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Byron Roberts

320 Outrigger Way

Sacramento, CA 95831

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-02-190

Dear Mr. Roberts:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the "Act").
  This letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  Our advice is based on the facts presented; the Commission does not act as a finder of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  

QUESTIONS

1.  Subsequent to your separation from state service, will the permanent or one-year bans under the Act’s post-employment provisions prohibit you from appearing before or communicating with your current state agency employer
 in order implement an existing contract between your current agency and your prospective employer?

2.  Subsequent to your separation from state service, will the permanent or one-year bans prohibit you from being involved in, or communicating with your current agency with regard to your prospective employer’s bid for a future contract? 

3.  Should your prospective employer be the successful bidder for this contract, would you be permitted under the post-employment provisions of the Act to appear before or communicate with your former state agency employer to implement the terms of this contract?

CONCLUSIONS

1.  No.  Although you are subject to the one-year and permanent bans under the Act’s post-employment provisions, if you did not participate in that existing contract
 in your capacity as a state administrative official, then those provisions do not bar you from administering, implementing, or fulfilling the provisions of the existing contract.  


2.  Yes.  Since this would be a new contract,
 the permanent ban would not apply.  However, subsequent to your separation from state service the one-year ban prohibits you from communicating with your current agency with regard to your prospective employer’s bid for a future contract.  You also may not be identified in any communications between your prospective employer and your former agency with regard to this bid.


3.  Yes.  Should your prospective employer be successful it its bid to obtain this new contract, you are not barred by the post-employment provisions of the Act from communicating with or appearing before your former agency prior to the one-year anniversary of your separation from state service.  Since presumably you would not have been involved in this contract when in state service (see note 4.), the permanent ban would not apply.  In addition, the provisions of regulation 18746.1(b)(5)(A) pertaining to appearances and communications for the purpose of administering, implementing or fulfilling an existing contract would apply, once that new contract has been brought into existence.  Thus, your appearances and communications with respect to this contract would not be prohibited under the one-year ban.

FACTS

From 1993 to August 2000, you were employed by the Department of Health Services Information Technology Services Division ("ITSD") to develop software. Until September 1998, you developed software for the Women, Infants and Children computer system.  After that time, you worked on another program.  In a telephone conversation with the Commission’s staff, you indicated that you were employed by the Department of Consumer Affairs from August 2000 to January 2001.  You returned to the Department of Health Services (“DHS”) in its Children’s Medical Services Branch (“CMS”) in January 2001, where you are currently employed as a Data Processing Manager III.  You indicate that your date of separation from state service will be September 12, 2002. 

ITSD designed and entered into a contract with the newly-formed firm of Summit-ITC in June 1999.  Summit-ITC was successful in winning an additional contract with ITSD in June 2002.  Pursuant to this contract, Summit-ITC is to supply ITSD with a contract employee who will be posted on-site to act as an ITSD senior project manager business analyst.  You have tentatively negotiated an employment contract with Summit-ITC.  Summit-ITC plans to post you as a contract employee
 to ITSD in order to fill this senior project manager business analyst position.  

ANALYSIS


State administrative officials
 who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act.
  The first is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding (including contracts) in which the official participated while in state service.  (Section 87401 and section 87402.)  The second is a one-year ban on making any appearance for compensation before their former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).  (Section 87406.)

Permanent Ban

Sections 87401 and 87402 prohibit former state administrative officials who participated in a judicial, quasi-judicial or other proceeding while employed by a state agency, from aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in representing any other person, for compensation, regarding that same proceeding.  A “judicial, quasi-judicial or other proceeding” includes a contract or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency.  (Section 87400(c).) An official is considered to have “participated” in a contract proceeding if the official was personally and substantially involved in the contract.  (Section 87400(d).)  The permanent ban applies throughout the duration of a contract in which the official participated.  


You state that the initial contract between ITSD and Summit-ITC was negotiated without your participation and without the participation of any DHS employee under your supervision.  In addition, the June 2002 contract between ITSD and Summit-ITC was negotiated during your posting to CMS and also without your participation or the participation of any DHS employee under your supervision.  Thus, the permanent ban would not prohibit your appearances or communications, as an employee of Summit-ITC, with your former agency to discharge the job functions you describe.

