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September 11, 2002

C. Dennis Ericson

9119 Buggy Whip Court

Elk Grove, CA 95624

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-02-198

Dear Mr. Ericson:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your request asks for general guidance and does not identify a specific future employer, we are treating it as a request for informal assistance.
   The Commission does not act as a finder of fact when providing assistance; this assistance is based solely on the facts you provide.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; Govt. Code § 83114.)  

QUESTION

Do the post-governmental employment provisions of the Act bar you from representing consultants, or subcontractors of consultants, listed on Master Service Agreement-0009  (“MSA-0009”) in “mini-procurement” activities (such as preparing responses to RFPs) or with respect to the services these consultants and subcontractors may provide to state agencies?

CONCLUSION

Based on your last date of state service, the one-year “revolving door” ban no longer applies to you and you are not prohibited under that ban from providing the representation you describe.  However, obtaining listing on MSA-0009 is a “proceeding” for purposes of the permanent ban.  Since you personally and substantially participated in that proceeding while in state service, you are barred from representing any consultant or its subcontractor in that same proceeding.
  The permanent ban does not apply to new proceedings in which you did not participate as a state employee. 

FACTS


You worked for the California Department of General Services, Procurement Division (“DGS-PD”) as the deputy director in an acting capacity from February 16, 1999, until you retired on April 16, 2001.
  You also worked as a retired annuitant until a permanent deputy was appointed, which was on May 31, 2001.  During your tenure as acting deputy director, staff at DGS-PD developed a listing of 83 potential consultants to state agencies under MSA-0009.  You had no personal involvement in developing MSA-0009 or in evaluating the responses to the associated RFP, nor in determining the consultants to be listed under that MSA.  However, the manager who signed the subsequent agreements that listed the consultants under MSA-0009 reported to you.  In a telephone call to the Commission’s staff, you stated that this reporting relationship included your active supervision of this manager, including co-signing documents prepared by this manager.  MSA-0009 is for an initial 3-year term with two potential one-year extensions.

Obtaining listing under MSA-0009 confers benefits to a consultant.  Once listed, a consultant is then eligible to contract with a state agency under the “mini-procurement” process.  This process results in an appreciable savings in time and money in contracting between state agencies and their vendors.  DGS-PD is not involved in the mini-procurement, nor in finalizing or monitoring the contracts between MSA-0009 consultants and retaining state agencies.  However, it obtains a 1.21% administrative fee from state agencies contracting under MSA-0009.      

ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act.  The first is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any judicial, quasi-judicial, or other proceeding (including contracts) in which the official participated while in state service.  (Section 87401 and section 87402.)  This permanent ban is discussed in our analysis below.

The second restriction is a one-year ban on making any appearance for compensation before their former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).  (Section 87406.)  Since the one-year period subsequent to your separation from state service has expired, the one-year ban no longer applies to you.

1)  Quasi-Judicial Proceeding

Sections 87401 and 87402 prohibit former state administrative officials
 who participated in a judicial, quasi-judicial or other proceedings while employed by a state 

agency, from aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in representing any other person, for compensation, regarding that same proceeding.  A “judicial, quasi-judicial or other proceeding” includes a contract or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency.  (Section 87400(c).)  Creating an eligibility list of specific identifiable parties, such as MSA-0009, is a proceeding within the meaning of section 87400(c).  (Brandes Advice Letter, No. I-02-134.) 

2)  Participate
An official is considered to have “participated” in a proceeding if the official was personally and substantially involved in the proceeding.  (Section 87400(d).)  A former state official who held a management position in a state administrative agency is deemed to have participated in a proceeding if: (1) the proceeding was pending before the agency during his or her tenure, and (2) the proceeding was under his or her supervisory authority.  (Section 87400(d); regulation 18741.1(a)(4).)  Under the facts you provide, step (1) is met.  With respect to step (2), you state in your letter that you had no direct involvement in MSA 0009, but that the manager who signed the contracts whereby consultants obtained listing under MSA-0009 reported to you.  Thus, whether you participated personally and substantially in the MSA-0009 proceeding depends on whether this manager was under your supervisory authority.   

“Supervisory authority” is not a phrase defined under the Act.  This phrase was adopted by the Commission in the Brown Advice Letter, No. A-91-033.
  At its April 25, 1991, meeting the Commission, in response to Mr. Brown’s request for advice, passed a motion deeming former supervisors in state administrative agencies to have participated personally and substantially in proceedings which were initiated or pending, and were under the former official’s supervisory authority, during the official’s prior state employment.  This motion was embodied in the advice subsequently issued to Mr. Brown.  

