January 17, 2003

Sherry Skelly Griffith, Director

Curriculum Frameworks & 

Instructional Resources Division

California Department of Education

1430 N Street, Suite 6208

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-02-334

Dear Ms. Griffith:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  Our advice is based on the facts presented; the Commission does not act as a finder of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

QUESTION


Upon leaving employment with the California Department of Education (“Department”), will the one-year ban under the Act’s post-employment provisions prohibit you from appearing before or communicating with the State Board of Education (“Board”), on behalf of the Association of California School Administrators (“ACSA”)?

CONCLUSION


Yes.  The Act’s one-year ban will prohibit you from appearing before or communicating with the Board on behalf of ACSA.  By virtue of your role as the executive secretary of the Curriculum Development and Supplemental Materials Commission (“Commission”), the Board is a former state administrative agency employer, within the meaning of sections 87400 and 87406.  Although you are prohibited from appearing before or communicating with the Board on behalf of ACSA, you may advise others on behalf of ACSA, who will appear before or communicate with the Board, as long as you are not identified to the Board in connection with those appearances or communications.

FACTS


You are the division director for the Department’s Curriculum Frameworks and Instructional Resources Division.  As such, you are an employee of the Department occupying a position designated under the Department’s conflict of interest code.  As part of your duties, the California State Superintendent of Public Instruction (“Superintendent”) has designated you to serve in her stead as executive secretary to the Commission, pursuant to Education Code section 33534.  You are contemplating employment with the ACSA and would, as ACSA’s representative, appear before the Board. 


Your function as the Superintendent’s designee is to provide basic administrative support to the Commission.  Your duties include ensuring the six annual commission meetings, all special meetings, and other public hearings of the Commission are publicly noticed in compliance with applicable statutes.  Your duties also require you to convey a list of speakers to the Commission members for the annual and special meetings, to see that minutes are taken of the Commission’s meetings, that Roberts Rules of Order are followed, and that applicable procedural statutes and regulations are followed.  You also present an executive secretary’s informational report.
 

The Commission is a body created to study various issues dealing with education and to make recommendations to the Board.  Members of the Commission are designated in the conflict of interest code of the Board.    
 

ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act.  The first is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding (including contracts) in which the official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402.)
  The second restriction is a one-year ban on making any appearance for compensation before your former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).  (Section 87406.) 


Permanent Ban

Sections 87401 and 87402 (collectively, the “permanent ban”) prohibit a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  Specifically, section 87401 provides:

   “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply: 

   (a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest. 

   (b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”


In addition, under section 87402 a former state administrative official shall not, for compensation, “aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  Significantly, unlike the one-year ban, the permanent ban is not restricted to proceedings before a former official’s prior state administrative agency employer. 


As a division director designated under the Department’s conflict of interest code you are a state administrative official and, upon leaving state employment, are subject to the permanent ban.  (Section 87400(b).)  Thus, you will be barred from representing ACSA before the Board or any other state administrative agency, or before a court, with respect to any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which you participated while in state employ.

Participated 

An official is considered to have “participated” in a proceeding if the official was personally and substantially involved in the proceeding by making, participating in the making, or influencing a governmental decision.  (Section 87400(d); regulation 18741.1(a)(4).)  In addition, a former state official who has held a management position in a state administrative agency is deemed to have participated in a proceeding if: (1) the proceeding was pending before the agency during his or her tenure, and (2) the proceeding was under his or her supervisory authority.  (Section 87400(d); regulation 18741.1(a)(4).)

As a division director for the Curriculum Frameworks and Instructional Resources Division of the Department, presumably you participated personally and substantially, and through the exercise of supervisory authority over others in your chain of command, in judicial, quasi-judicial or other proceedings through making, participating in making, or influencing the Department’s governmental decisions.  However, as executive secretary of the Commission you functioned solely in a ministerial, secretarial, or clerical role and did not make, participate in making, or influence any governmental decisions of the Commission.  Thus, the permanent ban would not apply to you with respect to a particular proceeding solely because that proceeding was before the Curriculum Commission at a time you functioned as its executive secretary.  The permanent ban would apply to proceedings in which you “participated” as described above.  

New Proceeding

The permanent ban does not apply to “new” proceedings, including new contracts, in which a former employee did not participate.  (Section 87401; Grady Advice Letter, No. I-99-034.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if involving the same parties. (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  Moreover, the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract, license or approval to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license or approval.  (Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)


Since identifying the proceedings in which you participated as a state administrative official is a factual determination for you to make, we are unable to advise you, other than in the general terms above, as to the application of the permanent ban to specific assignments you may be given by ACSA, if those assignments would involve your appearance before and communication with courts and state administrative agencies, or their employees. 

