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Arturo Ramudo, CPA

PMB 198

4120 Douglas Boulevard, Suite 306

Granite Bay, CA 95746

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-02-283

Dear Mr. Ramudo:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 This letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  Our advice is based on the facts presented; the Commission does not act as a finder of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTIONS

1.  Do the post-employment provisions of the Act prohibit you from providing private consulting services, including expert testimony, for a client who is the subject of a disciplinary proceeding before the California Board of Accountancy, one of your former state administrative agency employers?


2.  Would our advice be different if you were retained by this client’s attorney, rather than by the client directly, to provide these consulting services?

CONCLUSION

Based on the facts you provide, the one-year and permanent bans under the Act’s post-employment provisions do not prohibit you from providing the consulting services you describe.  This remains the case whether you provide the consulting services directly to the client, or indirectly through the client’s attorney.

FACTS


You have been contacted by a certified public accountant (“client”) that wishes to retain your services as a consultant, including possible expert testimony, in connection with a disciplinary proceeding brought against the client by the California Board of Accountancy (“CBA”).  At present, this proceeding is at an informal administrative level, although it is possible that the matter can be brought before an administrative law judge.  Your services are being sought to provide advice regarding the CBA’s standards of  professional responsibility and its disciplinary procedures.  You may also be asked to provide expert testimony should the matter be brought before an administrative law judge. 


Prior to forming your private certified public accountancy firm, you were employed by a variety of California state administrative agencies.  Between 1985 and 1991 you were employed with the Bureau of State Audits.  From 1991 to 1993, you worked for the CBA as an investigator.  In this capacity you investigated complaints filed against certified public accountants (“CPAs”), prepared reports, assisted the Attorney General’s office in administrative proceedings, and provided testimony at administrative hearings.  During your tenure at the CBA you did not participate in any matters involving your current client.  


From 1993 to 1998 you were employed by the Employment Development Department as a Staff Services Manager II.  You were involved with farm worker programs.  Your full-time state service ceased in 1998, subsequent to which you formed your CPA firm and began private practice.  Concurrent with your private practice, you accepted part-time employment with the State’s Department of Fish and Game (“Department”).  This part-time employment with the Department ceased in February of 2002.

ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act.  The first is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding (including contracts) in which the official participated while in state service.  (Section 87401 and section 87402.)  The second is a one-year ban on making any appearance for compensation before your former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).  (Section 87406.)  

Permanent Ban

Sections 87401 and 87402 (collectively, the “permanent ban”) prohibit a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  Specifically, section 87401 provides:

   “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply: 

   (a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest. 

   (b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”

In addition, under section 87402 a former state administrative official shall not, for compensation, “aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.” 

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any proceeding in which you participated while a state administrative official at CBA.  It includes proceedings in which you participated, but left state employ before the proceedings concluded. (Costa Advice Letter, No. A-98-003.)  You indicate that you did not participate in any proceeding involving this client while you were employed with CBA.  In any event, the  permanent ban does not apply to a new proceeding such as this, which was initiated after you left CBA, even if the client had been a party to a prior proceeding in which you participated while in state employ.  Moreover, a proceeding involving the same parties, but different factual or legal issues from those considered in a prior proceeding, is deemed to be “a new proceeding” for purposes of the permanent ban.  (Grimm Advice Letter, No. A-99-086.)

In this instance, you did not participate in a proceeding involving your client while you were employed at CBA.  In addition, the disciplinary proceeding against your client is a new proceeding, one which commenced long after you left the employ of CBA.  Thus, you are not prohibited by the permanent ban from appearing before, or communicating with, CBA in regard to the client’s pending disciplinary proceeding.  Similarly, you are not prohibited from aiding or consulting with others who will appear before or communicate with CBA in this matter.

The post-employment provisions of the Act apply only to activities for which a former employee receives or is promised compensation.  Your second question addresses  this point and asks, in essence, whether it makes any difference in terms of applying the post-employment restrictions if this compensation is received from the party who is the subject of the proceeding, or from his or her attorney.  

The term “for compensation” is interpreted broadly and is construed to prevent individuals from escaping the limitations of the post-employment provisions of the Act.  (Weil Advice Letter, No. A-97-247.)  Thus, we have advised in the past that an individual representing a consumer advocacy group is being “compensated for” his appearance, within the meaning of the Act, when the compensation is received from a third party (in this case, the California Public Utility Commission), as opposed to the advocacy group or any individual member thereof.  (Weil, id.)  Accordingly, our advice to you regarding application of the post-employment provisions of the Act would not differ if you were to be compensated by the attorney representing this individual in the CBA disciplinary proceeding, as opposed to being compensated by this individual directly.

One Year Ban


The Act prohibits a designated employee, for a period of one year after leaving state service, from being paid to communicate with or appear before their former agency “for the purpose of influencing administrative or legislative action,” or “any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1).)  A “former agency” includes any state administrative agency the designated employee formerly worked for or represented during the 12-month period before he or she left state service, and also includes any agency, commission, department or division  whose budget, personnel and other operations are controlled by the former agency.  (Regulation 18746.1(b)(6).)  “An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.”  (Regulation 18746.2.)


In this instance, the state administrative agency that you worked for or represented during the 12-month period before you left state service was the Department of Fish and Game.  You last worked for CBA in 1993.  Thus, any appearance or communications you may now have with CBA is not prohibited by the one-year ban. 


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kenneth L. Glick



Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





