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April 10, 2002

Kathy Chew

Mountains Recreation & 

   Conservation Authority

570 West Avenue Twenty-six, Suite 100

Los Angeles, CA 90065

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-02-071

Dear Ms. Chew:


This letter is in response to your request for informal assistance regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your request does not concern a specific decision or named official, we are limiting such assistance to the explanation, in general terms, of the conflict-of-interest provisions of the Act.  (Regulation 18329(c)(4).)
 

You ask whether a consultant whom the Mountains Recreation & Conservation Authority (“MRCA”) is considering hiring will have a disqualifying conflict of interest with respect to participating in future decisions of MRCA.  You explain that this individual is presently, and will continue to be, employed by a nonprofit organization and has duties with that organization which include raising funds to be donated by the nonprofit organization to MRCA. 


The Political Reform Act does not prohibit individuals from serving as public officials, however, the conflict-of-interest provisions of the Act come into play to disqualify an individual, in his or her capacity as a public official, from making, participating in making, or influencing a governmental decision, when that decision may reasonably be foreseen as having a material financial affect upon his or her economic interests.  (Sections 87100 and 87103.)

The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether a public official has a disqualifying conflict of interest (regulation 18700, subdivisions (b)(1) – (8)), which is discussed in our enclosed pamphlet, “Can I Vote?”  The economic interests from which conflicts of interest may arise are defined generally in section 87103 and regulations 18703 – 18703.5.


We are also providing for your information several of our advice letters which give guidance to a public official also holding a position with a nonprofit organization, when that organization raises funds to be donated to the public official’s agency.  Please note, however, that while these advice letters may prove useful for general guidance, Commission written advice is the application of the law to a particular set of facts provided by the requestor.  Thus, the conclusions in the letters are limited to the specific facts contained therein. (Cook Advice Letter No. I-94-130.)  Similarly, the advice contained in our prior letters does not confer immunity except to the person to whom, or on whose behalf, the advice is issued.  (Section 83114(b).)


This letter is limited solely to the provisions of the Act and should not be taken as assistance or an opinion regarding any other area of the law potentially raised by your letter (for example, Government Code Sections 1090, et seq., may also apply 
).

 If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  Kenneth L. Glick




        Counsel, Legal Division

Enclosures
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.   As used herein “section “	refers to a section of the Act and “regulation” refers to a section or subdivision of the Commission’s regulations.


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3).) 


�  The conflict-of-interest provisions of the Act and of Government Code Section 1090, et seq., are two distinct statutory schemes, each imposing its own compliance obligations. For information regarding Government Code Sections 1090, et seq., please consult the state Attorney General’s office.  





