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January 8, 2003

Patricia Lambert

42685 Hathaway Crossing

Point Arena, CA 95468

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-02-349

Dear Ms. Lambert:


This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of- interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that the Commission does not provide advice relating to past conduct.  (Regulations 18329(b)(8)(A) and (c)(4)(A), copy enclosed.)  Therefore, any conclusions contained herein apply only to prospective actions.  Please also note that other conflict-of-interest laws outside the jurisdiction of the Act might apply to you. 

QUESTION

What conflicts of interest might arise by virtue of the fact that your son was recently hired as administrator for the board on which you sit as a member?

CONCLUSION

A public official cannot participate in a governmental decision that has either a personal financial effect on the official, or on a member of his or her immediate family, or has a material financial effect on a source of income to the official.  Barring such an effect on your personal financial interests, the Act does not prohibit you from participating in a governmental decision merely because the decision will financially affect your adult child.

FACTS


You are a member of the Coast Life Support District Board of Directors (“CLSD”).  CLSD is a rural ambulance district serving the southern coastal region of Mendocino County and the northern coastal region of Sonoma County.  Your son has just been hired as the new administrator of CLSD.

ANALYSIS

The Act prohibits financial conflicts of interest.  Section 87100 provides that no public official may “make,” “participate in making,” or in any way attempt to use his or her official position to “influence” a governmental decision in which the official knows, or has reason to know, that he or she has a financial interest.  The Commission has developed an eight-step approach for determining whether an individual has a disqualifying financial interest in a decision. (Regulation 18700(b).)  Because we have been presented with neither a governmental decision nor a financial interest, two crucial steps in the conflict-of-interest analysis, we cannot do more than offer general advice.

Step One: Are you a “public official”?

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to “public officials.”  (Sections 87100, 87103; regulation 18700(b)(1).)  A “public official” is defined as a “member, officer, employee or consultant of a state or local government agency . . . .”  (Section 82048.)  “Member” is further defined to include “salaried or unsalaried members of committees, boards or commissions with decisionmaking authority.”  (Reg. 18701(a).)  As a member of the CLSD, we assume that you are a public official.

Step Two: Are you “making,” “participating in making” or “influencing” a governmental decision?

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only where a public official  “make[s], participate[s] in making or in any way attempt[s] to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”  (Section 87100; regulation 18700(b)(2).)  A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency. (Regulation 18702.1.)  A public official “participates in a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive or intervening review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decisionmaker regarding the governmental decision.  (Regulation 18702.2.)  A public official is attempting to use his or her official position to influence a decision if, for the purpose of influencing, the official contacts or appears before any member, officer, employee, or consultant of his or her agency.  (Regulation 18702.3.)

Step Three: What are your economic interests?

An official has a disqualifying financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, his or her immediate family, or on the following enumerated economic interests:

· A public official has an economic interest in a business entity in which he or she has a direct or indirect investment of $2,000 or more (section 87103(a); regulation 18703.1(a));

· A public official has an economic interest in a business entity in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management (section 87103(d); regulation 18703.1(b));

· A public official has an economic interest in real property in which he or she has a direct or indirect interest of $2,000 or more (section 87103(b); regulation 18703.2);

· A public official has an economic interest in any source of income, including promised income, which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision (section 87103(c); regulation 18703.3);

· A public official has an economic interest in any source of gifts to him or her if the gifts aggregate to $340 or more within 12 months prior to the decision (section 87103(e); regulation 18703.4)
;

· A public official has an economic interest in his or her personal expenses, income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate family. This is known as the “personal financial effects” rule (section 87103, regulation 18703.5). An official's “immediate family” means the official’s spouse and dependent children. (Section 82029.)

You have not identified any economic interests that will lead to a conflict of interest for you.  We have no facts to indicate that your son is a “source of income” to you (section 87103(c)) and therefore we cannot further analyze potential conflicts of interest. Some examples of ways in which your son could be considered to be a source of income to you are if he provides you financial support or if, perhaps, there are outstanding debts he owes to you.  A conflict of interest could also arise if a decision regarding your son would somehow increase or decrease your expenses enough to meet the personal financial effect threshold ($250 in any 12-month period).  (See regulation 18703.5 which defines an effect on “personal finances” as any effect where the “decisions will result in the personal expenses, income, assets, or liabilities of the official or his or her immediate family increasing or decreasing.”
)  Barring a financial relationship between you and your son, you will not have a conflict of interest in a decision solely because the decision may have a financial effect on your son.  The familial relationship between you and your son does not, by itself, create a conflict of interest for you.  (Ovrom Advice Letter, No. A-02-254.)

Steps 4 - 8.

We have not gone on to describe the last five steps because we have no information to suggest you have an economic interest in your son nor do we have information regarding a prospective decision in which you might be involved.  However, we have enclosed a pamphlet entitled, “Can I Vote?” explaining the entire eight-step process for your information. 


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Adrianne Korchmaros



Political Reform Consultant

Enclosure
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  Your son will not be a “source of a gift” for purposes of the Act.  (Section 87103(e).)  The definition of “gift” excludes gifts from an individual's child.  (Section 82028(b)(3).)





�  “Immediate family” is defined as “spouse and dependent children.”  (Section 82029.)  A child is considered “dependent” for purposes of the Act if the child is under 18 years old, and can be claimed as a dependent for income tax purposes.  (Doane Advice Letter, No. A- 97-211; Nebb Advice Letter, No. I-00-017.)





