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March 20, 2003

Steven L. Andriese, Executive Director

Mountain-Valley Emergency 

Medical Services Agency

1101 Standiford Avenue, Suite D1

Modesto, CA 95350

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-03-016

Dear Mr. Andriese:


This letter is in response to your request for advice on behalf of ​the Mountain-Valley Emergency Medical Services Agency regarding the conflict of interest code provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  The advice in this letter is based on the new facts presented.  The advice provided in our prior response, Andriese Advice Letter, No. A-02-276, still applies for the facts presented at that time. 

QUESTION

Are members of the Regional Advisory Committee (“RAC”) still considered to be “public officials” subject to the disclosure and disqualification provisions of the Act under the RAC’s new structure?

CONCLUSION


The RAC’s members are still considered to be public officials under the RAC’s new structure unless a record is established that the review of the Executive Director and/or Medical Director qualifies as a substantive, intervening review.

FACTS


Your agency is a joint powers authority (“JPA”), comprised of five counties for the purpose of managing and regulating emergency medical services.  Due to the need to balance the needs of all five of the counties, the JPA created the RAC to advise your board on the policy issues.


The issue raised in your initial inquiry concerned whether or not the membership of the RAC was subject to, or in conflict with, relevant sections of regulation 18701.  Our response identified that the RAC membership was subject to this regulation and, as such, members must recuse themselves whenever a matter comes before them in which a potential conflict exists.  You are restructuring the JPA so that the RAC would be advisory.  The RAC would submit recommendations to your executive director on policy issues and your medical director on medical issues, rather than to the JPA board of directors (“Board”) directly.  As a result, all opinions and advice from the RAC would be forwarded to the executive director (“ED”) and/or medical director (“MD”) where they would develop a staff recommendation for the board’s consideration. 

ANALYSIS


This is the second letter asking for advice regarding the RAC.  The first letter, A-02-276, concluded that the RAC was a decision-making body and its members were public officials.  Since that letter in November of 2002, the structure of the RAC and the procedure regarding how the RAC’s recommendations are used has changed.  Now, the RAC reports to the ED or the MD with any recommendations and not directly to the Board.  The new procedure still has the RAC making recommendations regarding emergency medical services but now either the ED or the MD develops the staff recommendations for submission to the Board.  

As stated in our prior advice letter, for purposes of section 87100, regulation 18730(b)(2) specifies that persons designated in an agency’s conflict of interest code include persons who make or participate in making governmental decisions which may foreseeably have a material effect on financial interests.  Persons so designated in the conflict of interest code are “designated employee[s],” a term that includes any “officer, employee, member, or consultant of any agency” whose position involves making or participating in making decisions that may have a foreseeable and material effect on any financial interest.  (Section 82019(c), regulation 18701(a).)  The term “designated employee” does not include an unsalaried member of any board or commission that serves a solely advisory function.  (Section 82019.)

Regulation 18701(a)(1) clarifies that: 

“‘Member’ shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of committees, boards or commissions with decisionmaking authority. A committee, board or commission possesses decisionmaking authority whenever: 

“(A) It may make a final governmental decision; 

“(B) It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto that may not be overridden; or 

“(C) It makes substantive recommendations that are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.”

According to your facts, you stated that the RAC has only an advisory function under the new structure.  Because the RAC continues to have no power to make, compel, or prevent governmental decisions, subsections (A) and (B) of regulation 18701(a)(1) will not be applicable.  The language of regulation 18701(a)(1)(C) requires that we assess the impact of an advisory body’s recommendations by analyzing the extent to which its recommendations have been followed in the past.  If the recommendations of a body have a significant impact upon the ultimate outcome of a decision, the body is considered to have decisionmaking authority and is therefore not solely advisory.  (In re Rotman (1987) 10 FPPC Ops. 1.) 

The FPPC staff has advised on several occasions that if there is a history or track record of “rubber-stamping” an advisory body’s recommendations, the advisory body will be considered to have decisionmaking authority.  (See, e.g., Baird Advice Letter, No. A-94-299; Czach Advice Letter, No. A-91-503.)  According to your facts, there is a history of this advisory body’s recommendations being routinely accepted by the Board, but the structure has been significantly modified so that the recommendations of the RAC now go through an intermediary decisionmaker. 


The facts that you have provided indicate that your goal in changing the structure of the relationship between the RAC and the JPA, was to create a new role for the RAC as a purely advisory committee in order to allow them extensive freedom to vote and debate any matter presented.  You have also indicated that the ED and the MD would “develop a staff recommendation for the Board’s consideration.”  Although this change in structure appears to place the RAC in a purely advisory role, the extent of the review by the ED and the MD is determinative.  If the ED or the MD perform a substantive, intervening review of the recommendations, the RAC is not making final decisions and is an advisory body.  If, on the other hand, the ED or MD merely “rubber-stamp” the recommendations of the RAC, and thereby allow the RAC to continue to make final decisions, then the RAC remains a decisionmaking body.


At this time, the only track record that exists is that this body’s recommendations have been routinely accepted by the Board, therefore, your facts do not alter our prior advice and the RAC members continue to have disclosure obligations.
  If, over time, you find that the MD’s or the ED’s review of the RAC recommendations is sufficient to meet the “substantive, intervening review” requirement, then RAC members will no longer have any disclosure requirements.  (Wyant Advice Letter, No. A-87-137 (copy enclosed); Traverso Advice Letter, No. I-01-124.)  


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  




Galena West

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� The consequence of the advice provided in our prior advice letter was that the JPA conflict of interest code was required to be amended to include the RAC members.  





