November 26, 2002

The Honorable K. Maurice Johannessen

California State Senate

Post Office Box 942848

Sacramento, CA 94248-0001

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-02-292

Dear Senator Johannessen:


This letter is in response to your request for advice regarding the personal use provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS


1.  May you expend $7,800 transferred from one of your other controlled committees to your Johannessen for Senate ‘98 account for the following expenses:

a.  Copy paper, envelopes, and postage stamps; 

b.  Travel to district events;

c.  Tickets to district events;

d.  Meals at district events or constituent meetings;

e.  Lodging for travel to constituent event in your district;

f.   Contract data entry labor for preparation of FPPC filings;

g.  Accountant fees for preparation of FPPC filings;

h.  Internet fees for FPPC filings;

i.   Postage for FPPC filings;

j.   Charity;

k.  Civic projects such as youth program sponsorship or scholarship;

l.   Sponsorship of law enforcement programs in the community;

m. Various civic improvement projects; and

n.  A leaving-office farewell event?

2. May the Johannessen for Senate ‘98 committee contribute funds to a political candidate?


3.  May the Johannessen for Senate ’98 committee contribute funds to a political party or a central committee of a political party?

CONCLUSIONS

1.  The transferred funds are surplus funds, the expenditure of which is subject to the limitations of section 89519.  Generally, surplus funds can be used only to pay an elected officer’s expenses in connection with the office for which the funds were raised.  Since the funds transferred were not raised in connection with your Senate office, they may not be used for officeholder expenses in connection with your current office.  Surplus funds, however, generally can be used to make donations to a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, and for other purposes specified in section 89519.

2.  Surplus funds in the Johannessen for Senate ‘98 committee may not be used to contribute funds to a candidate, unless the candidacy is for a federal office or an elective office in a state other than California.  Funds that are not characterized as surplus funds may be donated to a candidate for elective state office, subject to the limit of $3,000 per election of section 85305.

3.  Surplus funds in the Johannessen for Senate ’98 committee may be used to contribute to a political party or a central committee of a political party, as long as the funds are not used by the party or committee to support or oppose candidates for elective office.  

FACTS


You are a current member of the California State Senate.  In the past, you withdrew from an Assembly race.  You maintain the Johannessen for Senate ’98 committee (ID # 970033) and the Friends of Johannessen Assembly committee (ID # 930222).  In September of 2002, you transferred $7,800 from your Friends committee into your Senate ‘98 committee. 

ANALYSIS

Generally, the Act requires that campaign funds be used for political, legislative or governmental purposes.  (Section 89512.)  In addition to this general rule, there are more specific rules governing the use of campaign funds applicable to all committees.  (Sections 89510-89518.)  

When a candidate withdraws from or is defeated in an election, or leaves office,
 funds left over in his or her campaign committee are characterized as “surplus funds.”  The use of surplus funds is subject to greater restrictions than the use of campaign funds that are not surplus funds.  These restricted uses are found at section 89519: 

· Outstanding campaign debts or elected officer’s expenses;


· Repayment of contributions;

· Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax‑exempt, nonprofit organization, if no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, any member of his or her immediate family, or the campaign treasurer;

· Contributions to a political party committee, so long as the funds are not used to make contributions in support of or in opposition to a candidate for elective office;

· Contributions to support or oppose any candidate for federal office, or any candidate in another state, or any ballot measure;

· Professional services, such as legal or accounting services; and 

· A home or office security system, if the candidate has received threats to his or her physical safety and other conditions are met.

According to your facts, the $7,800 at issue originated from your Assembly committee.  You are a “defeated candidate” within the meaning of the Act with respect to the Assembly office for which that account was created.  Funds in that account became surplus upon the close of the post-election period following your defeat for that office.  Until lawfully disposed of, the funds remain surplus. (Ramirez Advice Letter, No. A-02-167; Gould Advice Letter, supra.)   Thus, your expenditure of these funds is subject to the restrictions applicable to surplus funds, above.

