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August 7, 2002

Lorraine M. Walsh, Esq.

Gateway Centre

1850 Mt. Diablo Boulevard, Suite 380

Walnut Creek, CA 94596

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-02-201

Dear Ms. Walsh:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


For purposes of completing the statement of economic interests, as a temporary judge for the Contra Costa County Superior Court, is your jurisdiction statewide or the County of Contra Costa?

CONCLUSION


All superior court judges have a statewide jurisdiction for purposes of completing the statement of economic interests, whether they have a permanent or temporary status.

FACTS


You are in receipt of a letter from the Fair Political Practices Commission requesting that you file an amendment to your Form 700 stating your jurisdiction is statewide because of your status as a court commissioner.


You are a temporary judge as defined in California Rules of Court 880 and 244.  You have been appointed by the presiding judge of the Contra Costa County Superior Court to sit on assignment for Commissioner Robert Broughton on an as needed basis.  Therefore, it is your understanding that you can only accept assignments for him and your jurisdiction is not statewide. 


You request written advice whether your status as a temporary judge for the Contra Costa County Superior Court gives you “statewide jurisdiction” and whether you must file the amendment stating your jurisdiction as statewide.  

ANALYSIS


We have advised that judges are not "local elected officers" as used in the Act.  (Sims Advice Letter, No. I-91-104; Souza Advice Letter, No. I-91-331.)  This conclusion was premised on the historical treatment of judicial officers under various provisions of the Act.  For example, section 82035, which defines the "jurisdiction" of the various public officials who must disclose economic interests under the Act, has been interpreted by the Commission to require that "municipal" (now superior) court judges disclose as state officials.  The Commission concluded in In re Baty ((1979) 5 FPPC Ops. 10, at 11-12):



"While, for certain purposes, the 'jurisdiction' of a municipal 

court judge may extend only to the county in which he sits, the

nature of our judicial system is such that a municipal court's

decision can directly affect persons or property throughout the

state….  In essence, the court's jurisdiction spreads statewide.  

In contrast, the decisions of city or county elected officials

generally can directly affect only those within the boundaries

of the city or county and will not have a statewide effect."


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kevin S. Moen, PhD










Political Reform Consultant II








Technical Assistance Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





