





April 15, 2002

Ms. Sandi Bush, Chairman

Pioneer Fire Protection District

Post Office Box 128

Somerset, CA 95684

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-02-015

Dear Ms. Bush:


This letter is in response to your request for informal assistance regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since you are seeking general guidance about the campaign provisions of the Act, your letter is considered a request for informal assistance.
  

QUESTION


Can the board of directors of the Pioneer Fire Protection District (the “District”)  use the newsletter it publishes every two months to campaign for a favorable vote on a parcel tax or property assessment to voters and/or property owners within the District’s jurisdiction?

CONCLUSION


We cannot advise you with respect to the underlying question concerning the prohibition on the use of public funds to campaign for a ballot measure.  We can only advise you regarding the provisions of the Act.  With respect to the Act, if the District chooses to proceed with a parcel tax which requires passage of a ballot measure at an election, the District may incur campaign reporting obligations if the District makes contributions or expenditures supporting the measure.  If the District chooses to proceed with a benefit assessment district, the reporting provisions of the Act do not apply because the mail-out ballot and protest procedure for creation of assessment districts is not considered a measure or an election under the Act.  

FACTS


The Pioneer Fire Protection District, a special district, located in El Dorado County is considering proposing a new parcel tax or benefit assessment to fund fire service.  The District is a governmental agency.


This District publishes a newsletter called, “The Pioneer Turnout” every two months, which discusses community events as well as the activities of the fire district.  The newsletter goes to all the 3,000 postal patrons within the fire district boundaries.   This newsletter is financed entirely from the sale of advertisements and no district funds  are utilized in its production or distribution.  Sufficient revenues are generated to offset all costs and generate a small reserve for equipment and incidentals.  


We spoke by phone concerning some additional facts on February 21, 2002.  You stated that the District is considering whether to go ahead with a parcel tax or a benefit assessment.  A parcel tax requires a measure on the ballot at an election or a special election, whereas a benefit assessment that affects all property owners requires a mail-out ballot procedure.  

ANALYSIS

We frequently receive questions about the permissible extent of a public agency’s involvement in supporting or opposing a ballot measure that is sponsored by or that affects the agency.
  Unfortunately, the central issue in these questions is outside the scope of the Act.  Law outside the Act prohibits a public agency or official from using public funds to promote a ballot measure, though a public agency or official may use public funds to provide informational or educational material to the public about a ballot measure.  

The Office of the Attorney General addressed this issue in 73 Ops. Cal. Atty. Gen. 255 (1990), copy enclosed, and stated that: “No hard and fast rule can be set forth to distinguish between ‘campaign literature’ and ‘educational materials.’  Each case will be determined on its own facts.  Circumstances such as the style, tenor or timing of the publication may aid in making that determination.”  The prohibition on the use of public funds to support a measure is discussed in the cases Stanson v. Mott (1976) 17 Cal.3d 206; Miller v. Miller (1978) 87 Cal.App.3d 762; and League of Women Voters v. Countywide Crim. Justice Coordination Com. (1988) 203 Cal.App.3d 529.  In addition, Penal Code section 424 addresses the misuse of public funds.   

Because the law concerning the use of public funds is outside the scope of the Act, the Commission does not advise on it.  However, you may wish to get advice from your county counsel as to whether the advertisement revenues the District receives from the newsletter would be considered public funds.
  In addition, if District personnel or computers are used to write articles for the newsletter, layout the newsletter, solicit advertising, etc., the prohibitions may apply.  Again, you may want to contact your county counsel or the Office of the Attorney General for more information.            

Although the propriety of using public funds to support a measure is not covered by the Act, if a public agency makes contributions or expenditures to support a ballot measure, the Act requires disclosure of the payments by the recipient and by the local government agency.

Regulation 18420 (copy enclosed) provides: 

   “(a)  Any candidate or committee that receives contributions from a state or local government agency shall report receipt of those contributions. 

 . . .

   (d)  If a state or local government agency makes expenditures or contributions as those terms are defined in Government Code Sections 82015 and 82025 and 2 Cal. Adm. Code Sections 18215 and 18225, the state or local government agency shall file campaign statements required by Chapter 4 of the Political Reform Act if the agency qualifies as a committee under Government Code Section 82013.”


A person or group of persons qualifies as a committee under section 82013 of the Act if it receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year or makes independent expenditures of $1,000 or more in a calendar year.   

