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January 7, 2003

The Honorable Bruce Van Voorhis

536 Matterhorn Drive

Walnut Creek, CA  94598-2159

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-02-342

Dear Judge Van Voorhis:


This letter is in response to your request for advice regarding the Statement of Economic Interests provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


How do you report a loan and eventual repayment of that loan from a business entity that is providing free pager service to you until the loan is repaid?

CONCLUSION


On Schedule A-1 of your Statement of Economic Interests, report your $2,000 interest in a debt instrument issued by the business entity.  If, and when, you start receiving payments on the loan, the payments are reported on Schedule C – Income, if the payments amount to $500 or more in a calendar year.

Additionally, based on information you provided in your December 18, 2002 letter, the agreement to waive your monthly pager fee until such time that the loan is repaid constitutes a gift from the business entity to you.  You must report gifts of $50 or more received in a calendar year. Most public officials are limited as to the amount of gifts they may receive from a single source.  Judges, however, are exempt from that restriction under the Act, but section 170.9 of the Code of Civil Procedure governs the receipt of gifts by judges.  It is suggested that you contact the Commission on Judicial Performance for further guidance on this issue. (Section 89503(d).)

FACTS


You are a judge in Contra Costa County who enjoys windsurfing.  You utilized the services of a California business entity that supplied wind monitor readings by pager.  The pager service provides you with a pager and a pager telephone number.  You paid a monthly fee of approximately $20 for the service.  A friend told you of a business deal he made with the owner of the pager service and you made the same deal.  You loaned $2,000 to the owner of the business and in exchange, the owner waived the monthly service charge until the loan is repaid.  If the owner sells the business, you also have the option of taking stock instead of getting your money back.  You and the business owner signed a written agreement to this effect.  


In your subsequent letter, you indicated that the $20 monthly charge is waived until such time as the owner repays the $2,000 loan.  The waiving of the monthly service charge is not “in lieu” of monthly payments.  The owner of the business is still obligated to repay the $2,000 regardless of how long it takes for him to repay the loan.

ANALYSIS


The term “investment” means “any financial interest in or security issued by a business entity, including but not limited to common stock, preferred stock, rights, warrants, options, debt instruments and any partnership or other ownership interest owned directly, indirectly or beneficially by the public official, or other filer, or his or her immediate family” valued at $2,000 or more.  (Section 82034.)

 
You and the pager service have entered into a written agreement whereby you have loaned the business entity $2,000 to be repaid to you at some time in the future.
  Since you have a debt instrument issued by a business entity valued at $2,000, you have an investment in that business entity. 


Additionally, the term “gift” means, “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.”  (Section 82028.)

As part of the written agreement, the business owner is waiving your $20 monthly service charge until such time as the $2,000 loan is repaid.  The waiving of the monthly service charge is not in lieu of monthly payments against the balance of the loan.  The waiving of the monthly service charge was essentially an incentive to make the loan.  There is a benefit to you in that in addition to the eventual repayment of the $2,000 loan, the $20 monthly service charge is waived for an unlimited and unspecified amount of time.   The waiving of the service charge amounts to a gift from the business owner to you.

As a public official, you must report all gifts aggregating $50 or more in a calendar year from a single source.
  Additionally, most public officials are limited as to the amount of gifts they may receive from a single source.  Judges, however, are exempt from that restriction under the Political Reform Act, but section 170.9 of the Code of Civil Procedure governs the receipt of gifts by judges.  It is suggested that you contact the Commission on Judicial Performance for further guidance on this issue. (Section 89503(d).)

I trust this answers your questions sufficiently.  If you wish to discuss this or need anything further, please feel free to contact me at (866) 275-3772.






Sincerely,






Luisa Menchaca






General Counsel






By:
Jeanette E. Turvill







Political Reform Consultant







Technical Assistance Division

JET/jt

�Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations. 


� Although you have not specifically asked, when the business owner commences repayment of the loan, the loan payments will be reported by you on Schedule C of your Statement of Economic Interests (Form 700.) 


� When income is required to be reported, the statement shall contain, among other things, the name and address, business activity of the source, if any, a description of the gift, as well as the amount and date upon which the gift was received.  (Section 87207.) 