One Year Ban


The Act prohibits a designated employee, for a period of one year after leaving state service, from being paid to communicate with or appear before their former agency for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406(d)(1).)  A “former agency” includes any state administrative agency the designated employee formerly worked for or represented, not just the state administrative agency under whose conflict-of-interest code the former employee was designated.  


Regulation 18746.1(b)(6)(A)

In this regard, regulation 18746.1(b)(6)(A) identifies a former state administrative agency employer as:

   “(A) Any state administrative agency that the public official worked for or represented during the 12 months before leaving state office or employment.  An employee loaned to any agency is deemed to have worked for or represented that agency.”


Thus, as a former employee of the Department who occupied a position designated under the Department’s conflict-of-interest code, you are covered by the one year ban.  The prohibitions of the one year ban extends to your appearances and communications before not only the Department, but to any state agency you worked for or represented during the 12 months preceding the end of your state employment, including agencies to which you were loaned by the Department.  

Under the facts you supply, you were loaned to the Curriculum Commission.  As a designated employee of the Department loaned to the Curriculum Commission, the one year ban also applies to prohibit your future communications with or appearances before the Curriculum Commission, even though you occupied a position at the Curriculum Commission that was, as you assert, purely ministerial or only required you to provide technical assistance.  The question presented is whether the Curriculum Commission’s relationship to the Board makes the Board an agency you worked for or represented, for purposes of the one year ban.  

In the Corum Advice Letter, No. A-02-258, we advised that:

   “In identifying an official’s ‘state administrative agency,’ within the meaning of section 87406, we look to the administrative body that controls the budget, personnel and other operations of the entity where a former employee worked.  It is this body, together with any agencies, boards, commissions, or organizational units subject to its control, that are jointly considered to be the ex-employee’s former state administrative agency employer.”

We further advised that a former employee serving in the County Property Tax Division of the State Board of Equalization (BOE), that since the County Property Tax Division does not have its own budgetary authority, but is subordinate to and under the control of the BOE, the employee’s former state administrative agency employer was the BOE, and not just the County Property Tax Division.  The one year ban extended agency-wide across the BOE, including its regional offices.

The same analysis was applied in the Monagan Advice Letter, No. A-93-473.  There, we advised that three segments of the Department of Industrial Relations (“DIR”) --  the Division of Occupational Safety and Health, the California Occupational Safety and Health Standards Board, and the California Occupational Safety and Health Appeals Board -- were separate state administrative agencies for the purpose of applying the one year ban, although each were under the DIR for administrative purposes.  This advice was premised on the statutory provisions creating an almost unique organizational structure, under which each of these three segments function, in effect, as autonomous agencies.  Our advice noted that although the DIR provided administrative support for each of these segments, their substantive functions were not subject to the direction and control of the DIR.
  

Your request characterizes the Curriculum Commission as “an independent body” but does not identify any statutory language in the Education Code
 or any other material that would clearly identify the Curriculum Commission as a state administrative agency separate from the Board.  In contrast, both members of the Board and members of the Curriculum Commission are listed and assigned disclosure categories within the Board’s conflict-of-interest code.  In short, the Board’s approved conflict-of-interest code characterizes members of the Curriculum Commission as employees of the Board, a fact also noted in the Brown Advice Letter, No. A-00-112.  

For all of the reasons described above, the Curriculum Commission is not a discrete state administrative agency.  Instead, the Curriculum Commission and the Board are jointly considered under regulation 18746.1(b)(6) as the former state administrative agency employer to which you were loaned by the Department. 


Pursuant to the one year ban under section 87406, you may not, in your representation of ACSA, appear before or communicate with the Board for the purpose of  influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�   In a December 10, 2002, telephone conversation with the Commission’s staff, you clarified that from time-to-time, after the Commission finalizes its recommendation to the Board in a particular matter you will, as a matter of courtesy, communicate to the Commission members the position the Superintendent intends to take before the Board when the Board subsequently considers that recommendation. 


� Although you do not specifically ask about the applicability of the permanent ban to your potential new employment, we provide the discussion that follows to assist you in your compliance with the Act’s post-employment restrictions. 


�  The same analysis was used in the Grimm Advice Letter, No. I-96-114 to provide similar advice with respect to the California Water Resources Control Board and the 9 discrete regional water quality control boards created by statute as separate agencies, under the overall umbrella of the California Water Resources Control Board.  


�   The statutory provisions concerning the role and functioning of the Curriculum Commission are found at sections 33530 - 33540 of the Education Code.





