





April 16, 2002

Norman R. Hertz, Ph.D.

177 Arbuckle Avenue

Folsom, CA 95814-5412

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-02-047

Dear Dr. Hertz:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS


1.  Is it permissible for you to assist your firm with respect to a subcontract with a prime contractor if no information about you or your consulting firm is included in the prime contractor's proposal and neither you nor your firm consult with the prime contractor in their preparation of the proposal or attempt to influence the outcome of the competitive bidding process in any way?


2.  Effective January 1, 2003, will you be able to represent your firm for compensation with respect to contracts with licensing boards in the Department of Consumer Affairs, your former employer? 


3.  Is it permissible at the current time for your consulting firm to contract directly with California departments other than the Department of Consumer Affairs?

CONCLUSIONS


1.  As discussed below, you may be compensated to assist others before the Department of Consumer Affairs in the future, except insofar as the representation concerns decisions in which you participated while employed at the department.  You are permanently banned from participating in such proceedings.  In entirely new proceedings, you may assist others with certain restrictions, as discussed below, in the context of the one-year prohibition on post-employment activities.


2 & 3.  Yes, except with respect to those proceedings from which you are permanently banned from participating.

FACTS


You retired from the Office of Examination Resources in the Department of Consumer Affairs on December 30, 2001.  Your job classification was a SSM III and you functioned as the manager of the Office of Examination Resources.  In your job, you were responsible for assisting the licensing boards in most phases of developing and administering licensing examinations.


Since you retired, you have formed a consulting firm, HZ Assessments with a former employee who separated at the same time.  HZ Assessments would be engaged in the same kind of work as you were doing when employed by the Office of Examination Resources. 

ANALYSIS


The Act has three main post-governmental employment restrictions:

· A “permanent ban” barring a state employee from “switching sides” in any specific proceeding between two parties that the employee worked on while in state service  (sections 87400-87405);  

· A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating with his or her former agency to influence the agency's administrative or legislative action (section 87406); and

· Restrictions on a state employee who is negotiating prospective employment (section 87407).    

As you already have left state employment, your questions concern the one-year and permanent ban provisions of the Act.

I.  The One-Year Ban.

A. Application of the One-Year Ban.  


Having recently left the Department of Consumer Affairs, you ask whether the Act's one-year ban applies to you.  Section 87406(d)(1) states:


“No designated employee of a state administrative agency . . . for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action,
 or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”    

As a manager of the Office of Examination Resources for the Department of Consumer Affairs, you were a “designated employee” under the Act, i.e., a decision-making employee whose position is designated in a state agency's conflict of interest code, and who is required to file an annual statement of economic interests.  As a designated employee of the Department of Consumer Affairs who has left state service, the Act's one-year ban applies to you.  

(§ 87406(d)(1); reg. 18746.1(a)(2).)  


Regulation 18746.1(b) provides guidance on when the prohibitions of the one-year ban will apply.  Under that regulation, an official covered by the one-year ban is prohibited from making an appearance or communication if all of the following apply:     

   “(1)  The official has left his or her state office or employment, which means he or she has either permanently left state service or is on a leave of absence.

   (2)  The appearance or communication is made within 12 months after leaving state office or employment.

   (3)  The public official is compensated, or promised compensation, for the appearance or communication.  However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services is not prohibited or limited by this section.

   (4)  The appearance or communication is made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  An appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interests, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18702.4, subdivision (b)(1), is not prohibited or limited by this section.
   (5)  The appearance or communication is made for the purpose of influencing, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18746.2, any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.

   (A)  Services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the prohibitions of this regulation, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.  However, the prohibitions of Government Code Sections 87401 and 87402 [the permanent ban on “switching sides”] may apply.

   (6)  The appearance or communication is made before any officer or employee of any of the following:
(A) Any state administrative agency that the public official worked for or represented during the 12 months before leaving state office or employment....

(B) Any state administrative agency which budget, personnel, and other operations are subject to the direction and control of any agency described in subdivision (b)(6)(A)....

(C) Any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor, if the official was a designated employee of the Governor's office during the 12 months before leaving state office or employment.”

Once 12 months have transpired since leaving state office, the provisions of the one-year ban no longer will apply to you.  (See below, however, for discussion of the permanent ban on conduct with your former employer.)  

B.  Agencies Covered by the One-Year Ban.  

A designated employee's state administrative agency means the agency for which he or she worked, or any board or commission under the agency's control.  (Grimm Advice Letter, No. I-96-114; Gould Advice Letter, No. A-96-077.)  In determining which is an official's state administrative agency, we have applied a pyramid concept.  (Monagan Advice Letter, No. A-93-473.)  That concept was codified in Regulation 18746.1.   

As a result, you may not for one year, for compensation,
 act as representative or agent for any person before the Department of Consumer Affairs or any of its subordinate boards “for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” (§ 87406.) [Emphasis added.]  Thus, you may appear before California departments other than the Department of Consumer Affairs.


C.  Communications Covered by the One-Year Ban.  

You ask whether HZ Assessments may subcontract with a prime contractor if no information about you or HZ Assessments is included in the prime contractor's proposal.  The Act does not prohibit private contracts.  However, communication in connection with the contract may be affected.  Communications restricted by the one-year ban include any formal or informal appearance or oral or written communication made to influence legislative or administrative action or any action on a proceeding, including the awarding of a contract.  

(§ 87406(d)(1).)  These communications include, but are not limited to, conversing directly or by telephone, corresponding by writing or e-mail, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Reg. 18746.2(a).)  A communication is considered to be for the purpose of influencing legislative or administrative action “if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Reg. 18746.2(a).)  


However, certain communications are not restricted under the one-year ban.  It is not considered a prohibited communication under the one-year ban, if an individual:  

“(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding; 

 (2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;

 (3) Requests information concerning any matter of public record; or

 (4) Communicates with the press.”
  (Reg. 18746.2(b)(1)-(4).)

II.  The Permanent Ban.
The second post-employment restriction on public officials is a permanent prohibition on influencing any judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  (§§ 87401 and 87402.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding
 after leaving state service.
 

� Government Code §§ 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, §§ 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�   “Influencing legislative or administrative action” includes influencing “by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, or analyses.”  (§ 82032.)  “Administrative action” is defined in section 82002 as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding….”  Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”  


�  Commission staff has advised that one cannot escape the prohibitions of section 87406 by charging one's client for some activities, but not others.  (Weil Advice Letter, No. A-97-247.) 


�  Further information is provided in the enclosed fact sheet prepared by the Commission to answer common questions associated with post-employment restrictions.  





�  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”  (§ 87400(c).) 


�  Sections 87401 and 87402 do not restrict an ex-employee's ability to participate in new proceedings, though these new proceedings may be subject to the prohibitions of the one-ear ban discussed above.   (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)








