




June 25, 2002

Steven F. Scholl

1620 Visalia Avenue

Berkeley, CA 94707

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-02-083

Dear Mr. Scholl:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your request asks for general guidance and does not identify a specific future employer, we are treating it as a request for informal assistance.
   The Commission does not act as a finder of fact when providing advice; this advice is based on the facts you provide.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; Govt. Code § 83114.)

QUESTION

After separation from state service are you prohibited under the Act’s post-employment restrictions from advising, as a private consultant, local governmental agencies concerning the drafting of new Local Coastal Programs (“LCP”), LCP components (such as land use plans or zoning ordinances), or amendments to existing LCPs? 

CONCLUSION


For purposes of the one-year “revolving door” ban, after separation from state service you are not prohibited from assisting private consulting clients in writing LCPs or LCP amendments to be submitted to the California Coastal Commission (“Coastal Commission”); provided, however, that no material that you prepare will be submitted by your client to the Coastal Commission identifying you to the Coastal Commission.  Although you may advise your clients, you may not make oral or written communications on behalf of such clients to the Coastal Commission for a period of 12-months after leaving your position with the Coastal Commission, except to the extent such communications are for the purpose of obtaining information of public record.     

You are permanently prohibited from appearing on behalf of, or advising, any party other than the State of California in any proceeding in which you participated while a state administrative official, other than proceedings you participated in that were to adopt or amend policy statements or rules of general application.  

FACTS


You are a deputy director for the Coastal Commission with responsibility for four work units: the North Coast District unit, the North Central District unit, the Information Systems unit, and the Public Education unit in the Coastal Commission’s headquarters in San Francisco.  These units carry out land use regulatory and planning functions including the review of LCPs and amendments thereto, submitted by cities and counties located in the North Coast and North Central Districts.  You oversee, and in some instances serve as the lead analyst for, the review of LCPs and LCP amendments filed with the Coastal Commission by various cities and counties located, primarily, in the North Coast and North Central Coast Districts.


Following separation from state service, you would like to work as an independent consultant, providing services to one or more local governments in the California coastal zone, including the North Coast and North Central Coast Districts.  As an independent consultant you would assist local governments in preparing new or amended LCPs, or components of LCPs, for later submission to the Coastal Commission.
  You would not appear before, or communicate with, the Coastal Commission or its staff, except to the limited extent necessary to gather information that is available to the public at large.

ANALYSIS


The Act has three main post-governmental employment restrictions on individuals who have recently left state service:


1)   A “one-year ban” prohibiting a state employee from appearing before or communicating with his or her former agency in a representative capacity, for the purpose of influencing the agency’s administrative or legislative action.  (Section 87406(d)(1).)  


2)   A “permanent ban” barring a former state employee from “switching sides” in any specific proceeding in which the State of California is a party and the state employee was a participant.  (Section 87401.)  Similarly, a former state employee is permanently barred from assisting any other person representing a party (other than the State of California) in a proceeding in which the former state employee would be prohibited from appearing under section 87401. (Section 87402.) 


3)   Restrictions on a state employee who is negotiating prospective employment.  (Section 87407.)
  

A.   One-Year Ban


Section 87406 and regulation 18746.1 describe post-employment restrictions applicable to certain former state administrative officials.  Section 87406(d)(1) states in pertinent part:

“No designated employee of a state administrative agency, any officer, employee, or consultant of a state administrative agency 
 . . . for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof . . . for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. . . .”

   You indicate that you will not appear before nor have any communications with your former employer, except as necessary to acquire information available to the public at large.
  Using your expertise to draft proposed amendments to LCPs on behalf of local governmental agency clients would not be a prohibited “appearance” or “communication,” should the local governmental agency present those documents to your former employer, as long as you are not identified in the documents you prepare, or otherwise identified in connection in your clients’ efforts to influence the issuance, amendment, awarding, or revocation of the LCP by the Coastal Commission.  (Kingma-Rymek Advice Letter, No. A-95-141.)  Under these facts, the one-year ban would not prohibit you from performing the consulting services you describe. 

B.   Permanent Ban


1)   Quasi-Judicial Proceedings

Although you will not be appearing before nor communicating with your then-former state employer for the purpose of influencing the agency in a judicial, quasi-judicial or other proceeding, you anticipate advising local governmental agency officials who will do so.  Your actions in this regard will fall under the permanent ban of sections 87401 and 87402, and regulation 18741.1, if the proceeding in which these local officials are to appear or offer communication are proceedings in which you participated as a state employee.  

It is important, therefore, for you to identify the Coastal Commission proceedings in which you have participated, prior to advising any clients.  “Proceeding,” as defined in section 87401, means any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the State of California is a party or has a direct and substantial interest and in which you personally and substantially participate.  (Section 87400(d).)  A “judicial, quasi-judicial or other proceeding” is “any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency….”  (Section 87400(c); regulation 18741.1(a)(3).)  It does not include proceedings that do not involve specific parties, such as the making of policies or rules of general application.  (Black Advice Letter, No. A-98-320.)  Proceedings to amend a LCP are similar to a permit or licensing proceeding and are the type of quasi-judicial proceedings covered under sections 87401 and 87402.
 

2)   Participate
The permanent ban applies throughout the duration of any proceeding in which you personally and substantially participated as a state employee.  Participated means to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee, but excluding approval, disapproval or rendering of legal advisory opinions to departmental or agency staff which do not involve a specific party or parties.  (Section 87400(d).)  