The Brown advice was premised on the Commission’s finding that it was within the Enforcement Division Chief’s normal job duties to directly oversee any one of the enforcement matters pending in that division by means of the type of activities described in section 87400.
  It was not considered material to the applicability of the ban that he chose not to exercise any of those activities in the proceeding prior to separating from state service.  The Brown advice noted that since 1985, the Commission’s staff had consistently advised that a former state administrative agency official is deemed to have personally and substantially participated in all proceedings of his former agency, if those proceedings were in his or her chain of command during the official’s tenure at the agency.  (Sanford Advice Letter, No. A-85-182.) 

Thereafter, regulation 18741.1 was adopted.  When deliberating upon the then-proposed regulation, subdivision (a)(4) was characterized as a codification of the Sanford and Brown advice letters, with the exception that the regulation was not meant to address situations where an official’s acts are merely ministerial.  (Recorded Comm’n Mtg, 1/7/99.)

In In re Lucas (2000) 14 FPPC Ops. 15, the Commission determined that not all proceedings subordinate to an official within his or her chain of command are considered “under his or her supervisory authority.”  (Regulation 18741.1(a)(4).)  The Commission concluded there that an official’s general administrative oversight of a program to be carried out by those subordinate to the official on an agency’s organizational chart was insufficient to rise to the level of “personal and substantial” involvement required by the Act.

After an extensive discussion of the facts and the official’s job responsibilities as a Deputy Director at the State Board of Equalization , the Commission concluded that despite the fact field audits were conducted by staff within the Deputy Director’s chain of command, the position of Deputy Director did not have a role, either indirect or direct, supervisory or otherwise, in reviewing specific individual audits or audit decisions, or otherwise supervising the audits; those supervisory responsibilities were expressly delegated to others in the agency’s structure.  For this reason, the Commission concluded that these field audits were not proceedings made by individuals under the Deputy Director’s supervisory authority.  The Brown advice letter and In re Lucas opinion reach different outcomes due to factual distinctions in the different officials’ supervisory job responsibilities.  Nevertheless, both matters employ similar analyses.

In a telephone conversation with the Commission’s staff, you clarified that the manager assigned to MSA-0009 had a reporting relationship to you that involved your active supervision of the manager’s work product.  The information you provide indicates that this manager was within your chain of command and that the manager undertook in the MSA-0009 proceedings one or more of the activities described in section 87400(d).

From the foregoing we conclude that the MSA-0009 proceeding was under your supervisory authority, meeting step (2) above.  You are deemed to have participated personally and substantially in MSA-0009 and are therefore permanently prohibited from advising or representing others with respect to the MSA-0009 proceeding (e.g., the creation and maintenance of the eligibility list.)

3)  New Proceedings

The permanent ban applies throughout the duration of a proceeding in which the official participated.  The permanent ban does not, however, apply to “new” proceedings, including new contracts in which the former employee did not participate.  (Section 87401; Grady Advice Letter, No. I-99-034.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if involving the same parties. (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In addition, the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract, license or approval to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license or approval.  (Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)

In this instance, the consulting services you would provide would occur pursuant to new contracts with state agencies other than DGS-PD.  The subject matter of these new contracts would be specific to that agency and would not, in other than the most general sense, refer back to matters covered under MSA-0009.  To the extent these new contacts could be viewed as related to MSA-0009, they would be analogous to the performance phase of MSA-0009, as opposed to the original drafting and awarding of eligibility to create the MSA-0009 consultant list.  Thus, the consulting services you would provide would be provided as part of “new proceedings.”  You will not be subject to the permanent ban with respect to your future consulting services, as described in your letter.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kenneth L. Glick

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 


�   The same proceeding would involve subsequent actions undertaken to maintain eligibility under MSA-0009 for one or both of the potential one-year extension periods described in that document. 


�   Your letter does not indicate what former position(s), if any, you occupied at DGS-PD or at any other state agency.  Consequently, our advice concerning the permanent ban under the post-employment provisions of the Act is limited to DGS-PD proceedings occurring during your tenure as its acting deputy director.


�   A “state administrative official” is defined in section 87400(b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”  The California Department of General Services is a state administrative agency as defined in section 87400(b).  As we advised your predecessor in office, the deputy director of DGS-PD is a state administrative official.  (Grady Advice Letter, No. I-99-034.)


� In Brown, the Commission considered a request from a former Chief of its Enforcement Division, concerning applicability of the permanent ban to his post-retirement representation in an enforcement proceeding that commenced in the waning weeks of his state service.  The Commission rejected his argument that he was not personally and substantially involved in that proceeding since no substantive work was undertaken either by himself or enforcement staff in the matter during his tenure.      


�  The activities listed in the statute are: decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice, investigation, or use of confidential information. 





