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October 31, 2002

Rory Jaffe, M.D.

University of California, Davis

2315 Stockton Blvd.

Sacramento, CA 95817

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-02-154

Dear Dr. Jaffe:


This letter is in response to your request for advice regarding provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your questions are general in nature and do not refer to a particular decision, we provide you with informal assistance.

QUESTIONS

1. Does a physician employed by U.C. Davis Health System make, participate in making, or use his or her official position to influence a governmental decision, within the meaning of the Act’s conflict-of-interest provisions, when making medical or surgical treatment decisions regarding a specific patient, including decisions to use particular surgical implants in the treatment of that patient? 

2.  Do medical or surgical treatment decisions like those described in question one become governmental decisions within the meaning of the Act’s conflict-of-interest provisions if a physician’s treatment decision requires the U.C. Davis Health System to purchase the medication or surgical implant ordered by the physician?  

3.  If the answer to question two is “yes,” would the answer change if the U.C. Davis Health System employed a separate panel of physicians to engage in substantive review of the treating physician’s recommendations? 

CONCLUSION

A physician employed by U.C. Davis Health System does not make, participate in making, or use his or her official position to influence a governmental decision, within the meaning of the Act’s conflict-of-interest provisions, when making medical or surgical treatment decisions regarding a specific patient, including decisions to use particular surgical implants in the treatment of that patient.  Given this conclusion, we find it unnecessary to separately address the remaining questions you pose.
FACTS


The University of California, Davis employs physicians, many of whom have teaching positions and also provide clinical care within the UC Davis Health System (“UCDHS”).  In the course of their clinical practice, these physicians are responsible for purchases made by UCDHS.  A surgeon, for example, may anticipate that a patient will require a surgical implant. The surgeon then requests the operating room to stock the particular implant that he or she believes to be best for that patient.  UCDHS does not limit the surgeon’s choices in this area, and has no system-wide selection criteria for surgical implants other than the requirement that they be approved for use in the United States. The UCDHS purchasing department will purchase any implant that a surgeon requests for an upcoming procedure done in its patient care facilities.  You are the chief compliance officer for UCDHS, and your responsibilities include advising UCDHS physicians on their legal obligations under the Act.


 



ANALYSIS


The rule prohibiting economic conflicts of interest under the Act is contained in section 87100, which prohibits a public official from making, participating in, or using his or her official position to influence any governmental decision in which he or she has a financial interest.  In order to determine whether the prohibition applies to a given decision, regulation 18700 provides an eight-step analysis based on the elements contained in section 87100.


The first step, which asks whether the person in question is a “public official,” is not at issue here.  (Reg. 18700, subd. (b)(1).)  The Act defines the term “public official” to include “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.”  (§ 82048.)  The University of California is an agency of the state government, and its employee physicians are therefore public officials.  (§ 82048; Cannizzo Advice Letter, A-99-212.)


The central issue in the questions you pose is whether the physicians, in making decisions regarding treatment of specific and identifiable patients, are participating in “governmental decisions.”  (Reg. 18700, subd. (b)(2).)  If the physician is not participating in a governmental decision, then no conflict of interest exists under the Act.  (Id.)  


While the term “governmental decision” is not defined per se in the Act, regulations 18702.1 to 18702.4 define what it means to make, participate in making, or influence governmental decisions.  For instance, an official “makes a governmental decision” when he: 1) votes on a matter; 2) appoints a person; 3) obligates or commits his or her agency to any course of action; or 4) enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Reg. 18702.1, subd. (a)(1)-(4).)
 


A decision between a doctor and patient regarding the propriety of a given implant device does not constitute the appointment of a person, a vote on a matter nor the entrance into a contractual agreement on behalf of his or her agency.  This leaves the question, however, of whether the recommendation to a patient of a certain implant device “obligates or commits” the doctor's agency to any course of action.  (Reg. 18702.1, subd. (a)(3).)  Treatment decisions by physicians and patients, generally are not thought of as contractual ones of a specific course of action between the physician's employer and the patient.  Put another way, when a physician and patient determine a specific medical device or procedure is to be used or followed, it is not usually thought of as committing the hospital to a specific course of treatment - those are not hospital decisions or functions, but those of doctors and patients.  While the hospital, the doctor's “agency,” facilitates that treatment through its administrative and other functions, it is not the hospital which is bound to a specific course of action, such as when a city enters a contract for janitorial services with a certain entity.  Regulations 18702.2 through 18702.4, which measure participation and influence in governmental decisions and provide for certain exceptions, are equally inapplicable to the facts you pose.


This is not to say, however, that the Act's conflict-of-interest provisions have no application in the context of public officials who deliver medical care.  The Act declares that public officials, “whether elected or appointed, should perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests....”  (§ 81001, subd. (b).)  One of the stated purposes of the Act is to disqualify officials from making decisions that might materially affect their assets and income.  (§ 81002, subd. (c).) The Act's conflict-of-interest provisions therefore apply to physicians who are public officials in certain aspects of their professional responsibilities.  (Cannizzo Advice Letter, supra, applying conflicts rules to a physician making hospital budget decisions that may affect another hospital that is a source of income to the doctor; Kellett Advice Letter, A-96-268, discussing conflicts principles that apply to hospital district board decisions that could have an effect on patients or health plans that are sources of income to the physician; Marks Advice Letter, A-98-073, concluding that general medical supply decisions unrelated to a specific patient do not make a doctor a consultant for conflicts purposes where there is substantive review by others.)


Based on the specific question you pose, however, we conclude that a physician employed by U.C. Davis Health System does not make, participate in making, or use his or her official position to influence a governmental decision, within the meaning of the Act’s conflict-of-interest provisions, when making medical or surgical treatment decisions regarding a specific patient, including decisions to use particular surgical implants in the treatment of that patient.
  Given this conclusion, we find it unnecessary to separately address your remaining questions.


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
C. Scott Tocher,



Counsel, Legal Division

Enclosure
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�  Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  Informal assistance does not provide the immunity conferred by formal written assistance.  (Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


�  Decisions not to do any of these acts also constitute a “governmental decision” under the Act, unless the official abstains due to a conflict under the Act.  (Reg. 18702.1, subd. (b)(5).)  Thus, there are circumstances where an official's refusal to act is itself a decision by the official.  


�  Due to the general nature of your request, we cannot determine the specific types of economic interests that might be at issue and therefore, do not render an opinion with respect to how the advice in this letter may or may not relate to advice given in different circumstances such as those in the Seuss Advice Letter, A-88-468.   





