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May 7, 2002

Marilyn Ramos

108 Farley Drive

Aptos, CA 95003

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-02-108

Dear Ms. Ramos:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that in addition to the Act, there may be other laws that may be applicable to your situation, such as Government Code § 1090.  You may wish to consult with your agency’s attorney or contact the Attorney General’s office for additional guidance. 

QUESTION

Will your filing of a workers’ compensation claim with your agency preclude you from serving on the Aptos/LaSelva Fire Protection District Board, or on the district’s workers’ compensation board?

CONCLUSION

No.  The Act will not preclude you from serving on either body.  However, 

§ 87100 would prohibit you from making, participating in making, or influencing any decision to set a benefit level for yourself which is different from those paid to other employees of the governmental agency in the same job classification or position. Thus, while you could participate in decisions affecting general policy concerning workers’ compensation in your agency, you could not participate in decisions uniquely affecting your own claim.

FACTS


You are a member of the Aptos/LaSelva Fire Protection District Board of Directors, located in Santa Cruz County.  A collateral duty assigned to you is to be the alternate to your district’s workers’ compensation board.  You receive a stipend of $105.00 for each of meeting of these two bodies you attend.


In March 2002, you experienced a serious high blood pressure incident and missed the monthly fire board meeting.  A few days later, at the urging of your husband and fire department employees, you filed the required workers’ compensation forms, the Employee Claim Form (DWC-1) and Employer’s Report of Occupational Injury or Illness (Form 5020).  You submitted them to the fire department.  Filing the required paperwork was done as a precautionary measure.

ANALYSIS

 The conflict-of-interest provisions of the Act do not preclude you from serving on a public commission or board.  Rather, the Act requires disqualification from any decision in which you have a conflict of interest.  This must be determined on a decision-by-decision basis.  In order to determine whether the prohibition in § 87100 applies to a given decision, regulation 18700 provides the following eight-step analysis.

Step One: Is the individual a “public official?” 

As a member of the fire board and a member of the workers’ compensation board, you are a “member, officer, employee or consultant of a state or local government agency” and, therefore, are a “public official” subject to the conflict-of-interest provisions of the Act.  (§ 82048; Reg. 18701(a).)

Step Two: Is the public official making, participating in making, or influencing a governmental decision?
A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Reg. 18702.1.)  A public official “participates in a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive or intervening review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decisionmaker regarding the governmental decision.  (Reg. 18702.2.)  You state in your letter you will not make or participate in making decisions related to your own claim.  

Please note, you are also disqualified from influencing your agency on this decision.  Thus, where a governmental decision will have a reasonably foreseeable, material financial effect on an official’s economic interest, the official must not make contacts with, appear before, or otherwise attempt to influence, any member, officer, employee or consultant of the official’s agency concerning the governmental decision. (Reg. 18702.3(a).) This prohibition also applies to any agency appointed by or subject to the budgetary control of the official’s agency. (Reg. 18702.3(a).)

Where a conflict exists, there is an exception to this rule where the public official is participating in the same manner as any other private citizen. Regulation 18702.4(a)(2) and regulation 18702.4(b)(1) allow a public official to appear, as any member of the general public, before an agency in the course of its prescribed governmental function, to represent himself or herself on matters related solely to his or her personal interests.   Thus, the Act allows a public official to comment, as a member of the public, at public meetings, forums, or hearings on issues related solely to the effect of a decision on his or her personal interests.  These comments should be made under the same procedures applicable to comments from members of the public.

Since you will not be making, participating in making, or influencing a governmental decision connected to your economic interests, as contemplated by the Act, you will not have a conflict of interest.  However, we discuss the remaining steps in the conflict of interest analysis to give you a complete picture of your situation.

Step Three: Does the public official have economic interests?
Under § 87103, there are six different types of economic interests that may result in a conflict of interest for a public official.  Your question concerns possible effects on your economic interest in your personal finances. (§ 87103.)  Regulation 18703.5 provides that “[a] public official has an economic interest in his or her personal finances and those of his or her immediate family. A governmental decision will have an effect on this economic interest if the decision will result in the personal expenses, income, assets, or liabilities of the official or his or her immediate family increasing or decreasing.” (Id.)

Step Four: Are the board member’s economic interests directly or indirectly involved in the decision?

The next three steps, when considered together, identify whether there will be a reasonably foreseeable material financial effect on your economic interest.  This is the statutory test for disqualification.  The first crucial step is determining whether your economic interest is directly or indirectly involved in a decision.  This is an important decision because if your interest is directly involved, generally a strict rule for materiality applies.

“With respect to personal financial effects, a public official or his or her immediate family are deemed to be directly involved in a governmental decision which has any financial effect on his or her personal finances or those of his or her immediate family.”  (Reg. 18704.5.)

Steps Five and Six: Will the financial effect of the decision on the board member’s economic interest be material and reasonably foreseeable?

 Once a public official identifies his or her relevant economic interests, the official must evaluate whether it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on any of those economic interests.  This determination takes two steps.  First, the official must find and apply the applicable materiality standard set forth in Commission regulations. (Reg. 18700(b)(5), Reg. 18705, et seq.)  After finding the applicable materiality standard, the official must then decide whether it is reasonably foreseeable that the standard will be met. (Reg. 18700(b)(6).)

“(a) A reasonably foreseeable financial effect on a public official's personal finances is material if it is at least $250 in any 12-month period....

“(b) The financial effects of a decision which affects only the salary, per diem, or reimbursement for expenses the public official or a member of his or her immediate family receives from a federal, state, or local government agency shall not be deemed material, unless the decision is to hire, fire, promote, demote, suspend without pay or otherwise take disciplinary action with financial sanction against the official or a member of his or her immediate family, or to set a salary for the official or a member of his or her immediate family which is different from salaries paid to other employees of the government agency in the same job classification or position.” (Regulations 18705.5(a)(b).)
However, salary and reimbursement for expenses from a state, local, or federal government agency are expressly excluded from the Act's definition of income. 

(§ 82030(b)(2).)  Since the income you receive as an employee of the fire board is from a governmental agency, you will not have an economic interest in your salary, per diem, or reimbursement for expenses.  In addition, the Commission has held that pension benefits and other fringe benefits as well, such as health benefits, deferred compensation, tax sheltered annuities, life insurance, leaves, etc., are part of salary in that the employee agrees to receive a smaller payment in exchange for receiving the remaining portion of his compensation by way of these fringe benefits. (Reg. 18232; In re Moore (1977) 3 FPPC Ops. 33; James Advice Letter, No. A-88-469.)

However, decisions to set a salary or benefit level for the official or a member of his or her immediate family, which is different from those paid to other employees of the governmental agency in the same job classification or position, would not fall within the exemption.  Thus, while you could participate in decisions affecting general policy concerning workers’ compensation in your agency, you could not participate in decisions uniquely affecting your own claim.

Steps Seven and Eight:  Exceptions

We have not gone on to analyze the latter two steps.  Step seven is an exception that applies where the reasonably foreseeable and material financial effect on the official’s economic interest is not distinguishable from the effect on the public generally, and step eight is an exception that applies when the official is legally required to participate in the decision.  You have not provided any facts to suggest that these exceptions may apply.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W. Wallace

Assistant General Counsel



Legal Division
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� Government Code §§ 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, §§ 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





