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January 9, 2003

Dominick Chiricosta

3940 Rand Road

Auburn, CA 95602

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.   I-02-313

Dear Mr. Chiricosta:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because the question you pose requires analysis of facts not yet in your possession, we are issuing informal assistance as allowed by section 83114 and regulation 18329 (copy enclosed).  Please be aware that informal assistance does not confer the immunity of formal advice. (Regulation 18329(c)(3).)

QUESTION


Are you restricted from working for a firm to assist it in obtaining a subcontract with another business, a Qualified Business Partner (“QBP”), that seeks to be awarded a contract from the Franchise Tax Board (“FTB”), for whom you used to work?

CONCLUSION


Because the contract which you participated in drafting is not yet complete, we cannot determine whether you would be permanently banned from assisting a firm in obtaining a subcontract with another firm to implement a child support project.  However, if the contract is already awarded to a QBP, then you may subsequently assist the firm in obtaining a subcontract with the QBP.  The one-year “revolving door” ban prohibits you from appearing before or communicating with the FTB for the purpose of influencing a proceeding involving the issuance, amendment, awarding or revocation of a contract.

FACTS


You were hired as a consultant by the Franchise Tax Board (“FTB”) on April 16, 2001, to work on the CCSAS Project, a child support project.  You completed your term with the FTB on November 15, 2002.  The CCSAS Project encompasses two information technology sub projects: 1) the Child Support Enforcement Systems project (CSE system project) and the State Disbursement Unit project (SDU project).  During most of the time that you worked for FTB, your assignments involved supporting the procurement phase of the CSE contract.  However, for about a 6-month period, you had an additional assignment.


Between October 2001 and March 2002, you were also involved in an activity related to the SDU project.  Specifically, on a part-time basis, you supported the SDU Concept of Operations (SDU ConOps) Workgroup.  During this period, you provided consulting services to the ConOps Workgroup, tasked with the responsibility to address, analyze and define the business needs for the SDU.  Your specific role on the SDU ConOps Workgroup was to provide guidance and support to the team as related to: 1) tools and methods for conducting business analysis, and 2) the use and application of LEEE standards in support of developing a document – the SDU ConOps Study – formalizing the findings of the ConOps Workgroup.


In April of 2002, you were reassigned on a full-time basis to the legal support team for the CSE contract negotiation effort; accordingly, you did not participate in the effort to finalize the SDU ConOps study document.  A separate team was established to develop the requirements for the procurement document for the SDU Solicitation for Conceptual Proposal (“SCP”).  That team began its development work sometime in April of 2002.  The SCP has not been completed and will not be for several months. 


The ConOps Study was not a direct input to developing the SDU requirements or the SDU procurement effort, which began on the following dates:

· SDU Request for Information (RFI) was sent out to potential partners on 3/4/02.

· SDU Invitation to Partner (ITP) was sent out to interested potential partners on 3/26/02, thus commencing the process of evaluating and selecting the Qualified Business Partners

(QBPs).

Only the QBPs are entitled to compete for the SDU contract.  The Qualified Business 

Partners will submit draft and final proposals per the terms of the SDU Solicitation for Conceptual Proposal when it is released.

ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post‑employment restrictions under the Act.  The first is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding in which a state administrative official participated while in state service.  The second is a one‑year ban on making any appearance before their former agency, for compensation, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified actions.

A.
Permanent Ban on Switching Sides
 
Section 87401 provides: 

  “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making 

any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi‑judicial or other proceeding if both of the following apply: 

     

  (a)  The State of California is a party or has a direct and substantial interest. 

     

  (b)  The proceeding is one in which the former state administrative official participated.” (§ 87401.)

Section 87402 provides: 

  “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.” (§ 87402.)

Sections 87401 and 87402 prohibit former state administrative officials, who participated in a judicial, quasi‑judicial or other proceeding while employed by a state administrative agency, from being paid to represent or assist in representing another person regarding that same proceeding.

A “state administrative official” is “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”  (§ 87400, subd. (b).)  As a former consultant with the Franchise Tax Board, you are a former state administrative official.

