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April 15, 2002

Anthony R. Fisher, Ph.D.

Anrafi Associates LLC

19420 Vineyard Lane

Saratoga, CA  95070

Re:  Your Request for Advice

        Our File No. A-02-056

Dear Dr. Fisher:


This is in response to your request for advice under the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


For purposes of the post-governmental employment provisions, is your “state administrative agency,” the Industrial Welfare Commission or the wage board, within the Industrial Welfare Commission for which you are a member? 

CONCLUSION


The one-year ban would only apply to your former employer, the wage board.   You may not, for a one-year period after you leave employment with the wage board, for compensation, make any appearance before or communication with the wage board, or any officer or employee thereof, for the purpose of influencing any wage board regulation or proceeding.

FACTS AND ANALYSIS


You are a member of the wage board within the Industrial Welfare Commission.   You are asking if the 12-month post-governmental employment restriction applies to the wage board or to the Industrial Welfare Commission.


The Act provides two restrictions on the activities of former state officials with respect to interaction with their former state agency employers.  Your question relates specifically to the application of Section 87406, known as the “revolving door” prohibition. 


Section 87406(d)(1) provides in pertinent part:


“No designated employee of a state administrative agency…for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property….”


The wage board within the Industrial Welfare Commission is a state administrative agency,
 and you are a member of that board.
  The members of the wage board for the Industrial Welfare Commission are designated employees within the conflict of interest code for the Department of Industrial Relations.  You, therefore, would be prohibited for a period of one year after leaving office, for compensation, from representing any person by making an appearance before or communication to the wage board, or an officer or employee thereof.  However, you are asking if the prohibition would apply to the Industrial Welfare Commission.

This question was previously addressed in the Monagan Advice Letter, No. A-93-473.  In Monagan, the requestor was a member of the Cal-OSHA Appeals Board and asked if he could make presentations before the Cal-OSHA Standards Board and the Division of Occupational Safety and Health.  The Commission recognized that while those entities were within the same department (the Department of Industrial Relations), they function as separate entities and are, in effect, separate departments unto themselves. The revolving door provision only applied to representations before Mr. Monagan’s former employer, the Cal-OSHA Appeals Board.   


Accordingly, as mentioned above, you may not, for a period of 12 months after leaving office, for compensation, represent any person before, or communicate with, the wage board. 


In addition to the one-year revolving door ban, the Act provides for a permanent ban from participation in specific proceedings.


Sections 87400-87404 prohibit former state administrative officials
 from being compensated to represent or aid in the representation of another person before any court or state administrative agency in connection with any proceeding in which the official participated while employed by the state.


Specifically, Section 87401 states:


“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:


(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.


(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”

Furthermore, Section 87402 states:


“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”


Therefore, to the extent that you, in your capacity as a member of the wage board,  participated in particular board proceedings, you may not, after leaving the wage board, represent or aid in the representation of clients in connection with any of these proceedings.


To the extent that the proceedings are before any court or any other state administrative agency, you likewise cannot represent clients in those proceedings.  What constitutes the same or different “proceeding” for purposes of these restrictions must be analyzed on a case-by-case basis.  Therefore, we cannot provide you with more detail on this question until there is a specific proceeding to analyze.


I trust this answers your question sufficiently.  If you need further assistance, please feel free to call me at (866) 275-3772.


Sincerely,


Luisa Menchaca


General Counsel


By:  Jeanette E. Turvill


        Political Reform Consultant



      Technical Assistance Division
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�Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations. 





�In your letter, you asked if a member of a wage board is an agency official.  However, in our subsequent March 18, 2002, telephone conversation, you clarified that you are asking if the revolving door provisions apply to the wage board for which you are a member, or to other boards or divisions within the Industrial Welfare Commission.


� “‘State administrative agency’ means every state office, department, division, bureau, board and commission, but does not include the Legislature, the courts or any agency in the judicial branch of government.”  (Section 87400(a).)





� Pursuant to a telephone conversation with Bridget Bain, Executive Director of the Industrial Welfare Commission (“IWC”) on April 5, 2002, a wage board is not part of the Industrial Welfare Commission, but is a separate and distinct board.  A wage board is convened at the request of the Industrial Welfare Commission to study and make a recommendation on a particular issue.  The number of members on a wage board might vary, but is always equal in number; one-half of which represents business, one-half of which represents labor.  They meet and confer and either provide a single, united recommendation to the IWC or in the alternative, each side presents its views and findings to the IWC.  Once the wage board convenes and provides its recommendation, it disbands.  When another wage order question is raised, another wage board is assembled of different numbers of persons that may, or may not, be members of a previous wage board.


� “State administrative official” means every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.  (Section 87400(b).) 





