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June 27, 2002

Stacey Simon

Office of the County Counsel

Post Office Box 2415

Mammoth Lakes, CA 93546

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-02-163

Dear Ms. Simon:


This letter is in response to your request for informal assistance regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

If Mono County retains a nonprofit entity as a consultant under a short-term training contract, would the earlier agreement affect the county’s ability to enter into a subsequent contract with that nonprofit?   

CONCLUSION


It is possible that individual CSS employees might become subject to the Act’s conflict of interest rules in performing their employer’s obligations under the short-term training contract.  As “public officials,” these individuals might find themselves disqualified from governmental decisions with foreseeable, material financial effects on their employer.  But CSS is not itself a “public official,” and there would be no barrier under the Act to the county’s entering into a second contract with CSS.

FACTS


In 2000, the Legislature enacted AB 1682 (codified as Welfare and Institutions Code § 12300 et seq.) which requires that counties establish an “employer of record” for providers of in-home supportive services (“IHSS”).  IHSS is a state-funded program through which counties pay individuals to take care of the elderly, blind and disabled in their own homes.  The purpose of the legislation was to create an “employer of record” that providers (or their unions) could bargain with for increased wages and/or benefits.  Although the providers are presently paid with state money channeled through counties, most (if not all) counties treat them as independent contractors and not as employees.


Under this legislation, counties may themselves serve as the employer of record, they may create a public authority to serve as such, or they may contract with a nonprofit consortium to do so.  This decision is made by the board of supervisors, after a recommendation has been given by an IHSS advisory committee established pursuant to the statute.  Advisory committees are to be comprised of current or past recipients of IHSS services, providers of IHSS services, and a county representative, if the county so desires.  The recommendation of the committee is not binding on the board.


Since the enactment of AB1682, various groups, including many nonprofits,   have sprung up to offer their services to counties with the establishment and training      of advisory committees.  This service would include analyzing the fiscal impacts and service benefits or drawbacks of each of the various alternatives, discussing those issues with the advisory committee and assisting the committee with the preparation of a report to the board.  At present, one of the groups offering those services, Community Service Solutions (“CSS”) also offers its services as a nonprofit consortium that can act as an employer of record in those instances where a county board of supervisors elects to employ such an entity for this purpose.  CSS is a 501(c)(3) nonprofit organization. Other groups presently providing consulting services are in the process of expanding their programs so that they too may ultimately serve as nonprofit consortium employers of record in counties that choose to engage such entities. 


Mono County is very impressed with the work of CSS.  The county would like   to contract with them now to train the county’s advisory committee, and assist it in making a recommendation to the board of supervisors as to the preferred means of creating an employer of record.  That contract would be at the most a two-month agreement, culminating in a recommendation to the board by mid-August.


The county’s concern, however, is that if the board of supervisors ultimately determines that the county should elect to contract with a nonprofit consortium as an employer of record, and were therefore to put out an RFP for nonprofit consortiums wishing to provide such services, then CSS would be prevented from bidding on, or ultimately entering into, the contract because of a conflict of interest.  Again, because of the quality of CSS’s work, the county does not desire to disqualify CSS now from competing for or an entering into such a contract later, if the opportunity should arise. The contract with an employer of record, if the county chose to engage in such an agreement, would likely be for ongoing services over a period of years.

ANALYSIS


The Act’s conflict of interest provisions apply only to public officials.  Section 87100 prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  A “public official” is defined to include “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.”  (§ 82048.)  Mono County is a “local government agency” under the Act (§ 82041), and the Act’s conflict of interest provisions would therefore apply to a consultant of Mono County.

“Consultant,” as defined by the Act at regulation 18701(a)(2), is something of a term of art: 

“(2) ‘Consultant’ means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:                                                       (A) Makes a governmental decision whether to:                                                                                1. Approve a rate, rule, or regulation;    

2. Adopt or enforce a law; 




            3. Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;       


          4. Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract that requires agency approval;             


                      5. Grant agency approval to a contract that requires agency approval and to which the agency is a party, or to the specifications for such a contract; 



            6. Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item; 






             7. Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or                                    

(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity participates in making a governmental decision as defined in Regulation 18702.2 or performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency's Conflict of Interest Code under Government Code Section 87302.”




It is clear from this that CSS – a nonprofit entity and not an “individual” – cannot be regarded as a “consultant” to Mono County, and would not be considered a “public official” of any kind.  The Act’s conflict of interest provisions simply cannot be applied directly to a nonprofit entity.  We have, however, concluded that employees of a nonprofit entity may be classified as “consultants” subject to the Act’s conflict of interest provisions, if they provide particular services to a governmental agency under a contract for services between the nonprofit employer and the government agency.  (See, e.g. Cannizzo Advice Letter, No. A-99-212; Marks Advice Letter, No. A-98-073.)  

Since we do not know the details of the services that might be provided by individual CSS employees under contract to provide training to the county’s advisory committee, we cannot rule out the possibility that one or more of these individuals might be classified as a “public official” within the meaning of the Act.
  We can offer no opinion at present on whether or not employees of CSS might encounter conflicts of interest during the course of their employment in training the advisory committee.  

For purposes of this analysis we will assume that employees of CSS would be “public officials” by virtue of their services under the initial training contract.  If we also assume that they would be required to make or participate in making governmental decisions during the course of their duties under this contract, they could be disqualified from any decision with a reasonably foreseeable, material financial effect on any of their economic interests, including CSS.
 


Your question, however, is not whether CSS employees might have a conflict of interest in decisions affecting CSS, but whether CSS would be disqualified from bidding on a new contract following the county’s decision to retain a nonprofit entity to serve as the county’s “employer of record” for providers of in-home supportive services. 


Although it is possible that individual CSS employees might become subject to the Act’s conflict of interest rules during their work under the training contract, this has no bearing on the right of CSS to bid on, or enter into, a subsequent contract with the county.
  Even if individual CSS employees might have occasion to influence govern-mental decisions affecting the county’s ultimate decision to hire CSS, the Act would disqualify the individual CSS employees from taking part in those decisions, but that disqualification would not extend to barring CSS from offering itself as a service provider to the county.   


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Lawrence T. Woodlock



Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.   We provide informal assistance because your question is general in nature, and not related to a specific, pending decision.  Informal assistance does not provide the immunity given by formal written advice.  (Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)	


� Generally, the Commission has advised that an individual contractor may become a consultant, and thereby a “public official,” either by making the kind of governmental decisions listed in regulation 18701(a)(2), or when the consultant works on more than a single short-term project and serves the agency in a de facto staff capacity.  See, generally the Smith Advice Letter, No. A-99-316.  The initial, short-term training contract may not by itself lead to classification of CSS employees as “consultants.”  Further, if the advisory committee trained by CSS employees is truly an “advisory” body to the ultimate decisionmaker, it would seem unlikely that individuals who train that committee would be making or participating in the kinds of decisions that define a “consultant” under regulation 18701(a)(2).  


� As both a source of income and their employer, CSS would certainly be one of its employees’ economic interests under § 87103(c) and (d).


� Please bear in mind, however, that if a CSS employee becomes a “public official” through his or her activities as a “consultant” to the county, any decisions by that consultant in violation of the Act’s conflict of interest provisions could ultimately be set aside by a court under § 91003.  





