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March 3, 2003

David Bauer

400 Capitol Mall, Suite 1560

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-02-333

Dear Mr. Bauer:


This letter is in response to your request for advice on behalf of ​the Sam Aanestad for Senate committee regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Must a candidate for state elective office report the transfer of a Web site from one committee for state office to a future committee for state elective office?

CONCLUSION


No.

FACTS


You are the treasurer for both the Aanestad for Senate and the Sam Aanestad for Senate 2006 committees.  Samuel Aanestad was elected to the state Senate in the general election of November 5, 2002.  His controlled committee, Aanestad for Senate, paid for the development and maintenance of an Internet Web site.  Senator Aanestad plans to run for re-election in 2006 and the Web site will be updated and used for the benefit of the 2006 committee.


ANALYSIS


Generally speaking, a campaign committee must disclose, among other things, on each campaign statement the total amount of contributions received, cash equivalents on hand and expenditures made during the period covered by the report.  (§ 84211.)  

Section 85306 governs the transfer and attribution of contributions between a state candidate's committees.
   This section was added by Proposition 34, adopted by the voters in November of 2000.  While the statute does not expressly address the reporting requirements resulting from its terms, the Commission addressed that issue when it adopted regulation 18536, implementing that statute.  At that time, the Commission considered but declined to adopt language requiring the valuation and reporting of certain assets transferred between a candidate's own committees.  (See Minutes of Comm'n Mtg., October11, 2001.)  Specifically, the Commission discussed the following provision:

“(b) Transferred campaign funds shall include any inventory, equipment, or other assets to be transferred to the receiving committee and shall be attributed to specific contributors at the time of transfer….”
  (Proposed Reg. 18536, subd. (b).)

Concerned about issues surrounding the valuation and burden of reporting the transfer of routine campaign office supplies and equipment, such as used desks and computer equipment, the Commission declined to adopt a regulation that included the proposed language above.
  

Accordingly, when the Commission issued FPPC Fact Sheet 34-01, Volume 2, the fact sheet informed filers of the following information:

“When transferring assets (such as supplies, furnishings, and office equipment) from one controlled committee to another, it is not necessary to report the transfer or to value the assets and attribute the value to the transferring committee’s contributors.”
Because we view the development and maintenance of the Internet Web site as a nonmonetary asset similar to the office equipment discussed by the Commission above in the context of regulation 18536, we advise that the transfer of the Web site need not be reported by either the 2002 or the 2006 committees.  We caution, however, that this advice is limited to the facts provided, which concern routine office equipment and supplies.  For instance, the transfer of other types of assets, such as valuable artwork, would be considered differently.  (See, e.g., Fishburn Advice Letter, A-02-271.)


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
C. Scott Tocher



Counsel, Legal Division

CST:jg
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�   “§ 85306. Transfers Between a Candidate's Own Committees; Use of Funds Raised Prior to Effective Date.


“(a) A candidate may transfer campaign funds from one controlled committee to a controlled committee for elective state office of the same candidate. Contributions transferred shall be attributed to specific contributors using a “last in, first out” or “first in, first out” accounting method, and these attributed contributions when aggregated with all other contributions from the same contributor may not exceed the limits set forth in Section 85301 or 85302.


“(b) Notwithstanding subdivision (a), a candidate for elective state office, other than a candidate for statewide elective office, who possesses campaign funds on January 1, 2001, may use those funds to seek elective office without attributing the funds to specific contributors.


“(c) Notwithstanding subdivision (a), a candidate for statewide elective office who possesses campaign funds on November 6, 2002, may use those funds to seek elective office without attributing the funds to specific contributors.”





�  Staff advised in the past, prior to Proposition 34 and section 85306, that candidate committees could report the transfer of assets between a candidate's own committees on certain schedules of the Form 460.  (See Chandler advice Letter, No. A-92-548; Hansen Advice Letter, A-92-627.)  To the extent they conflict with the advice given in the limited circumstances here, these letters are hereby superseded.  