Section 82015 defines “contribution” as: 

   “ . . . a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.”

An “independent expenditure” is defined in section 82031 as: 

    “. . . an expenditure made by any person in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure, or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.”


In addition, Regulation 18225 provides that:  

   “(b)  ‘Expenditure’ includes any monetary or non-monetary payment made by any person . . . that is used for communications which expressly advocate the nomination, election or defeat of a clearly identified candidate or candidates, or the qualification, passage or defeat of a clearly identified ballot measure. 

   (1)  ‘Clearly identified,’ has the following meaning:

   . . . 

   (C)  A measure that has qualified to be placed on the ballot is clearly identified if the communication states a proposition number, official title or popular name associated with the measure.  In addition, the measure is clearly identified if the communication refers to the subject matter of the measure and either states that the measure is before the people for a vote or, taken as a whole and in context, unambiguously refers to the measure.

. . .

   (2) A communication ‘expressly advocates’ the nomination, election or defeat of a candidate or the qualification, passage or defeat of a measure if it contains express words of advocacy such as ‘vote for,’ ‘elect,’ ‘support,’ ‘cast your ballot,’ ‘vote against,’ ‘defeat,’ ‘reject,’ ‘sign petitions for’ or otherwise refers to a clearly identified candidate or measure so that the communication, taken as a whole, unambiguously urges a particular result in an election.  

Consequently, contributions made by a local government agency in support of a candidate or ballot measure must be disclosed as contributions on the campaign disclosure statements of the recipient.  Further, if the contributions or independent expenditures made by the local government agency meet the thresholds of section 82013, the agency will be a committee under the Act.  As a committee, the local government agency will incur independent reporting obligations and will be required to comply with all the filing requirements applicable to committees.
  Thus, if the District receives contributions or makes expenditures of $1,000 or more to campaign for a measure on the ballot, the District may become a committee, subject to the reporting requirements of the Act.  

However, the mail-out ballot and protest procedure for assessment districts set forth in Article XIII D, section 4 of the California Constitution and the Proposition 218 Omnibus Implementation Act (Government Code sections 53750-53753.5) is not considered a measure or an election under the Act.  Therefore, the Act’s reporting requirements do not apply to expenditures to advocate a “yes” or “no” vote in a ballot and protest procedure.  

Section 82043 of the Act defines a “measure” as:  “. . . any constitutional amendment or other proposition which is submitted to a popular vote at an election by action of a legislative body, or which is submitted or is intended to be submitted to a popular vote at an election by initiative, referendum or recall procedure whether or not it qualifies for the ballot.”  

The Act defines “election” as “any primary, general, special or recall election held in this state.”  (Section 82022.)  In addition, the Proposition 218 Omnibus  Implementation Act expressly states that “[t]he majority protest proceedings described in this subdivision shall not constitute an election or voting for purposes of Article II of the California Constitution or of the California Elections Code.”  (Government Code section 53753(e)(4).)     

The mail-out ballot and protest is a procedure whereby ballots are mailed to all property owners in an assessment district to determine if there is a majority protest to an assessment.  Property owners may vote only by mail-in ballot.  At a public hearing, the agency shall consider all protests against the proposed assessment and tabulate the ballots.  The agency shall not impose an assessment if there is a majority protest.  (Cal. Const. Art. XIII D, section 4.)  

We have advised that based upon the definitions and interpretation of the Act, the mail-out ballot and protest procedure for assessment districts required by Proposition 218 is neither a measure nor an election.  (Ewing Advice Letter, No. A-97-061.)  Therefore, the campaign reporting provisions of the Act would not apply to monies spent by the District to advocate passage of a benefit assessment district.   


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Government Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 18329(c)(3), copy enclosed.    


�  Enclosed are copies of the Grisham Advice Letter, No. A-96-272, Scheidig Advice Letter, No. A-96-262,  and the Johnson Advice Letter, No. I-90-367, which may be useful to you.  


�  Further, you may wish to check with the Commission as to whether the Act’s restrictions on mass mailings sent at public expense apply to the District’s newsletter.  (Section 89001 and Reg. 18901.)  


�  In 1996, the Commission fined the County of Sacramento $10,000 for failing to report expenditures related to ballot measure communications in 1993 and 1994.  Sacramento County produced an insert included in county utility bills endorsing Proposition 172 and Measure Q, and a brochure endorsing Measure B which would have increased funding for parks in the county.  





