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February 26, 2002

Mr. Duane Dichiara

Post Office Box 1847

Bonita, CA 91908-1847

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-02-040

Dear Mr. Dichiara:


This letter is in response to your request for informal assistance regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You are Assemblyman Mark Wyland’s campaign consultant and are asking the questions on his behalf.  

QUESTIONS AND CONCLUSIONS


1.  Is it correct that a state candidate may not contribute both $3,000 from his campaign committee and his personal funds to another state candidate committee?


That is correct.  Section 85305 provides:

   “A candidate for elective state office
 or committee controlled by that candidate may not make any contribution to any other candidate for elective state office in excess of the limits set forth in subdivision (a) of Section 85301.”  


Section 85305 incorporates as its monetary limit the $3,000 per election limit set forth in section 85301(a).  The $3,000 contribution limit of section 85305 applies uniformly to candidates for all elective state offices (i.e., an Assembly member may only contribute $3,000 per election to a candidate for Governor and vice versa).  


In addition, the Act’s aggregation provision states that “[t]he contributions of an entity whose contributions are directed and controlled by any individual shall be aggregated with contributions made by that individual and any other entity whose contributions are directed and controlled by the same individual.”  (Section 85311(b).)  Under this aggregation provision, the contributions made by a candidate’s controlled committee are aggregated with contributions made by the candidate.  (See Mitchell Advice Letter, No. A-01-210.)  

Thus under section 85305, a state candidate may contribute a total of $3,000 per election to another state candidate’s committee.  The contribution may be from either the candidate’s personal funds or the candidate’s controlled committee funds.  But the candidate is not permitted to make a contribution of $3,000 to another state candidate from both his personal funds and his controlled committee funds, for a total of $6,000.

2.  Is it correct that a candidate may contribute either $5,000 of campaign committee funds or $5,000 of personal funds to a PAC which plans to contribute campaign funds directly to a candidate for state office; and that the contributing candidate cannot discuss the beneficiary of PAC distributions with the PAC? 


Under Proposition 34, the limit on the amount an individual or entity may contribute to a state PAC (other than a political party committee) is $5,000 per year.  Section 85303(a) provides: 

   “A person may not make to any committee, other than a political party committee, and a committee other than a political party committee may not accept, any contribution totaling more than five thousand dollars ($5,000) per calendar year for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.”  


As discussed above, contributions made by a candidate’s controlled committee are aggregated with contributions made by the candidate.  (Section 85311(b).)  Thus, a candidate may contribute a total of $5,000 per calendar year from either personal funds or campaign committee funds to a PAC that plans to contribute to state candidates.  (However, a candidate may not contribute from both personal funds and campaign committee funds for a total of $10,000.)

Further, the contributing candidate may not direct that the PAC use his or her contribution for a specific candidate.  The Act prohibits such earmarking.  Section 85704 states that “[a] person may not make any contribution to a committee on the condition or with the agreement that it will be contributed to any particular candidate unless the contribution is fully disclosed pursuant to section 84302 [contributions by intermediary or agent].”  


3.  Is it correct that an incumbent may contribute or loan unlimited amounts of personal money to a PAC which plans to use these funds for independent expenditures for or against candidates for state office (not including the incumbent’s opponent); and that the contributing candidate cannot “control” the independent expenditure PAC, but can discuss PAC expenditures with PAC decision makers? 


Proposition 34 does not limit the amount of personal funds a candidate may contribute to a PAC that plans to make independent expenditures for or against state candidates.  However, Proposition 34 prohibits a controlled committee of a candidate from making independent expenditures or contributing funds to another committee for the purpose of making independent expenditures to support or oppose other candidates.  (Section 85501.)  And if the contributing candidate acts jointly with the independent expenditure PAC in making expenditures, he will be considered to “control” the committee.


An incumbent making contributions to an independent expenditure committee  should be careful not to take actions that result in his controlling the committee under the Act’s definition.  Section 82016 provides as follows:

   “(a)  ‘Controlled committee’ means a committee that is controlled directly or indirectly by a candidate or state measure proponent or that acts jointly with a candidate, controlled committee, or state measure proponent in connection with the making of expenditures.  A candidate or state measure proponent controls a committee if he or she, his or her agent, or any other committee he or she controls has a significant influence on the actions or decisions of the committee.  

   (b)  Notwithstanding subdivision (a), a political party committee, as defined in Section 85205, is not a controlled committee.”

The Commission has interpreted the definition of “controlled committee” broadly to include any significant participation by a candidate, his or her agent, or representatives of any other committee he or she controls in the actions of a committee.  To determine whether a candidate controls a committee, we look at the degree of the candidate's involvement in the committee's activities.  The involvement of a candidate includes the involvement of his or her campaign committee and his or her agents.  (Davis Advice Letter, No. I-90-173.)


Section 82016 describes two ways in which a committee is considered a controlled committee.  First, the candidate and the committee may act jointly in making expenditures. Second, if the candidate (or his or her agents) have a significant influence on the actions or decisions of the independent expenditure committee, the candidate will be considered to control it.  

Because the statutory definition of controlled committee focuses on the making of expenditures, any significant discussion and participation by the contributing candidate in the PAC's expenditures will raise the question of whether the candidate controls the committee.  In addition, developing or implementing strategy with the committee would constitute control.  (Madden Advice Letter, No. A-85-197.) 


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Hyla P. Wagner



Legal Division

Enclosure
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I:\AdviceLtrs\02-040

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  Because you are requesting general advice rather than providing facts about a specific transaction, we are treating your request as one for informal assistance, indicated by the file number prefix “I.”  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Reg. 18239(c)(3), copy enclosed.) 


�  “Elective state office” means the office of Governor, Lieutenant Governor, Attorney General, Insurance Commissioner, Controller, Secretary of State, Treasurer, Superintendent of Public Instruction, Member of the Legislature, member elected to the Board of Administration of the Public Employees’ Retirement System, and member of the State Board of Equalization.  (Section 82024.)     





