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May 23, 2002

Maria Clark, Councilmember

City of Dorris

P. O. Box 408

Dorris, California  96023

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A–02-113

Dear Ms. Clark:


This letter is in response to your request for advice regarding the prohibitions of the Political Reform Act (“Act”).
  

QUESTION


As a council member for the City of Dorris, may you and your husband accept a loan of $30,000 from the city clerk and her council member husband for the purpose of purchasing a home?

CONCLUSION


You may not accept a loan which is attributable to you in an amount in excess of $250 from either the city clerk or your fellow council member.

ANALYSIS


Adopted by the Legislature in 1997, section 87460 imposes restrictions on elected officers and public officials regarding the receipt of loans.  Pertinent to your question is the first paragraph of the statute which reads:

“(a)
No elected officer of a state or local government agency shall, from the date of his or her election to office through the date that he or she vacates office, receive a personal loan from any officer, employee, member, or consultant of the state or local government agency in which the elected officer holds office or over which the elected officer’s agency has direction and control.”  (Section 87460(a).)



Section 82020 defines “elected officer” to be “any person who holds an elective office or has been elected to an elective office but has not yet taken office.  A person who is appointed to fill a vacant elective office is an elected officer.”  Therefore, unless an exception exists, the provisions of section 87460 will apply to you as an “elected officer” as defined in the Act and prohibit you or your husband
 from accepting this loan.  The exceptions to this prohibition are:

“(1)  Loans made to the campaign committee of an elected officer or                 candidate for elective office.

(2)  Loans made by a public official’s spouse, child, parent, grandparent, grandchild, brother, sister, parent-in-law, brother-in-law, sister-in-law, nephew, niece, aunt, uncle, or first cousin, or the spouse of any such persons, provided that the person making the loan is not acting as an agent or intermediary for any person not otherwise exempted under this section.

(3) Loans from a person which, in the aggregate, do not exceed two hundred fifty dollars ($250) at any given time.

(4) Loans made, or offered in writing, before the operative date 

             this section.” [January 1, 1998.] (Section 87460(e).)

The loan in question appears to meet none of these exceptions: a loan made for the purpose of purchasing a home cannot be a loan to your campaign committee; neither the city clerk nor the council member appear to be family members under the facts presented; $30,000 exceeds the $250 limit; and the loan would not have been made prior to January 1, 1998, the operative date of the section.  Therefore, you will be prohibited from accepting a loan of $30,000 from the city clerk and the council member for the purpose of purchasing a home.

If you have any other questions regarding this matter, you may contact me toll-free at 866/275-3772.






Sincerely, 






Luisa Menchaca






General Counsel






By:
Adrianne Korchmaros







Political Reform Consultant
�  Government Code sections 81000�91014.  All statutory references are to the Government Code unless otherwise indicated.  Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations, sections 18109�18997.   All references to regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations. 


	


�  Section 82030(b)(9) will not apply in this situation.





