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August 28, 2002

Lisa A. Foster, Deputy City Attorney

City of San Diego

1200 Third Avenue, Suite 1620

San Diego, CA 92101-4199

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.   I-02-213

Dear Ms. Foster:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Councilmember Jim Madaffer regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 As your request is general in nature, we are rendering informal assistance.

QUESTION


Are donations by corporations and others made to a local nonprofit organization that are solicited by Councilmember Madaffer considered contributions to his council reelection effort?

CONCLUSION


Under the circumstances you propose, the payments made at the council member's behest for the event are not “contributions,” since the payments for the event are principally for charitable purposes.

FACTS


Councilmember Madaffer was elected to fill the District 7 council seat in the City of San Diego, and was sworn into office in December 2000.  He has received contributions to run for reelection to that council seat in 2004.


In a previous advice letter, Councilmember Madaffer was proposing to hold an event for the benefit of the Mission Trails Regional Park Foundation.  Unfortunately, the Mission Trails Regional Park Foundation will not be able to participate in this event.  Therefore, the council member is now intending to hold the benefit for another nonprofit, 501(c)(3) organization, which provides services to the public in the City of San Diego, to be identified.  Consistent with the original proposal, the benefit will still be for the purpose of promoting awareness of the nonprofit's services to the community, in addition to being a vehicle for obtaining donations for the nonprofit.  An informational booth about the nonprofit organization will be set up at the event.  The donations solicited from corporations will be made directly to the nonprofit organization, which will pay for the costs of holding the event out of those donations.  The donations will be solicited in amounts of less than $5,000 per corporation.  

All other facts regarding this event will remain the same as stated in the earlier letter.  Presumably, this means that attendees will not be charged to attend the event and that mailings regarding the event will name Councilmember Madaffer and the nonprofit as co-sponsors, but will contain no reference to the council member's candidacy for the 2004 election.  No election- related activities will take place at the event, as that term is defined in Government Code section 82015, subdivision (b)(2)(C)(i)-(viii).    

ANALYSIS

The Act defines a contribution as a payment,
 except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the circumstances that it is not made for political purposes.  (§ 82015, copy enclosed.)  The definition of “contribution” was amended in 1997 with respect to events cosponsored by legislators and governmental and nonprofit organizations or private organizations.  

As amended, section 82015, subdivision (b)(2), states that a payment is made for political purposes if it is received by or made at the behest of a candidate unless the criteria in either subparagraph (A) or (B) below are satisfied: 

  “(A)  Full and adequate consideration is received from the candidate.

 (B)  It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.  The following types of payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate's candidacy for elective office:

  (i)  A payment made principally for personal purposes, in which case it may be considered a gift under the provisions of Section 82028.  Payments that are otherwise subject to the limits of Section 86203 are presumed to be principally for personal purposes.

  (ii)  A payment made by a state, local, or federal governmental agency or by a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.

  (iii)  A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution ....”  (§ 82015(b)(2); emphasis added.)

Election-Related Activities.  A payment is made for purposes related to a candidate's candidacy for elective office if all or a portion of the payment is used for election-related activities.  (§ 82015, subd. (b)(2)(C)).  “Election-related activities” include, but are not limited to the following:

    “(i)  Communications that contain express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.

   (ii)  Communications that contain reference to the candidate's candidacy for elective office, the candidate's election campaign, or the candidate's or his or her opponent's qualifications for elective office.

   (iii)  Solicitation of contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to his or her opponent.

   (iv)  Arranging, coordinating, developing, writing, distributing, preparing, or planning of any communication or activity described in clauses (i), (ii), or (iii), above.

   (v)  Recruiting or coordinating campaign activities of campaign volunteers on behalf of the candidate.

   (vi)  Preparing campaign budgets.

  
   (vii)  Preparing campaign finance disclosure statements.

   (viii)  Communications directed to voters or potential voters as part of activities encouraging or assisting persons to vote if the communication contains express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.”  (§ 82015, subd. (b)(2)(C)(i)-(vii).)

According to section 82015, subdivision (b)(2)(B)(ii), if the entities with whom your office is cosponsoring the conference are governmental agencies or section 501(c)(3) nonprofit organizations, then payments by those entities made at your request for the conference will not be considered a contribution to you.  In addition, under section 82015, subdivision (b)(2)(B)(iii), payments made by any entity (including corporations, businesses, and nonprofit organizations other than 501(c)(3)'s) at the council member's  request will not be considered a contribution or a gift if the payments are made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, such as a cosponsored event, and not for personal purposes.  

The council member will be planning an event to benefit a local nonprofit that provides services to the public and to promote public awareness about the mission of that entity.  The funds donated by third parties will benefit that entity and go directly to the entity.  You have stated the council member will receive no funds toward his reelection effort and no reference to his reelection will be made during the event.  Thus, it appears from these facts that the event is one principally for “charitable purposes,” as that term is used above.  Accordingly, any payment made at the council member's behest for the event will not be a contribution to the council member.


Should the circumstances of this event change, please write in for further advice.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
C. Scott Tocher



Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  All references are to the Government Code unless indicated otherwise.


	


� Informal assistance does not provide the immunity conferred by an opinion or formal written advice.  


(§ 83114; Reg. 18329, subd. (c)(3), copy enclosed.)


�  “‘Payment’ means a payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  (§ 82044.) 


�  Though not presented in your question, we caution that a payment for food and beverages confers a personal benefit on the person consuming the food or beverage.  Therefore, if the council member were to dine on donated food and beverage at the event, the value of the food and beverages that he consumes will be considered a gift.  (Reg. 18941.1.)  If the value of the meal is $50 or more, that amount must be reported as a gift on the council member's statement of economic interests.  (§ 87207.)