Specific Officeholder Expenses


You list a number of specific expense items and query whether any of these items can be paid from the $7,800 of surplus funds.  Officeholder expenses can be paid using surplus funds, provided that the expenses relate to the office for which the funds were raised.  (Sections 85201 and 89519(b)(1); Regulation 18525(b); and Leiderman Advice Letter, A-02-181.)  Since the surplus funds were raised in connection with your Assembly campaign, you cannot use those funds to pay officeholder expenses arising from holding office as a Senator.  You specifically ask whether use of the transferred funds to pay for a farewell event would be permitted under the Act.
  The question becomes moot as under your factual situation, the funds you propose to use are funds raised in connection with your Assembly race, not your Senate race.  Therefore, none of these funds may be used for officeholder expenses.

Charitable Contributions


You ask whether any of the funds in question may be donated to charity, used for civic projects such as a youth program sponsorship or scholarship, various civic improvement projects, or sponsorship of a law enforcement program in the community.  Generally, surplus funds may be used for charitable purposes, which may include those described here.  However, section 89519 specifies that such donations for charitable purposes be directed to bona fide tax-exempt organizations.  

A civic improvement project, law enforcement program, or even a youth scholarship may or may not fall under the auspices of a bona fide tax-exempt organization.  There are corporate and other for-profit business interests that sponsor youth scholarships or civic improvements as part of giving back to the community. Moreover, private fundraising by for-profit entities has occurred in some communities in order to purchase equipment for local police departments.  Surplus funds could not be channeled to these endeavors since the sponsoring organizations are not bona fide tax-exempt organizations.

Thus, we cannot advise you that using surplus funds for the above purposes would be permitted in all instances.  Whether a specific charitable use of surplus funds is permitted under the Act is a factual question that has to be answered according to the status of the intended recipient.  Ultimately, this is a factual determination that you can make.

Contributions to a Political Candidate

You question whether your Senate ‘98 committee may donate money to a candidate.  We construe your question as including both the surplus funds and campaign contributions that are held in your Senate ‘98 account.  Section 89519(b)(5) allows surplus funds to be contributed to candidates for political office if the recipient is a candidate for federal office or for an elective office in a state other than California.  Thus, you may not contribute surplus funds held by your Senate ‘98 committee to candidates for elective state office, statewide elective office, or local office, in California.  

However, you are permitted under the Act to contribute from your Senate ‘98 account up to $3,000 per election to a candidate for elective state office in California, provided that the funds are sourced from campaign contributions and not surplus funds.
 (Section 85305; regulation 18535.)    

Contributions to a Political Party or Central Committee of a Political Party


  A candidate’s
 contribution of funds to a political party is restricted in the same manner, without regard to whether the funds contributed are surplus funds or campaign contributions.  (Section 89519(b)(4); section 85303(d).)  In both instances the contribution is permissible as long as the political party does not use the funds to oppose or support candidates for elective office.  


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place.  In addition, this letter is based on the general facts you present; the Fair Political Practices Commission (“Commission”) does not act as a finder of fact when providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; Gov. Code 83114.)  In addition, because your request pertains in part to conduct that has already occurred, we are limiting our advice to informal assistance.  We respond to questions that pertain to prospective conduct only.  (Regulation 18329(b)(8)(A) and (C), copy enclosed.)


	


� A candidate leaves office when the candidate’s term has ended, or he or she resigns.  (Gould Advice Letter, No. A-99-241.)  A candidate is deemed to be a defeated candidate if he or she loses or withdraws from the election, or opens a committee for the election and decides not to run.  (Willet Advice Letter, No. A-96-103.)  Funds of a defeated candidate are considered surplus at the end of the post-election period of the election for which the campaign funds were raised.  (Fishburn Advice Letter, No. A-01-305.)


� As noted above, when you leave office, any funds then remaining in your present Senate account will become surplus funds, subject to the restrictions of section 89519.


� We have previously advised that a retirement party may be directly related to a political purpose, so that campaign funds may be used to pay for a retirement, or “thank you” party.  (Anderson Advice Letter, No. A-94-240; Carnevale Advice Letter, No. A-92-281; Najera Advice Letter, No. A-92-557.)  We noted in Anderson that a retirement or “thank you” party is not a permissible use of surplus funds under section 89519, however.


�  In the event you chose to make permissible contributions from your Senate ‘98 account to a candidate for elective state office in California, the accounting for any such contribution should clearly indicate that the source of the contribution is not the surplus funds held in your Senate ‘98 account.


�  A “candidate” includes an elected officer.  (Section 82007.) 





