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December 24, 2002

David Bauer

400 Capitol Mall, Suite 1560

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-02-338

Dear Mr. Bauer:


This letter is in response to your request for advice on behalf of ​Friends of David Knowles regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because the facts you have presented are not sufficient to render formal advice, we are treating your request as one for informal assistance (regulation 18329(b)(2)(B)).
  Our assistance is based on the facts presented; the Commission does not act as a finder of fact when it provides informal assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


May the Friends of David Knowles, a controlled committee of former Assemblyman David Knowles, donate surplus funds to the Republican Party central committee for non-candidate support purposes (such party building), with the understanding that if Mr. Knowles runs for public office in the future, the central committee will return him an equivalent amount from its candidate support funds? 

CONCLUSION

No.  Providing surplus funds to a central committee of a political party, with the expectation that the candidate will receive an equivalent amount back from that central committee at a future date in order to support his or her future run for a state or local elective office in California is not a permitted use of surplus funds. 

FACTS


You are the treasurer for Friends of David Knowles, the controlled committee of former Assemblyman David Knowles (“Committee”).  The Committee has surplus funds and proposes that the funds be donated to Republican Party central committees for non-candidate support purposes such as party building, with the understanding that if Mr. Knowles runs for public office in the future, the central committees will in turn support him with their candidate support funds.  You provide by way of illustration an example whereby the Committee would give $5,000 of its surplus funds to a county Republican central committee for party building purposes, and that committee would later give Mr. Knowles $5,000 from its candidate support funds.  However, you have not provided the amount of the funds you propose to contribute to the central committees of a political party.  

ANALYSIS

Generally, the Act requires that campaign funds be used for political, legislative or governmental purposes.  (Section 89512.)  In addition to this general rule, there are more specific rules governing the use of campaign funds applicable to all committees.  (Sections 89510-89518.)  When a candidate withdraws from or is defeated in an election, or leaves office,
 funds left over in his or her campaign committee are characterized as “surplus funds.”  The use of surplus funds is subject to greater restrictions than the use of campaign funds that are not surplus funds.  Insofar as the use of surplus funds to support or oppose candidates for office, sections 89519(b)(4) and (b)(5) provides that surplus funds may be used only to make:

¶…¶

“(4)  Contributions to a political party committee, provided the campaign funds are not used to support or oppose candidates for elective office.  However, the campaign funds may be used by a political party committee to conduct partisan voter registration, partisan get-out-the-vote activities, and slate mailers as that term is defined in Section 82048.3.”

“(5) Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.” 

Under these sections, a candidate may not use surplus funds for his or her own campaign, or to support or oppose other candidates, for elective state or local office in California.
  You propose that the funds provided to the central committees be encumbered with an “understanding” that an equivalent amount of funds be contributed by these central committees to Mr. Knowles should he decide to run for public office at a future date.  This understanding essentially “earmarks” the Committee’s contribution for use by the recipient central committees to support a future candidate for elective office, namely Mr. Knowles.  This purpose is contrary to sections 89519(b)(4) and (b)(5).  

In addition, you should be aware that there is a $25,000 limit on contributions to political party committees, when the contributions are for the purpose of the political party’s making contributions to support or oppose candidates for elective state office, or making expenditures at the behest of a candidate for elective state office for communicates to party members related to that candidate’s candidacy.  (Section 85303(b).)  On the other hand, section 85303(d) provides that there are no limits on the amount a candidate for elected state office may transfer to a political party committee, when such amounts are in excess of any amount necessary to defray the candidate’s expenses for election-related activities or holding office, provided the transferred contributions are used for purposes consistent with the uses permitted for surplus funds (section 89519(d)(4)), described above.  Since the contribution to the central committees is understood to eventually support your candidacy, these contributions could potentially violate the $25,000 limit at section 85303(b).
  Accordingly, your proposed use of these surplus funds is not permitted under the Act. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kenneth L. Glick

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�   Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)  In addition, this letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place. 





� A candidate leaves office when the candidate’s term has ended, or he or she resigns.  (Gould Advice Letter, No. A-99-241.)  A candidate is deemed to be a defeated candidate if he or she loses or withdraws from the election, or opens a committee for the election and decides not to run.  (Willet Advice Letter, No. A-96-103.)  Funds of a defeated candidate are considered surplus at the end of the post-election period of the election for which the campaign funds were raised.  (Fishburn Advice Letter, No. A-01-305.)


� Accordingly, we have previously advised that surplus funds may not be used by a candidate to run for future elective office.  (Fishburn Advice Letter, No. A-02-271; Ramirez Advice Letter, No. A-02-167.) 


�  You have not provided information indicating the individual amounts of these potential contributions, since the example you provide is given only for purposes of illustration. 





