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July 8, 2002

Howard D. Coleman

Nossaman, Guthner, Knox

& Elliott, LLP

445 So. Figueroa Street, 31st Floor

Los Angeles, CA 90071-1602

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-02-121

Dear Mr. Coleman:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


Must you disclose on your Form 700 stocks held under structured accounts?

CONCLUSION


Yes.  Each investment held in the account must be reported independently on your Form 700.

FACTS


You are a member of the Los Angeles Transportation Commission and are subject to full disclosure under the Act.  Most of your investments are in structured accounts held at Citibank.  Structured accounts are, in essence, the same as mutual funds except that the stocks are, for tax purposes, held in your name.  The structured account manager buys and sells stocks at its own discretion and you provide absolutely no instructions as to either the buying or the selling of any investment.  The position in each company which changes daily, may range from $50 to $10,000 with most of the investments per company in the $2,000 to $3,000 range.  There is probably in excess of 300 difference stocks in your structured accounts.  You do not know on a current basis what is owned or what has been sold.

ANALYSIS


As a member of the Los Angeles Transportation Commission, you are a public official and are required to make full disclosure of your economic interests.  You must disclose, among other things, your "investments," as defined in the Act.  (§ 87206.)  You have asked whether the stocks held in your structured accounts are, in essence, the same as mutual funds, and therefore need not be individually disclosed.  

The Act defines "investment" to include, among other things, any financial interest in a security issued by a business entity.  (§ 82034.)  However, the definition of "investment" also includes several exceptions.  You have asked about one of these exceptions.  Specifically, an "interest in a diversified mutual fund registered with the Securities and Exchange Commission under the Investment Company Act of 1940" is not considered an "investment" for purposes of the Act.  (Id.)  You analogize your structured account to a diversified mutual fund, on the basis that an investor in a diversified mutual fund has no control over the fund's investments, just as you have no control over the securities held in your name in the fully managed account.  Based on that analogy, you ask if the exception for diversified mutual funds covers your structured account. 

The plain language of section 82034 compels the conclusion that the investments in the fully managed account are fully reportable as distinct investments.  Although the analogy you suggest between your structured account and a diversified mutual fund is sound as far as it goes, one cannot escape the precise requirements of the exception: only diversified mutual funds registered with the SEC under the Investment Company Act of 1940 are covered by the exception.  Given that the structured account does not meet those criteria, the exception does not apply to it.  Thus, you must report each investment held in the fully managed account according to section 87206 on your Form 700.  

Please note, the content of the form 700 reflects investments held in the prior year.  You are required to report any investment valued at $2,000 or more during that reporting period.  While you may have difficulty tracking the investments on a "current basis," the account manager should be able to provide you the required information for the prior year.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
C. Scott Tocher



Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