One-Year Ban 


The Act prohibits a designated employee
 or an employee that makes or participates in making governmental decisions, for a period of one-year after leaving state service, from being paid to communicate with or appear before their former agency for the purpose of influencing administrative or legislative action, or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding or revocation of a permit, license, grant, contract or the sale of goods or property.  (Section 87406(d)(1).)  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Regulation 18746.2.) 

Not all communications to a former state administrative agency employer are prohibited by the one-year ban; it is only when the communication is for the purpose of “influencing” any legislative or administrative action, or “influencing” any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property, that the communication is prohibited by the one-year ban.  (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication “is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2(a).)  In contrast, an appearance or communication made as part of “[s]ervices performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions… provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Hanan Advice Letter, No. I-00-209; Billeci Advice Letter, No. I-00-234; Hamilton Advice Letter, No. I-99-159.)  

When you become an employee of Summit-ITC, you will be assigned to work as a consultant to your former agency pursuant to a pre-existing contract that was negotiated, without your participation, between ITSD and Summit-ITC.  As a senior project manager business analyst, your work and communications with personnel of that agency will be for the purpose of administering, implementing, or fulfilling the requirements of this pre-existing contract.  Given the nature of your work, which will be working with counties to convert telecommunications protocols for compatibility with the DHS protocols, you state that the services you will provide will not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of this pre-existing contract or of any other contract, permit, or license involving DHS.  In light of this, you will not be prohibited under the one-year ban from appearing before or communicating with ITSD, as an employee of  Summit-ITC, to perform the work you describe.  

However, communications between you and ITSD that are not made to administer, implement, or fulfill an existing contract between ITSD and Summit-ITC, but are made for the purpose of influencing the legislative or administrative actions of DHS or of any of its organizational sub-units, are prohibited under the one-year ban.  Thus, you may not communicate with ITSD with regard to Summit-ITC’s bid for a future contract.  You may assist Summit-ITC in preparing its bid for a future contract, but you may not be identified to ITSD in any of the bid documents.  (Baker Advice Letter, No. A-02-151.)  

Should Summit-ITC be awarded a new contract pursuant to this bid, regulation 18746.1(b)(5)(A) permits your appearances and communications with ITSD in order to administer, implement or fulfill this contract.  Once a new contract has already been brought into existence, it becomes an “existing contract” for purposes of regulation 18746.1(b)(5)(A).  (Hamilton Advice Letter, No. I-99-159.)  These appearances and communications, however, cannot occur in connection with negotiating the new contract which, as we stated above, remains prohibited under the one-year ban.    


For further guidance, we have enclosed a fact sheet regarding the post-governmental employment provisions of the Act.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kenneth L. Glick








Counsel, Legal Division

KLG:jg

Enclosure:  Post-Government Fact Sheet

�   Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations. All statutory references are to the Government Code unless otherwise indicated. 


�   The state administrative agency you worked for during the 12 months before leaving state service is DHS.  DHS provides direction and control for budget, personnel, and other operations of both ITSD and CMS, which are a division and a branch, respectively within DHS.  (Section 87400(a); regulation 18746.1(b)(6)(A) and (B).)


�   The Commission considers the negotiating , drafting, and awarding of a contract to be a separate proceeding from the monitoring and performance of the contract.  (Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)   Consequently, the permanent ban would apply if you, in your capacity as a state agency official, participating in the monitoring or performance of this contract.  


	4   Section 87407 states: “No state administrative official . . .shall make, participate in making, or use his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.”  Presumably, therefore, you have not been involved as a state employee in any matters concerning the future contract.


�   You should be aware, however, that if your new role is defined by ITSD as a  “consultant” within the meaning of the Act (section 82048, regulation 18701(a)(2)(B)), your assignment to your former agency employer will subject you to the Act’s conflict-of-interest provisions.  (Regulation 18700.)  In addition, you may also be subject to financial disclosure requirements imposed under ITSD’s conflict of interest code.  (Section 82019 and sections 87300, et seq.)  	 


�  A “state administrative official” is defined in section 87400(b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.” DHS is a state administrative agency as defined in section 87400(a).  As a Data Processing Manager III for CMS, a branch within DHS, you are a state administrative official.


�   Prior to separation from state service, a state administrative official is prohibited under section 87407 from making, participating in making, or influencing any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.  (Regulation 18747.)


�   In a telephone conversation with the Commission’s staff, you indicated that you are a designated employee of DHS.
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