





June 21, 2002

Keith S. Richman, M.D.

Assemblymember, Thirty-eighth District

State Legislature

Post Office Box 942849

Sacramento, CA 94249-0038

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-02-143

Dear Dr. Richman:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS


1.  May you transfer start-up money from your Assembly committee to a new committee for the San Fernando Valley mayoral race? 


2.  What conflict-of-interest rules would apply to you as a “new city” mayor, and specifically, would campaign contributions be disqualifying to you?   

3.  Are contributions from a lobbyist to your new municipal committee permissible under § 85702? 

CONCLUSIONS


1.  There is no provision of the Act that would restrict you from transferring funds from your Assembly committee to your new municipal committee.  However, any funds raised into your municipal committee may only be transferred to your Assembly committee under the Proposition 34 contribution limits, pursuant to the attribution and transfer rules of § 85306 and regulation 18536.  


2.  As a municipal official the conflict-of-interest provisions of § 87100, discussed below, would apply to you.  The Act’s conflict provisions apply if an official has a  financial interest in a decision.  Campaign contributions are exempt from the definitions of “income” and “gift” under the Act and thus, do not constitute an economic interest under § 87103.  Therefore campaign contributions generally, would not give rise to a conflict of interest for you as an elected mayor.  The only instance under the Act where campaign contributions might be disqualifying is under § 84308, if you as an elected official were also appointed to sit on a board or commission that makes decisions concerning licenses, permits, or other entitlements for use.

3.  No.  Because you are an elected state officer, under § 85702 and regulation 18572, a lobbyist who is registered to lobby the Legislature is prohibited from making a contribution from his or her personal funds or assets to your Assembly committee or your new municipal committee, both of which are controlled committees of yours.
FACTS


The Los Angeles Local Agency Formation Commission recently approved a resolution authorizing the Los Angeles County Board of Supervisors to place the issue of creating a new city for the San Fernando Valley on the November 5, 2002 ballot.  Along with secession, voters will be selecting a contingent set of city council members and a mayor. 


You are considering running for the office of mayor and need advice regarding the fundraising rules and limitations that would control that municipal election.  You request advice including, but not limited to, contribution limits, spending limits, transfers between legislative and municipal accounts, reporting requirements and deadlines, any applicable conflict-of-interest rules, and contributions from a lobbyist to your municipal committee.

ANALYSIS


Your questions concerning the applicability of contribution and spending limits, and reporting requirements and deadlines, are answered in an advice letter we recently issued to the Los Angeles Ethics Commission concerning the secession election (Pelham Advice Letter, No. I-02-137).  We faxed you a copy of this letter on June 4, 2002, and enclose another copy for your reference. 


In addition, you requested advice about three issues related to the secession election that were not discussed in that letter:  transfers between legislative and municipal accounts, applicable conflict-of-interest rules, and whether your municipal committee may accept a contribution from a lobbyist.
  


1.  May you transfer start-up money from your Assembly committee to a new committee for the San Fernando Valley mayoral race? 


In the November 5, 2002 election, you are planning to run for both reelection to the Assembly and election to mayor of the proposed new city in the San Fernando Valley.  You have approximately $100,000 in your Assembly committee.  You are considering using $10,000 or $15,000 from your Assembly committee to get your campaign for the San Fernando Valley mayoral race up and running.  You are planning to form a new candidate committee for the San Fernando Valley mayoral race.  May you transfer these funds from your Assembly committee to the municipal committee?  What if the transaction is structured as a loan?  

Proposition 34 added to the Act contribution limits applicable to elective state offices.  Because there are contribution limits in effect for state elections, there are restrictions in the Act on a candidate’s transferring funds into the candidate’s committee for state elections.  As to transfers between a state candidate’s committees, § 85306(a) provides as follows:

   “A candidate may transfer campaign funds from one controlled committee to a controlled committee for elective state office of the same candidate.  Contributions transferred shall be attributed to specific contributors using a ‘last in, first out’ or ‘first in, first out’ accounting method, and these attributed contributions when aggregated with all other contributions from the same contributor may not exceed the limits set forth in Section 85301 or 85302.”    


This section permits a candidate to transfer funds, for example, from his or her  committee for a local office to his or her committee for a state office, if the candidate attributes the funds to specific contributors and stays within the contribution limits of      § 85301 ($3,000 per person) and § 85302 ($6,000 for small contributor committees).  Regulation 18536 specifies how the candidate should account for the transferred contributions using either the “LIFO” or “FIFO” accounting method.  Thus, we note that funds raised into your municipal committee could only be transferred to the Assembly committee subject to the attribution and transfer rules of § 85306 and regulation 18536. 


However, you are asking about a transfer going the other way, from your Assembly committee to your new municipal committee created for the San Fernando Valley mayoral race.  Generally, if a local jurisdiction has enacted valid contribution limits for  local elections, that jurisdiction may well have restrictions on the transfer of funds from a candidate’s committee for state office to his or her committee for local office.  In this case, however, the Los Angeles Ethics Commission has issued its opinion that the City of Los Angeles campaign finance laws, including the local contribution limits, do not apply to candidates running for office for a potential new city.  (See Pelham Advice Letter, No. I-02-137.)       


