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July 5, 2002

Robert Dresser, Chief Counsel

Department of Information Technology

801 K Street, Suite 2100

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-02-022

Dear Mr. Dresser:


This letter is in response to your request for informal assistance
 on behalf of the Department of Information Technology (“DOIT”) regarding the financial disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).


The question you pose in your request is how “serving in a staff capacity” has been construed by the Commission.  This question arose in the course of reviewing certain project responsibilities in connection with a contract to assist DOIT in updating the Statewide IT Strategic Plan and DOIT’s procedures relating to the “Agency Information Management Strategy” reports.

In responding to your request, first, we apologize for the delay in providing a response.  While we genuinely try to respond to all requests for advice in a timely manner, we were unable to respond prior to DOIT’s unexpected termination at the end of June 2002.  We apologize for any inconvenience this may have caused you or your department.


In reviewing your letter and all of the supporting documents you provided, it appears that the question in part involves past conduct, i.e. conduct which had already occurred at the time we received your letter.  Pursuant to regulation 18730(b)(5)(B), all persons assuming designated positions are required to file Statements of Economic Interests within 30 days of assuming their designated positions.  As it appears that the contract about which you inquired was originally entered into on December 19, 2001, the contractor employees would have been required to file their assuming office statements no later than January 18, 2002.


However, general guidance on issues involving disclosure may be provided to persons who have a duty to advise other persons relating to their duties under the Act.  (Regulation 18329(c)(1).)  The general question you pose in your request is whether certain contract employees would be “serving in a staff capacity” under the provisions of regulation 18701.


Regulation 18701(a) states:

“(2)  ‘Consultant’ means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

¶ . . . ¶

“(B)  Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity participates in making a governmental decision as defined in Regulation 18702.2 or performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code under Government Code Section 87302.” (emphasis added.)


The concept of “serving in a staff capacity” has also been construed by the Commission staff in advice letters to have a quantitative and a temporal quality, in that persons who perform limited projects for an agency over a limited period of time are generally not deemed to be serving in a staff capacity.  (See Randolph Advice Letter,   No. I-95-045; Conley Advice Letter, No. A-96-182; Marks Advice Letter, No. A-98-073; Smith Advice Letter, No. I-99-316.)  Implicit in the notion of service in a staff capacity is an ongoing relationship between the contractor and the public agency.  (Sanchez Advice Letter, No. A-97-438.)

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Holly B. Armstrong

Staff Counsel, Legal Division

HBA:jg/Enc:  Reg 18329
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� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice (Government Code § 83114; 2 Cal. Code of Regs. § 18329(c)(3), copy enclosed.)


� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





