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 May 10, 2002

Michele R. Vadon

Burke, Williams & Sorenson, LLP

18301 Von Karman Avenue, Suite 1050

Irvine, CA 92612-1009

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-02-105

Dear Ms. Vadon:


This letter is in response to your request for advice on behalf of councilmember William L. Ossenmacher, regarding provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION


Does councilmember Ossenmacher, by serving on both the city council for the City of Dana Point and the board of the San Joaquin Transportation Corridor Agency, have a conflict of interest disqualifying him from making governmental decisions relative to a dispute between these two public entities?

CONCLUSION


The fact that Mr. Ossenmacher is a public official by reason of his membership in two local public agencies does not, by itself, create a conflict of interest under the Act in decisions relating to a dispute between the two agencies.

FACTS


You are the city attorney for the City of Dana Point, and you seek advice on behalf of councilmember William L. Ossenmacher.  The San Joaquin Transportation Corridor Agency (“TCA”) is a joint powers authority consisting of the County of Orange and cities that benefit from the San Joaquin Hills Toll Roads, including the City of Dana Point (“City”).  The City Council of Dana Point appointed councilmember Ossenmacher to the TCA Board.  TCA and the City are in a dispute over the payment of a certain fee. TCA has threatened to sue the City to recover the fee in dispute, but would like to initiate settlement discussions with the City.  Boardmember Ossenmacher may be in a position to make decisions for TCA relating to its dispute with the City.  At the same time, in his capacity as member of the city council, councilmember Ossenmacher may be called on to make decisions on behalf of the City, relating to the same issues.   






  ANALYSIS


Section 87100 articulates the Act’s fundamental rule on conflicts of interest, providing as follows:

“No public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has   a financial interest.”


Section 87103 further explains that:

“A public official has a financial interest in a decision within the meaning of Section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family, or on any of the following:” 


The statute goes on to enumerate five kinds of economic interests which may serve as the basis for a conflict of interest.
  In answering your question, it is important   to recognize from the outset that the Act regulates only financial conflicts of interest,     as stated in § 87100.  If a governmental decision would not foreseeably have a material financial effect on one or more of an official’s economic interests, that official could  have no conflict of interest under the Act. 


As you present the question, Mr. Ossenmacher is a public official within the meaning of the Act, he serves on two local public agencies, and he may be called upon   to make, or to participate in making, governmental decisions for either or both agencies relative to the dispute between the City and TCA.  However, you are not aware that     Mr. Ossenmacher has any economic interest potentially affected by these decisions. Assuming that Mr. Ossenmacher is compensated for his services, neither public entity is classified as a potentially disqualifying “source of income” to him, since “income” under the Act does not include “[s]alary and reimbursement for expenses or per diem received from a state, local, or federal government agency.”  (§82030(b)(2).)  

It appears from your account of the facts that Mr. Ossenmacher does not have a “financial interest” in the governmental decisions you describe.  So long as that is the case, he simply will not have a conflict of interest in such decisions, under the Act. 

You have asked a number of related questions, which this agency cannot answer.  You ask if Mr. Ossenmacher’s participation in decisionmaking related to this dispute, whether as a TCA boardmember or as a member of the city council, would create an “appearance of impropriety” under the Act.  The Act does not prohibit or regulate “appearances” of impropriety, however; it defines only actual violations of the law.  In the present context, we can offer advice only on what might or might not be a conflict of interest under the Act.  

You also ask about possible conflicts of interest under other bodies of law, such as judically-crafted common law, and statutory provisions beyond the boundaries of the Political Reform Act, such as the law of incompatible offices at Government Code §§ 1125 et seq.  The FPPC cannot provide advice on law beyond its statutory mandate to interpret and advise public officials on their obligations under the Political Reform Act. (§§ 83111 – 83113.)  We suggest that you present these questions to the Attorney General’s office.

         If you have other questions relating to the Act, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Lawrence T. Woodlock



Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� In addition to the economic interests separately listed in § 87103, a public official always has an economic interest in his or her personal finances, and may have a conflict of interest in any decision foreseeably resulting in an increase or decrease in the personal expenses, income, assets or liabilities of the official or his or her immediate family, in the amount of $250 or more over a 12 month period.  (Regulations 18703.5, 18705.5).  But if such a personal financial effect is foreseeable in any of the decisions at issue, it will not cause a conflict of interest if the effect on the official is not distinguishable from the effect on the “public generally.”  (§ 87103; Regulations 18707 et seq.)