The key question to answer in your case is whether you “participated” in a proceeding and whether that is the same “proceeding” as the one at issue - obtaining a subcontract with a QBP for the SDU contract.

An official is considered to have “participated” in a contract or proceeding if the official was personally and substantially involved in the contract or proceeding.  (§ 87400, subd. (d).)  The permanent ban does not apply to “new” proceedings in which the former employee did not participate.  (§ 87401; Pratt Advice Letter, No. A-95-386.)  With respect to the SDU contract, you provided consulting services to the ConOps Workgroup which was tasked with the preparation of the SDU ConOps Study.  You state, however, that this study was not a “direct input” to developing the SDU requirements or the SDU procurement effort.  Moreover, you state you were transferred prior to finalization of the study document.  

As your letter indicates, the process of developing and awarding the SDU contract is extraordinarily complicated.  In your case, you have participated in various, though not all, stages of the SDU Solicitation for Conceptual Proposal development process.  In the past, we have advised that revisions to an existing RFP (Request for Proposal) may be sufficient to render it a “new” proceeding and thus, not subject to the permanent ban.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104.)  In the Ferber letter, however, we stated that if the replacement RFP was substantially the same as the current RFP, they would be considered the “same proceeding” and the official would not be allowed to participate in responding to either.  (Id.)  In Ferber, the public official was involved in discussions concerning policy changes at the agency and the impact of those changes on any new RFP.  Prior to leaving state service, the official supervised individuals who were part of a group created to plan for a new RFP.  In determining whether the new RFP constituted a “new” proceeding, we stated that “[t]o the extent that any work Ms. Magers or her subordinates performed in the [prior two] sentences is manifested in the new RFP, Ms. Magers would be deemed to have participated in that RFP pursuant to Regulation 18741.1.”  Thus, to the extent that your participation is manifested in any way in the procurement document for the SDU Solicitation for Conceptual Proposal, then you will be deemed to have participated in the development of that part of the SDU contract.  You indicate the final document is not yet completed.  As a result, we cannot determine whether this condition is met.    

As a second issue, it is important to understand that the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract, license or approval to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license or approval for purposes of the permanent ban.  (Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)  Thus, we have advised that even if the public official had been personally and substantially involved in developing RFP's for the contracts that the official's firm would now like to bid upon, once any one of those contracts is awarded to the consulting firm the permanent ban would not prohibit the official from being involved in the performance of that contract.  (Yates Advice Letter, No. A-00-097.)  Put another way, once the contract is awarded, the official may (subject to the one-year ban discussed below) assist anyone in performance of the contract.  Your question indicates a desire to work for a firm and assist it in obtaining a subcontract with a QBP for the SDU contract.  To the extent the QBP already has been awarded the contract, then you may assist your firm in obtaining a subcontract with the QBP, but only to the extent that no modification of the FTB contract is required.  Also, if your services are used by the firm to develop a proposal which in turn is a part of the QBP's effort to be awarded the SDU contract, then that activity would be prohibited by the permanent ban because the drafting and awarding of the contract are seen to be the same proceeding.  (See Blonien, supra.)  

B.
One-Year Ban
In addition to the permanent ban, the Act specifically provides that no designated employee, and employees who participate in decisions of a state administrative agency: 

  “[F]or a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or

revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (§ 87406(d)(1).) [Emphasis added.]

Pursuant to section 87406, you may not, for compensation and for a period of one year, appear before or otherwise represent any client before the FTB for the purpose of influencing the actions specified in this statute since you are a former state administrative official of that agency.  Although the permanent ban, as discussed above, does not prohibit you from representing a client in a new proceeding before the FTB, you are prohibited from doing so for a period of one year under the one‑year ban.  A fact sheet is enclosed that provides further guidance on this issue.  Also enclosed are regulations 18746.1 and 18746.2.  

You have not provided sufficient facts for us to determine whether your assistance to obtain a subcontract would result in a prohibited appearance or communication under section 87406 and the interpreting regulations.  However, we have advised that identification of a former official in materials submitted to a former agency is sufficient to constitute an appearance or communication.  (Roberts Advice Letter, A-02-190.)  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
C. Scott Tocher



Counsel, Legal Division

Enclosures
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





