





December 19, 2002

Ronald D. Davis

631 Frankfort Avenue

Huntington Beach, CA 92648

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-02-344

Dear Mr. Davis:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Due to the expedited nature of your request and the primarily legal issue you ask, we are providing you with an abbreviated advice letter. 

QUESTION

Do the disclosure and disqualification requirements of section 84308 apply to you, based on contributions you received in your unsuccessful campaign for city attorney and prior to your appointment as a planning commissioner?

CONCLUSION

Yes. So long as you are an officer subject to section 84308 at the time of the decision you will be subject to its provisions.  The contribution that triggers the requirements need only meet the requisite threshold, and be received within the 12 months prior to the decision.  Since this section applies to boards with appointed members such as a city planning commission, the section contemplates contributions received in connection with elections to offices (such as city council), other than the one for which the disqualification requirement would apply (the planning commission).

FACTS


You filed papers and campaigned for the office of city attorney for the City of Huntington Beach in the November 5, 2002, election. You were unsuccessful in the city attorney election.  During the campaign, you received contributions in excess of $250 from Poseidon Resources Corporation, which you recently learned has permit/entitlement to use applications pending before the city planning commission for the construction and operation of a desalination plant in the city. On December 2, 2002, you were appointed to the city’s planning commission.


You held no elective or appointive office when you accepted contributions for your city attorney campaign.  Similarly, you had no plans to serve on the city planning commission when you ran for city attorney.  Finally, you have received no contributions from Poseidon since your appointment to the city planning commission.


You were a private citizen when you received the contribution at issue. You had no plans for service on the city planning commission at any time during your campaign for city attorney, only recently having been appointed to the city planning commission, and you had no knowledge of Poseidon’s applications at the time you received its contribution.  You have received no contributions since your appointment.  You question whether the disqualification provisions of section 84308 would apply to your participation in any future decisions regarding Poseidon’s applications before the planning commission.  

ANALYSIS

Section 84308 disqualifies any “officer” of a public agency, who is running or has run for elective office, from participating in decisions affecting his or her campaign contributors.  The law disqualifies the officer from participating in certain proceedings if the official has received campaign contributions of more than $250 from a party, participant or their agents within the 12 months preceding the decision.  It also requires disclosure on the record of the proceeding of all campaign contributions received from these persons during that period.  

Section 84308(a)(4) defines “officer” as:

“ ‘Officer’ means any elected or appointed officer of an agency, any alternate to an elected or appointed officer of an agency, and any candidate for elective office in an agency.”  

Regulation 18438.1(d) clarifies:

“An officer of an agency includes only those persons who: 

“(1) Serve as members of governmental boards and commissions; or 

“(2) Serve as the head of an agency. A member of the Governor's Cabinet is not an officer under Government Code Section 84308 when he or she is acting in the capacity of agency secretary; however, the person is an officer when he or she acts as a department director or as a member of any board or commission.”
“Agency” is defined in section 84308(a)(3) as:


“ ‘Agency’ means an agency as defined in Section 82003 except that it does not include the courts or any agency in the judicial branch of government, local governmental agencies whose members are directly elected by the voters, the Legislature, the Board of Equalization, or constitutional officers.  However, this section applies to any person who is a member of an exempted agency but is acting as a voting member of another agency.” 
As a member of the city planning commission, you are an “officer” of a covered agency and therefore, you are subject to the provisions of section 84308. (Section 84308(a)(4); reg. 18438.1(a) and (b).)

While you agree that section 84308 applies to you, you do not believe the contribution in question triggers the section because you received the contribution at a time when you were not a public official in any respect.  You were a candidate for city attorney but held no public office.  However, neither the statute nor the interpretive regulations place such limitations on “contributions” that trigger disclosure and disqualification under section 84308.  Section 84308(a)(6) defines “contributions” for purposes of the requirements of section 84308 as including “contributions to candidates and committees in federal, state, or local elections.”  Regulation 18438.5(a) clarifies:

“(a) ‘Contributions’ may be for the purpose of influencing or attempting to influence the action of voters in federal, as well as in state or local elections. ‘Contribution’ is defined in 2 Cal. Adm. Code Section 18215.”

Regulation 18215 is the general definition of contribution for the campaign reporting section of the Act.  It provides:

“(a) A contribution is any payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor. A payment is made for political purposes if it is: 

“(1) For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or 

“(2) Received by or made at the behest of the following or any agent thereof: 

“(A) A candidate; 

“(B) A controlled committee; 

“(C) An official committee of a political party, including a state central committee, county central committee, assembly district committee or any subcommittee of such committee; or 

“(D) An organization formed or existing primarily for political purposes, including, but not limited to, a political action committee established by any membership organization, labor union or corporation.”
Thus, the contributions you received for your unsuccessful campaign for city attorney, if they meet the requisite threshold and if they were received within 12 months of the decision in question, will trigger disclosure and disqualification under section 84308.

Due to the expedited nature of your request, we do not discuss the other various aspects of section 84308.  However, as you indicate, section 84308(c) provides that an official may participate in the proceeding if he or she returns the contribution (or amount of the contribution in excess of $250) within 30 days from the time he or she knows, or should have known, both of the following:

1. About the receipt of the contribution; and,

2. About the proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use. 
 
    (See regulation 18438.7.)

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W. Wallace



Assistant General Counsel

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





