April 11, 2002

Gretchen Riddell-Belli

3 Community Road

Belvedere, CA  94920

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-02-079

Dear Ms. Riddell-Belli:

This is in response to your letter requesting advice on the lobbying provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Do your current activities require you to register as a lobbyist?

CONCLUSION


The activities you describe in your letter do not constitute lobbying and, therefore, do not require you to register as a lobbyist.

FACTS

You work in government-corporate relations.  One of your clients, a California city, has retained your services to research and develop a project that involves obtaining public documents and applying for state grants, but does not require you to engage in influencing legislative or administrative action.  During our phone conversation of April 10, 2002, you stated that a staff member from Assemblymember Dean Florez’s office requested a one-page summary of a proposed project for the City of Taft, which you provided.  This was the only state elected official with whom you have had any contract.  
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You stated that the summary was a compilation of existing public documents only.

ANALYSIS


Section 82039 defines a lobbyist as:



“…any individual who receives two thousand dollars ($2,000) 



or more in economic consideration in a calendar month, other



than reimbursement for reasonable travel expenses, or whose



principal duties as an employee are, to communicate directly or 



through his or her agents with any elective state official, agency



official, or legislative official for the purpose of influencing



legislative or administrative action.”


Section 82002 defines “administrative action” as:



“…the proposal, drafting, development, consideration, amendment,



enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation,



or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-



legislative proceeding….”


Section 82037 defines “legislative action” as:



“…the drafting, introduction, consideration, modification,



enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, 



nomination or other matter by the Legislature or by either house



or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof,



or by a member or employee of the Legislature acting in his 



official capacity.  'Legislative action' also means the action of the 



Governor in approving or vetoing any bill.”


While you may receive $2,000 or more in a calendar month for your work with governmental agencies on behalf of your clients, the activity you described does not meet the definition of either administrative or legislative action.  Therefore, you do not currently meet the definition of a lobbyist and are not required to register as a lobbyist.

Gretchen Riddell-Belli

A-02-079

Page Three


Please note that section 82032 provides that “[i]nfluencing legislative or administrative action” means:

“…promoting, supporting, influencing, modifying, opposing or delaying any legislative or administrative action by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies or analyses.”


Therefore, if, in the future, you provide information to state officials that is prepared to influence legislative or administrative action as defined above, you may qualify as a lobbyist.  


If you have any additional questions, please feel free to call me at (866) 275-3772.







Sincerely,







Luisa Menchaca







General Counsel







By:
Kevin S. Moen, PhD








Political Reform Consultant II
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� 	Government Code sections 81000 – 91014. Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18997, of the California Code of Regulations.








