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Mary A. Dixon, Deputy Director

California Health and Human

Services Agency Data Center

1651 Alhambra Boulevard

Sacramento, CA 95816


Re:
Your Request for Informal Assistance



Our File No. I-02-174


Dear Ms. Dixon:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your request asks for general guidance and does not identify a specific state administrative officer or specific future employer, we are treating your request as one for informal assistance.
  Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts you present; the Fair Political Practices Commission (“Commission”) does not act as a finder of fact when providing assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; Government Code § 83114.)

DISCUSSION


The Data Center provides data processing services primarily to other state agencies.  In the course of providing these services, the Data Center contracts with most large computer hardware and software vendors, and service providers in the information technology and telecommunications field.  It is common for Data Center employees to leave state employment for positions with these private sector companies.  It is also common for the Data Center to hire employees from these private sector companies.

You are seeking general advice on how the post-employment provisions of the Act might generally apply in the context of the circumstances described in your letter (which we repeat below). 


A.  Provisions of the Act


State administrative officials
 who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act:

(   A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating with his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action (section 87406); and

(  A “permanent ban” barring a state employee from “switching sides” in any specific proceeding between two parties that the employee worked on while in state service (sections 87400-87405). 

The One-Year Ban: Section 87406(d)(1) states in pertinent part:

“No designated employee of a state administrative agency, any officer, employee, or consultant of a state administrative agency who holds a position which entails the making, or participation in the making, of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest, and no member of a state administrative agency, for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action,
 or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”

Under this section, the one-year ban applies to two kinds of former state employees: (1) those employees who held positions that were listed as a designated employee position in their former agencies’ conflict of interest codes; and (2) those employees who held positions that were not listed as a designated employee position in their former agencies’ conflict of interest codes, but nevertheless made or participated in the making
 of governmental decisions that had a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  (Regulation 18746.1, copy enclosed.)  Section 87302 requires agencies to enumerate positions which involve the making or participating in the making of decisions which may foreseeably have a material financial interest for each such position.  You have not provided sufficient facts to determine whether the employees indicated in your three fact patterns are designated employees or whether their positions would have been designated in the conflict of interest code of the Data Center.  We assume for the purpose of this discussion that the employees are designated employees, or would otherwise be subject to the one-year ban.

The one-year period commences when the employee is no longer under an employment agreement and no longer receiving compensation, including compensation for “unused vacation time” from his or her former agency.  (Regulation 18746.1(b)(1); Weil Advice Letter, No. A-97-247; Negrete Advice Letter, No. A-99-177.)

“An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.”  (Regulation 18746.2, copy enclosed.)  However, not all communications to a former state administrative agency employer are prohibited by the one-year ban; it is only when the communication is for the purpose of “influencing” that the communication implicates the one-year ban.  An appearance or communication “is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2(a).)  Also, communications or services performed “to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibition[s], provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Hanan Advice Letter, No. I-00-209; Billeci Advice Letter, No. I-00-234.)

Furthermore, while the one-year prohibition places restrictions on a former employee’s appearance before his/her former agency, it does not prohibit him or her from drafting proposals on the employer’s behalf to be submitted to the agency.  Similarly, it does not forbid him/her from using his/her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of his or her former agency.  However, please note that, in either situation, a former employee may not be identified in connection with his or her new employer’s efforts to influence his/her former agency during the one-year period in any way.

The Permanent Ban: Sections 87401 and 87402 (collectively, the “permanent ban”) prohibit a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service. A “judicial, quasi-judicial or other proceeding” includes a contract or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency.  (Section 87400(c).) 


An official is considered to have “participated” in a contract proceeding if the official was personally and substantially involved in the contract.  (Section 87400(d).)  A former state official who held a management position in a state administrative agency is deemed to have participated in a contract if: (1) the contract was pending before the agency during his or her tenure, and 2) any decision regarding the contract was made by the official directly or by someone under his or her supervisory authority.  (Regulation 18741.1(a)(4).)  The permanent ban applies throughout the duration of a contract in which the official participated.  


The permanent ban does not, however, apply to “new” contracts in which the former employee did not participate.  (Section 87401.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if involving the same parties. (Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  If a new contract sent out for re-bid is substantially the same as a current contract, however, we have previously advised that the two contracts will be considered the same proceeding for purposes of the permanent ban.  (Anderson Advice Letter, id.) 