A supervisor is deemed to have participated personally and substantially in any proceeding that was pending before the agency under his or her direct supervisory authority.  (Regulation 18741.1(a)(4).)  However, mere administrative oversight of programs, without reviewing or otherwise directly supervising matters involving specific individuals, projects, or decisions under those programs, does not rise to the level of personal and substantial involvement implicated by the statute.  (In re Lucas (2000)  14 FPPC Ops.14.)

In this regard, you state that you have overseen the review of LCPs and LCP amendments from various cities and counties in the North and North Central Coast Districts, in some cases serving as the lead analyst for such review.  Specifically, you state that within the past year, your staff has reviewed LCP amendments submitted by the County of San Mateo and the City of Half Moon Bay, and you served as lead analyst for an LCP amendment submitted by Sonoma County.  In those cases in which you served as lead analyst, including the LCP amendment by Sonoma County, and in those cases in which you had a substantive input through your supervisory role into the handling of the matter, you are deemed to have participated personally and substantially, and are permanently prohibited from advising or representing local government agencies with respect to matters involving the continuation of those proceedings. 

3)   New Proceedings
Sections 87401 and 87402 do not prohibit you from offering consulting services to a local governmental agency in any new proceeding. This holds true even when your local governmental agency client was a party to a previous proceeding in which you participated.  (Puccio Advice Letter, No. I-01-079.)  You will be prohibited, however, by the one-year ban from appearing before or communicating with the Coastal Commission in connection with your consulting services, even when the appearance or communication is in a new proceeding. 

Generally, when it comes to the Coastal Commission, we regard as a “new” proceeding one involving different parties or different properties.  However, even when the parties or properties remain the same as in a prior proceeding, we will regard a proceeding as “new” if there are different factual or legal issues, distinguishable from those considered in the prior proceeding.  (Grimm Advice Letter, No. A-99-086; Chalfant Advice Letter, No. A-92-509.)  In addition, under the Coastal Act, there are three distinct phases which are subject to the jurisdiction of the Coastal Commission: the land use plan; the approval of zoning pursuant to the provisions of the general plan; and specific coastal development permit approvals.  For purposes of sections 87401 and 87402, each of these phases is considered a different proceeding.  (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  

You state that many of the LCPs on which you would consult date back approximately 20 years and have not been amended, either at all or recently, to reflect changes in environmental protection statutes or regulations.  While it appears likely that the plan amendments you would draft would present new issues for consideration by the Coastal Commission, based on changed circumstances and changes in environmental regulation, this is a factual question for you to decide in each instance.  Should you conclude that as a factual matter a proceeding in which you are asked to participate is a new proceeding, you will not be subject to the permanent ban with respect to that participation.

The application of the permanent ban in sections 87401 and 87402 is uniquely fact-driven and we cannot offer sweeping advice at this time to address each situation in which you may be retained in the future to advise a local government agency concerning a LCP.
  For further guidance, you will find enclosed a fact sheet regarding the post-governmental employment provisions of the Act.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kenneth L. Glick



Counsel, Legal Division

Enclosures

KLG:jg

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�   Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided b an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 


� In a telephone conversation with the Commission’s staff you indicated that LCP preparation is a two-step process.  Step one is conducted entirely on the local level and involves initial preparation of the LCP and related changes to local zoning ordinances, if required.  Step two begins after the local governmental entity approves the LCP and consists of efforts by the local governmental entity to obtain state approval of the LCP.  You indicated that as an independent consultant, you would be involved only in the first step. 


�   Regulation 18747(d)(3) states that this prohibition does not apply if the prospective employer is a state, local, or federal government agency.  Thus, under the facts you provide, these restrictions on negotiating prospective employment do not apply to you and for that reason will not be discussed further in this letter.  


� The job description you provide clearly indicates that you are a designated employee of a state administrative agency, covered under the post-employment provisions of the Act. 


� This latter communication is not prohibited under the one-year ban, since it is one in which you will be requesting information concerning matters of public record.  (Regulation 18746.2(b)(3).)  However, during this one-year period, you may not communicate with the Coastal Commission in regard to any specific compliance documents or routine follow-up in connection with any material submitted by a future client to the Coastal Commission.  (Brown Advice Letter, No. A-97-057.)


�  In your letter, you suggest that a Coastal Commission decision concerning an LCP or amendment to an LCP is not an “administrative action” falling under coverage of section 87406(d).  Coverage under section 87406(d), however, is not restricted to administrative actions.  Section 87406(d) also applies to proceedings wherein an agency exercises its discretion to affect the rights and obligations of specific parties, such as proceedings involving issuance, amendment, award, or revocation of a permit, license, grant, or contact, or the sale or purchase of goods or property.  (Regulation 18746.1(b)(5).)  LCPs affect the rights of specific parties to use of their property in a particular manner.  Accordingly, proceedings involving LCPs are akin to proceedings involving a license or permit and are covered under section 87406(d).  (Teitelbaum Advice Letter, No. A-86-277.)


�   Your letter also states that in your employment with the Coastal Commission you participated in the development of general policy and in general rulemakings in which the Coastal Commission adopted regulations or other guidelines affecting the specific substantive matters to be covered in LCPs.  You suggest that you may be prohibited from advising private consulting clients in their compliance with these regulations or other guidelines.  As noted above, the permanent ban applies only to judicial, quasi-judicial, or other proceedings involving specific parties; the ban does not apply to quasi-legislative actions to adopt policies or rules of general applicability.  (Black Advice Letter, No. A-98-320.)  Accordingly, the permanent ban does not prohibit you from participating in new proceedings before the Coastal Commission when these general requirements apply to your client.





