait and take the course on the next available date, which is August 2, 2002. 


You request that you be allowed, without penalty, to continue lobbying until August 2, 2002, when you will be available to take the ethics course.  

ANALYSIS


Under § 86100(a), “[i]ndividual lobbyists shall prepare lobbyist certifications pursuant to Section 86103 for filing with the Secretary of State as part of the registration of the lobbying firm in which the lobbyist is a partner, owner, officer, or employee or as part of the registration of the lobbyist employer by which the lobbyist is employed.” The requirements for lobbyist certification include completion of an ethics course. 

(§ 86103(d)(1).)  In this regard the Act states:

“In the case of a lobbyist who filed a completed lobbyist certification in connection with the last regular session of the Legislature, a statement that the lobbyist has completed, within the previous 12 months or will complete no later than June 30 of the following year, the course described in subdivision (b) of Section 8956.  If the lobbyist certification states that the lobbyist will complete the course no later than June 30 of the following year, the certification shall be accepted on a conditional basis.  Thereafter, if the lobbyist completes the course no later than June 30 of the following year, the lobbyist shall file a new lobbyist certification with the Secretary of State which shall replace the conditional lobbyist certification previously filed. If the lobbyist certification states that the lobbyist will complete the course no later than June 30 of the following year and the lobbyist fails to do so, the conditional lobbyist certification shall be void and the individual shall not act as a lobbyist pursuant to this title until he or she has completed the course and filed with the Secretary of State a lobbyist certification stating that he or she has completed the course and the date of completion.  It shall be a violation of this section for any individual to act as a lobbyist pursuant to this title once his or her conditional certification is void.” 

(§ 86103(d)(1).) (Emphasis added.)


Aside from the provision for “conditional lobbyist certification” as set forth above, there is no authority under the Act or the regulations to grant a waiver of the requirement that a lobbyist complete ethics training.  Thus, no such waiver can be granted.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W.  Wallace



Assistant General Counsel 

Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