B.  Provisions Applied
We discuss below how these provisions might generally apply in the circumstances you describe.  Should a named data center employee have a question concerning how these provisions apply in a specific situation involved an identified, private employer, he or she may request our written advice, using the procedures described in the enclosed publication, “How Do I Get Advice From The FPPC.” 

You question whether former programmers may write software and install the software at the Data Center, pursuant to pre-existing contracts between the Data Center and a  programmer’s new private employer.  Since these activities would be undertaken in order to fulfill an existing contract with the Data Center, they fall under the exception at regulation 18746.1(b)(5)(A)
 and are not prohibited by the one-year ban.  However, these activities would be prohibited under the permanent ban if a former programmer, while in state service, participated in the administration, implementation or fulfillment of this contract. 

You also question when a contract to provide oversight services is to be considered an “existing contract” for purposes of the exception at regulation 18746.1(b)(5)(A).  A contract pre-dating a former official’s acceptance of private employment would, in most situations, be considered an “existing contract” for this purpose.  In addition, if a contract between an official’s private employer and his or her former state administrative agency employer is negotiated during the period of the one-year ban, the former official is subject to the one-year ban with respect to those negotiations.  Once the negotiations have culminated in an executed contract, this contract is considered, as of its effective date, to be an “existing contract” within the meaning of this exception.  The one-year ban would no longer apply to prohibit the former official’s providing oversight services to administer, implement, or fulfill this existing contract.  (Hamilton Advice Letter, No. I-99-159.)  


You seek our guidance whether the analysis and recommendations of a former official, provided pursuant to an existing contract and on behalf of his or her private employer, regarding the former state administrative agency employer’s purchase of new computer hardware remains under the exception at regulation 18746.1(b)(5)(A).  You are concerned that the exception may not apply when the analysis and recommendations result in the agency issuing or awarding a contract to a third-party vendor to acquire the recommended hardware.  

We previously advised that the “existing contract” exception at regulation 18746.1(b)(5)(A) does not apply, if a former official’s communications or appearances before his or her former agency to administer, implement, or fulfill an existing contract would involve amending or revoking that contract, or is involved in some manner with the awarding or issuance of that contract.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104.)  Under the circumstances you describe, the exception permits the former official to appear and communicate his or her analysis and recommendations because any result hardware purchases would occur pursuant to a contract, new or otherwise, that is not the existing contract under which the analysis and recommendations are made.  


For further guidance, we are enclosing a fact sheet regarding the post-governmental employment provisions of the Act.  Should you have specific questions involving, or on behalf of, an identified official regarding application of the one-year or permanent bans to a specific factual situation, you may write to us for formal advice.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  Kenneth L. Glick

        Staff Counsel, Legal Division
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Post-Government Fact Sheet




How To Get Advice From The FPPC
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 


� Please note that other laws outside the jurisdiction of the Act, such as Government Code section 1090, might also apply to the scenarios you have presented.  For advice regarding Government Code section 1090, please consult the state Attorney General's office.





� A “state administrative official” is defined in section 87400(b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”


�   “Influencing legislative or administrative action” includes influencing “by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies or analyses.”  (Section 82032.)  “Administrative action” is defined in section 82002 as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding . . . . ”  Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.” 


�  A state employee “makes a governmental decision” when, acting within the scope of his or her authority, he or she votes on a matter, appoints a person, commits the agency to a course of action, enters into any contractual agreement on behalf of the agency, or determines not to act, unless the determination is made due to a conflict of interest. (Regulation 18702.1, copy enclosed.)  A state employee “participates in making a governmental decision” when he or she negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding the decision; advises or makes recommendations to the decisionmaking, either directly or without significant intervening substantive review; conducts research, makes an investigation, or prepares or presents any report, analysis or opinion, orally or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the employee and the purpose of which is to influence the decision.  (Regulation 18702.2, copy enclosed.)  


� Regulation 18746.1(b)(5)(A) permits a former state administrative agency official to appear before, or communicate with, his or her former agency during the 12-month period following separation from state service, for compensation and on behalf of another, without violating the one-year ban when the appearance or communication is for the purpose of administering, implementing or fulfilling an existing contract. 





