





September 5, 2002

Robert Conover, Senior Life Actuary

California Department of Insurance

Actuarial Analysis Bureau

300 South Spring Street, 14th Floor

Los Angeles, CA 90013

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-02-207

Dear Mr. Conover:


This letter is in response to your request for advice regarding the honorarium provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

Does the Act prohibit you from being an instructor at the 2002 American Academy of Actuaries (“Academy”) qualification seminar while you are also serving as a senior life actuary for the California Department of Insurance?

CONCLUSION

No designated employee of a state agency, including the California Department of Insurance, may accept an honorarium from any source which is reportable on the employee’s statement of economic interests.  However, the Act provides that an honorarium does not include earned income for personal services, which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching.  Therefore, based on the facts you provided, the Act does not prohibit you from being an instructor at the Academy’s qualification seminar.  

FACTS


You have been asked to be an instructor at the 2002 American Academy of Actuaries (“Academy”) qualification seminar.  Its purpose is to provide state-specific and United States-specific basic education for actuaries who have not yet met the basic education requirements of the qualification standards as part of their Society of Actuaries examination process.


This Academy seminar provides some of this “national specific” material for actuaries who need it to certify to their company’s reserves.  By completing this Academy seminar and passing the seminar exam, taken in conjunction with successful completion of the educational requirements to achieve at least associateship in the Society of Actuaries, candidates can meet the Academy’s basic education requirements to sign annual statement opinions in the life and health practice areas under the Specific Qualification Standards of the Qualification Standards for Prescribed Statements of Actuarial Opinion of the Academy (April 15, 2001).  To satisfy the specific qualification standards in their entirety, candidates must also meet their experience and continuing education requirements.


The Academy pays all expenses incurred by its instructors plus provides a stipend of $1,000/day.  The seminar will be held in November in the Washington D.C. area, and candidates for fellowship in the Society of Actuaries earn 15 units of professional development credit for attending.


The Academy is neither a bona fide public nor private educational institution under section 203 of the California Revenue and Taxation Code, nor a tax-exempt nonprofit organization under section 501(c)(3) of the IRC.  However, the Academy is a corporation organized under the Illinois General Not-for-Profit-Corporation Act as stated in the Academy bylaws.  

ANALYSIS
A designated employee is prohibited from receiving an honorarium from any source if the honorarium is required to be reported on his or her statement of economic interests. (Section 89502(c).)  Section 89502(c) provides: 

“No member of a state board or commission and no designated employee of a state or local government agency shall accept an honorarium from any source if the member or employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.”

As a senior life actuary, you are a designated employee of the California Department of Insurance. (Section 82019.)  As such, all income you receive is to be reported on your statement of economic interests. (Section 87302(b).)

Remuneration

Section 89501 defines the term “honorarium.”  Section 89501 states in relevant part: 

“(a) For purposes of this chapter, ‘honorarium’

means, except as provided in subdivision (b), any

payment made in consideration for any speech given,

article published, or attendance at any public or private

conference, convention, meeting, social event, meal, or

like gathering.

(b) The term ‘honorarium’ does not include:

  (1) Earned income for personal services which

are customarily provided in connection with the

practice of a bona fide business, trade, or profession,

such as teaching, practicing law, medicine, insurance,

real estate, banking, or building contracting, unless the

sole or predominant activity of the business, trade, or

profession is making speeches. The Commission

shall adopt regulations to implement this subdivision.”

As set forth above, income earned for providing personal services which are  “customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade or profession” is specifically exempted from the scope of the honoraria prohibitions, provided the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is not making speeches.  “Earned income” means “income from wages, salaries, professional fees, and other amounts received or promised to be received as compensation for personal services rendered.” (Section 82030.5(a).)

What constitutes a “bona fide profession” is not specifically defined in the statute.  However, regulation 18932.2 defines “teaching as a bona fide profession” for purposes of the gift and honoraria provisions.
 Regulation 18932.2 provides: 

“For purposes of Government Code Sections 89501 through 89506, an individual is presumed to be engaged in the bona fide profession of teaching in any of the following circumstances:

  (a)  The individual is under contract or employed to teach at a school, college, or university accredited approved or authorized as an educational institution by an agency of the State of California; or by an agency of any other state in the United States; or by an agency of the Federal government; or by a bona fide independent accrediting organization.

  (b)  The individual receives payment for teaching a course, presented to assist in maintenance or improvement of professional skills or knowledge where the course provides credit toward continuing education requirements of the pertinent profession.

  (c)  The individual receives payment for teaching students enrolled in an examination preparation program, such as a State Bar examination review course.”

You state in your letter that the Academy offers the actuary participants professional development credit for purposes of meeting basic education requirements to have the ability to sign annual statement opinions in the life and health practice areas. Therefore, the requirements of regulation 18932.2(c) are met, and any remuneration you receive for your work is reportable as income. 
 (Section 82030.)

Travel, Lodging and Subsistence
Sections 89501(c) and 89506 govern payments for travel, lodging and subsistence in connection with the qualification seminars.  Section 89501(c) provides that the travel provisions set forth in section 89506 shall apply to all payments, advances, reimbursements for travel and related lodging and subsistence.
  Furthermore, regulation 18950.1(e), which interprets section 89506, provides: 

   “(e) Travel in Connection with Bona Fide Business. A payment made for transportation, lodging, and subsistence, which payment is reasonably necessary in connection with a bona fide business, trade, or profession, and which satisfies the criteria for federal income tax deductions for business expenses specified in Section 162 and 274 of the Internal Revenue Code, is not an honorarium or gift unless the sole or predominant activity of the business, trade or profession is making speeches.”

Consequently, provided the requirements of regulation 18950.1(e) are met, any payments received for travel, lodging and subsistence in connection with your bona fide profession of teaching are not an honorarium or gift, but are reportable income.  

Potential Conflicts of Interest

Please note that a public official may not “make,” “participate in making,” or “influence” a governmental decision that will have a reasonably foreseeable material financial effect on his or her economic interests, including sources of income. (Sections 87100 and 87103.)
  Consequently, while you remain an employee of the California Department of Insurance, should you receive inquiries or make decisions which could raise a potential conflict-of-interest situation through an offer of income or other financial benefit, you may want to request specific advice from this office regarding your responsibilities under the Act at that time.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� We have advised, for example, that a designated employee of the Legislature is engaged in the bona fide profession of teaching where the employee taught an undergraduate course on Political Science under contract with the University of Southern California. (Hodson Advice Letter, No. A-92- 648.)  Also, we have advised that a designated employee of a state agency is engaged in a bona fide business, trade, or profession such as teaching when the employee teaches legal educational seminars organized by a private for-profit organization which sponsors legal educational seminars.  (Liebert Advice Letter, No. A-92-552.) However, the activities of a professional speaker clearly fall within the general definitions of activities covered by the honoraria prohibitions. Thus, we have also advised that payments received as a professional speaker or as a member of a speakers’ bureau are honoraria. (Miller Advice Letter, No. A-90-770.)  Finally, we have also advised that the term “bona fide business, trade or profession” applies only where the business or professional activity generates income independent of the public official’s governmental employment or position.  (Cochran Advice Letter No. A-96-015.) Therefore, absent the exception discussed above, the “bona fide profession” exception does not apply to you. 


� Section 87207(a)(1) requires income aggregating $500 or more in value to be reported.


� Section 89506(d)(3) specifies a gift of travel does not include travel that is reasonably necessary in connection with a bona fide business, trade, or profession.








� The Commission document, “Can I Vote? Conflicts of Interest Overview” explains the steps of this analysis and is enclosed for your information.





