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July 25, 2002

Andrea Leiderman

248 Walker Drive, #25

Mountain View, California  94043

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-02-181

Dear Ms. Leiderman:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (“Act”).
  

QUESTIONS

1. May you retain the committee name, bank account number, and identification number associated with your committee for election in 1992 to the Santa Clara County Board of Education (“Friends of Andrea Leiderman”) for use by a new committee created for election to the position of community college trustee?

2. May you use the funds remaining in the “Friends of Andrea Leiderman” committee for use in your campaign for election to the position of community college trustee?

3. May you use the funds remaining in the “Friends of Andrea Leiderman” committee for expenses associated with your current position as community college trustee?

CONCLUSIONS

1. No.  Redesignation is only permitted prior to the committee’s funds becoming “surplus.”  In any case, you would not have been able to redesignate the committee for use in pursuit of an office different from the one for which it was created.  Once the old committee is terminated, nothing prohibits you, however, from using the name “Friends of Andrea Leiderman” as the name of your new committee.

2. and 3.     No.  Once the funds remaining in the “Friends of Andrea Leiderman” committee became surplus, they became unavailable for use in either your campaign for election to the position of community college trustee or for expenses associated with your new office as community college trustee.

FACTS

Since 1992, you have maintained an open committee while serving on the Santa Clara County Board of Education.  You were recently appointed to a community college board of trustees and subsequently resigned your position as a county board of education member.  
ANALYSIS

Section 85201(a) provides that all contributions or loans made to a candidate, or to the candidate’s controlled committee,
 shall be deposited in a single campaign bank account.  The Commission has interpreted this to mean that a candidate for elective office may have only one campaign bank account and one controlled committee for each specific office to which he or she seeks election.  (Hicks Advice Letter, No. I-99-120.)  As it relates to local candidates, the Act allows a candidate to establish a separate controlled committee for each election in which he/she is running for office, and, following the election, maintain the committee and establish another committee for a subsequent election.  Alternatively, following an election, a local candidate may redesignate an existing committee and campaign bank account for a future election to the same office and so maintain the existing campaign bank account and identification number.  (Regulation 18521.)  

However, if that account has not been previously redesignated for use in a future election, those funds remaining in a candidate’s campaign account are considered “surplus funds” (section 89519, copy enclosed) upon the candidate’s leaving elected office and are restricted in their use.  Thus, the campaign funds remaining in the committee for your election to the Santa Clara County Board of Education became surplus on the day you left that office.  (Ma Advice Letter, No. A-02-005.)  Because a committee holding surplus funds may not be redesignated (regulation 18521(b)(2)), the bank account and identification number associated with the committee may not be re-used for a future election to the Santa Clara County Board of Education.
  Further, once campaign funds become surplus, they are restricted to only the uses contained in section 89519 and may be used for such purposes as:

· payment of outstanding campaign debts and elected officer’s expenses related to that office

· the pro rata return of contributions to all contributors to that election

· donation to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization provided no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate

· contributions to a political party, or contributions to support or oppose any candidate for federal office or any candidate in a state other than California.  

The list of allowable uses of surplus funds delineated in the statute (the full text of which is enclosed) is very limited and permits neither their use in your pursuit of future elective office in California nor their use for expenses associated with holding a different office from that for which the campaign funds were raised.  (Section 89519(b)(1) and (5).)  

If you have any other questions regarding this matter, you may contact me toll-free at 866/275-3772.






Sincerely, 






Luisa Menchaca






General Counsel






By:
Adrianne Korchmaros







Political Reform Consultant

Enclosure

�  Government Code sections 81000�91014.  All statutory references are to the Government Code unless otherwise indicated.  Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations, sections 18000�18997.   All references to regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations. 


	


�  “Controlled committee” means a committee that is controlled directly or indirectly by a candidate or state measure proponent or which acts jointly with a candidate, controlled committee or state measure proponent in connection with the making of expenditures.  A candidate or state measure proponent controls a committee if he, his agent or any other committee he controls has a significant influence on the actions or decisions of the committee.  (Section 82016.)





�  While regulation 18402 prohibits two committees from having the same name, nothing would prohibit you from closing one committee thereby freeing the name “Friends of Andrea Leiderman” for future use.