There is no provision in the Act that would restrict you from transferring funds from your Assembly committee (raised under the contribution limits of §§ 85301 and 85302) to your municipal committee.  With respect to reporting, the transfer “out” from your Assembly committee would be reported on the Assembly committee’s Form 460, Schedule E - Payments Made.  The transfer “in” would be reported on your municipal committee’s Form 460, Schedule I - Miscellaneous Increases to Cash, as a lump sum.  


Alternatively, you ask whether your Assembly committee may loan funds to your municipal committee.  Under the Act, a loan received by a candidate or committee is a contribution, unless the loan is received from a commercial lending institution in the ordinary course of business, or it is clear from the surrounding circumstances that the loan is not made for political purposes.  (§ 84216.)  Therefore, loans must be made subject to applicable state or local contribution limits.  In this case, the Act does not prohibit your Assembly committee from loaning funds to your municipal committee.  The loan would be considered a contribution to the municipal committee, however, the Los Angeles Ethics Commission has opined that the City of Los Angeles contribution limits do not apply to “new city” candidates.  

If your Assembly committee loans the mayoral committee funds, the transaction should be reported on the Assembly Committee’s Form 460, Schedule H - Loans Made to Others and on Schedule D.  The transaction should be reported on the municipal committee’s Form 460, Schedule B - Loans Received.  (§ 84216.5; §84211(g).)  In addition, although a loan and the forgiveness of a loan are both considered contributions, repayment of a loan is an expenditure to pay off a debt, not a contribution or a transfer of funds under § 85306.  (§ 82025.)  


2.  What conflict-of-interest rules would apply to you as a “new city” mayor, and specifically, would campaign contributions be disqualifying to you?   


The conflict-of-interest provisions applicable to state legislators differ from those applicable to local officials.  As a state legislator, the legislative conflict-of-interest rules set forth in §§ 87102.5 - 87102.6 (copy enclosed), apply to you. 


As a municipal official, the conflict-of-interest provisions of § 87100 would apply to you.  Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a “financial interest” as defined in § 87103. 

Section 87103 of the Act provides as follows:  

   “A public official has a financial interest in a decision within the meaning of Section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family, or on any of the following:

   (a) Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth two thousand dollars ($2,000) or more.

   (b) Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth two thousand dollars ($2,000) or more.

   (c) Any source of income, except gifts or loans by a commercial lending institution made in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating five hundred dollars ($500) or more in value provided or promised to, received by, the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.

   (d) Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.

   (e) Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating ... [$320] or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made…. 

   For purposes of this section, indirect investment or interest means any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official’s agents, spouse, and dependent children own directly, indirectly, or beneficially a 10‑percent interest or greater.”


Thus, should you be elected mayor of the San Fernando Valley, your real property interests, income, gifts, investments or involvement in business entities may create a conflict of interest under § 87100 with respect to a particular decision before you.  For further information, we have enclosed the conflict-of-interest fact sheet available to state and local officials on the FPPC website www.fppc.ca.gov.


However, campaign contributions do not give rise to a conflict of interest under the conflict-of-interest provisions applicable to legislators or those applicable to state and local officials (§ 87100 et seq.).  This is true because campaign contributions are specifically exempted from the definitions of the terms “income” and “gift” in                §§ 82030(b)(1) and 82028(b)(4), respectively.  (See Woodland Hills Residents Assn. v. City Council of Los Angeles (1980) 26 Cal.3d 938.)    

The only instance in which campaign contributions may cause a conflict of interest for an elected official under the Act is if the elected official has also been appointed to sit on a board or commission that makes decisions concerning licenses, permits, and other entitlements for use.  (§ 84308.)  For example, a city council member or a mayor may be appointed to sit on a planning commission, a cable commission, or a local area formation commission.  In this circumstance, the board member may be disqualified from participating in a decision before the commission if the member has received a contribution of more than $250 from a party or participant to the proceeding.  Enclosed is a fact sheet from the FPPC’s website regarding disqualification under            § 84308.  In addition, some cities and counties have enacted local ordinances that require disqualification as to sources of campaign contributions in instances that would not be required by the Act. 


3.  Are contributions from a lobbyist to your new municipal committee permissible under § 85702? 


Section 85702, added to the Act by Proposition 34, provides that:

   “An elected state officer or candidate for elected state office may not accept a contribution from a lobbyist, and a lobbyist may not make a contribution to an elected state officer or candidate for elected state office, if that lobbyist is registered to lobby the governmental agency for which the candidate is seeking election or the governmental agency of the elected state officer.”    


Regulation 18572, adopted by the Commission in May of 2002, states:

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  Because you are requesting general advice about the Act, we are treating your request as one for informal assistance, indicated by the file number prefix “I.”  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Reg. 18329(c)(3), copy enclosed.)    	


�  In a telephone conversation on June 10, 2002, your chief of staff provided additional detail about the transfer of funds question that I requested, and he also added to your original advice request the question concerning contributions from a lobbyist.  





