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July 26, 2002

Mr. John A. Ramirez

Rutan & Tucker, LLP

Post Office Box 1950

Costa Mesa, CA 92628-1950

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-02-167

Dear Mr. Ramirez:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Mr. Lou Lopez regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Assuming it is permissible under local law to make an intra-candidate transfer from Mr. Lou Lopez’s city council committee to his supervisorial committee, does the Act permit such transferred funds to be used to pay an outstanding campaign debt of the supervisorial committee which consists of a loan from Mr. Lopez to the committee?  

CONCLUSION


Assuming the transfer is lawful under the Orange County ordinance, the Act permits campaign funds from Mr. Lopez’s city council committee to be transferred to his supervisorial committee and used to repay the personal loan.  However, under the restrictions on surplus funds, Mr. Lopez may not use the repaid funds to run for office in a future election. 

FACTS


Your firm represents the “Lou Lopez for Supervisor” committee, one of a number of committees controlled by Mr. Lopez relating to past elections.  Mr. Lopez is no longer an elected official.  Currently, the “Lou Lopez for Supervisor” committee has campaign debt arising from a loan made by Mr. Lopez to his supervisorial committee for a 1998 election.  Mr. Lopez also controls a campaign committee relating to a 1994 election for a local city council office.


The County of Orange has adopted a campaign finance ordinance which purports to prohibit intra-candidate transfers (e.g., transfers from one candidate committee to another candidate committee controlled by the same candidate).  In March 2002, the Attorney General of California determined that this prohibition on intra-candidate transfers contained in the Orange County Campaign Finance Ordinance was unconstitutional.  (01 Ops.Cal.Atty.Gen. 313 (2002).)  

ANALYSIS

1. Restrictions on the Use of Surplus Campaign Funds

The Act regulates the use of campaign funds.  In general, a candidate may only use campaign funds for a political, legislative or governmental purpose.  (Section 89512.)  Thus, a candidate may not use campaign funds for personal purposes.  In addition to the general rule, there are more specific rules governing the use of campaign funds in sections 89510-89518 of the Act.

Surplus campaign funds are subject to greater restrictions set forth in section 89519, copy enclosed.  Section 89519(a) states that a candidate’s campaign funds are considered surplus funds when the candidate leaves elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last.  Because Mr. Lopez is no longer an elected official and was defeated in the race for supervisor, the funds in both his city council committee and his supervisorial committee are surplus funds.     

A candidate may not use surplus campaign funds to run for a future elective office.
  Under section 89519, a candidate may only spend surplus funds on the following expenses: 

· Payment of outstanding campaign debts or officeholder expenses. 

· Repayment of contributions. 

· Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, if no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, any member of his or her immediate family, or the campaign treasurer. 

· Contributions to a political party or committee, so long as the funds are not used to make contributions in support of or in opposition to a candidate for elective office.  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate in another state, or any ballot measure. 

· Professional services, such as legal or accounting services reasonably required by the committee to assist in its administrative functions. 

· A home or office security system, if the candidate has received threats to his or her physical safety and other conditions are met. 

B.  Transfer Between Mr. Lopez’s Committees.  

Assuming the transfer is permissible under local law, you ask whether the transfer of funds between the council and supervisorial committees and the use of transferred funds to pay the personal loan are permissible under the Act.  

The Act currently does not contain restrictions on transfers of funds between a local candidate’s own committees.  The Act contains certain restrictions on transfers between a candidate’s own committees added by Proposition 34, but these apply only to candidates for elective state office.  (§ 85306 and reg. 18536.)  In addition, as noted in the Attorney General Opinion to which you refer, the Ninth Circuit invalidated a ban on transfers contained in Proposition 73 to the extent that it prohibited transfers between a candidate’s own committees where no valid contribution limits were in effect.  (Service Employees International Union v. Fair Political Practices Commission (9th Cir. 1992) 955 F.2d 1312, 1322, cert. den. 505 U.S. 1230.)   

With respect to surplus funds, the general rule is that a candidate may not transfer surplus funds to a committee, if the funds will be used to support or oppose a candidate for elective office.  (Section 89519(b)(4).)  In addition, as stated above, the candidate may not use surplus funds for his or her own future election.  However, section 89519(b)(1) expressly states that a candidate may use surplus campaign funds to pay outstanding campaign debts.  

In the Fabio Advice Letter, No. A-95-186, we advised that an Assembly member  could transfer funds from his current Assembly committee to his city council committee which contained surplus funds, to repay a loan he had made to the council committee.  In the Gould Advice Letter, No. A-99-241, which involved two old committees that appear to have been active simultaneously, we advised that a candidate could use surplus funds from one committee to pay campaign debts of his other committee, so long as the debts existed before the funds became surplus. 

The loan from Mr. Lopez to his supervisorial committee is an outstanding campaign debt which surplus funds may be used to pay under section 89519(b)(1).  In this case, where the funds of both the council committee and the supervisorial committee are surplus and Mr. Lopez is not an elected official nor presently running for elected office, it is permissible under the Act for Mr. Lopez to transfer the funds between his council and supervisorial committees and use the transferred funds to repay the loan. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Hyla P. Wagner



Senior Counsel, Legal Division

Enclosure
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  “Elective office” is defined in section 82023 to mean “any state, regional, county, municipal, district or judicial office which is filled at an election.”  “Elective office” also includes membership on a county central committee of a political party and members elected to the Board of Administration of the Public Employees’ Retirement System.  





