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January 7, 2003

The Honorable Gene Mullin

229 Alta Loma Drive

South San Francisco, CA 94080

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-02-339

Dear Assemblymember Mullin:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign  provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Under the Political Reform Act, is it permissible for you to hire your adult son, Kevin Mullin, as your ongoing-political director while you serve as an officeholder in the state Assembly?  

CONCLUSION


Under the Act, campaign funds may be used to pay for the cost of professional services rendered to a committee that are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  Therefore, it is permissible under the Act for your committee to compensate your son, Kevin Mullin, for professional services he provides to the committee as its ongoing political director.  

FACTS


You are requesting written advice as to whether it is permissible under the Act for you to hire your son Kevin Mullin as your on-going political director while you serve as an officeholder in the state Assembly.  As political director, he would act as a liaison with fundraising staff, provide political advice, and coordinate future political activities.  The position is totally separate and apart from your state staff operation, and will be paid by campaign committee funds. 

ANALYSIS

The Political Reform Act’s provisions concerning the permissible uses of campaign funds are found in sections 89510-89522, copy enclosed.  Under these provisions, campaign funds are regarded as totally separate and distinct from a candidate or officeholder’s personal funds.  The gist of the Act’s campaign funds provisions is to ensure that campaign funds are used for electioneering and officeholder purposes, and are not expended for the candidate or officeholder’s personal purposes.  

At the outset, the Act provides that all contributions deposited into a campaign account are “held in trust for expenses associated with the election of the candidate or for expenses associated with holding office.”  (Section 89510.)  Generally speaking, an expenditure related to seeking or holding office is permissible under the Act if it is reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  (Section 89512.)  Certain specified uses of campaign funds, including those that are considered to confer a “substantial personal benefit”
 on the candidate must meet a higher standard and be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  

Although we conclude in the footnote below that payment by your committee to Mr. Mullin for his services as political advisor does not confer a “substantial personal benefit” on you, the payment for professional services must still meet the higher standard of being directly related to a political, legislative or governmental purpose under section 89513(b).  Section 89513(b) provides as follows:

   “(b) Campaign funds shall not be used to pay for or reimburse the cost of professional services unless the services are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  

   (1) Expenditures by a committee to pay for professional services reasonably required by the committee to assist it in the performance of its administrative functions are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.”  

We have advised the compensation must be comparable to the services performed or a gift may result. (Harden Advice Letter, No. A-90-498.) Under section 89513(b), so long as your son, Kevin Mullin, performs duties as a political director that are directly related to a political, legislative, or governmental purpose, and is paid fair market value for those services, the payment for his professional services by the committee will be permissible.
  

In addition, section 89513(b)(2) provides that campaign funds may not be used to pay health-related expenses for a member of the candidate’s household.  You may, however, use campaign funds to pay the employer costs of a health plan or health benefits for a bona fide employee or independent contractor of the committee. Accordingly, the committee may pay for health benefits for Mr. Mullin if he is hired as a bona fide employee or independent contractor of the committee.  Further, Mr. Mullin is not considered a member of your “household,” which is defined for purposes of Article 4 (campaign funds), to include “the candidate’s or elected officer’s spouse, dependent children, and parents who reside with the candidate or elected officer.”  (Section 89511(b)(4).) 


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:
Hyla P. Wagner  




Senior Counsel, Legal Division

Enclosures 
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  “Substantial personal benefit” is defined to mean “an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value of more than two hundred dollars ($200) to a candidate, elected officer, or any individual or individual(s) with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee.” (§ 89511(b)(3).)  Moreover, regulation 18960 provides that an expenditure of campaign funds results in a “direct personal benefit” when a member of the candidate’s or elected official’s immediate family realizes an increase in his or her income of more than $200 from the expenditure.  (Reg. 18960(a)(1).)  Section 82029 of the Act defines “immediate family” to mean an official’s spouse and dependent children.  A child is considered a “dependent child” for purposes of the Act if the child is under 18 years of age and the elected official is entitled to claim the dependent child as such for income tax purposes.  (Tremlett Advice Letter, No. I-89-386.)  Your son, Kevin Mullin, is over the age of 18, and therefore, he is not considered a member of your “immediate family” under this definition.  Consequently, cash payments of $200 or more made to your adult son to compensate him for services as political director are not considered to confer a direct personal benefit on you.


   


�  Please note that campaign funds may not be used to compensate you for the performance of similar duties for your own campaign committee.  (Section 89518.)





