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March 26, 2003

Gladys O. Miller

Post Office Box 2061

South Gate, CA 90280

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-03-017

Dear Ms. Miller:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS

1. How may you negotiate a check made out in your name and not to your committee, when the check is a refund paid to you by the County of Los Angeles for an overpayment of your candidate’s filing fee?

2. May you use the funds to repay $900 you paid from personal funds for the filing fee?

CONCLUSIONS

1. Because you paid the filing fee from your campaign bank account, which is still open, you must deposit the refund check in your campaign bank account. 

2. Yes, you may repay yourself the $900 paid from your personal funds.

FACTS


You are a defeated candidate for State Assembly in the process of closing out your 2002 Assembly campaign account.  At the end of December 2002, you received a letter from the County of Los Angeles stating that, because they had charged you too much for the candidate filing fee, you would receive a refund check.  You have since received the check in the amount of $1,158.24 payable to you and not your campaign committee.  The initial payment of the candidate filing fee was made using $900 from your personal funds.  You had deposited the $900 into your committee account and had written a check to the Secretary of State for $2,000, the total amount of the filing fee.  You would like to cash the refund check, reimburse the $900 in personal funds you deposited in your committee account, and place the balance back into your campaign account.  You then plan to close the account and donate remaining funds to charity.    

ANALYSIS

The Act requires candidates and officeholders to establish a campaign bank account into which all campaign contributions must be deposited and from which all campaign expenditures must be made.
  (Section 85201.)  A partially refunded candidate filing fee, however, refunded by a governmental agency would not be considered a contribution
 because the governmental agency would have had no political purpose in making the refund.  (Steadman Advice Letter, No. I-93-252.)  Although the refund payment is not a contribution to your committee, the Act’s prohibition on the personal use of campaign funds would not permit you to retain for personal purposes funds received from a governmental entity as reimbursement for expenses originally paid out of your campaign account.  (See sections 89510 – 89522; Burton Advice Letter, No. A-93-162.)  Therefore, you must reimburse your committee for the expenses by either depositing the check directly into your committee account or endorsing it to your committee account. 

Section 89519 provides that “[u]pon leaving any elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last,” funds held by a defeated candidate are considered “surplus” campaign funds and may only be used for certain restricted purposes.  A filing fee refund received after December 31, 2002, and deposited into your committee account is considered surplus funds.  (Tabachnik Advice Letter, No. I-97-410; Ranish Advice Letter, No. A-94-080; Steadman, supra.)  Under section 89519, a candidate may only spend surplus funds on the following expenses: 

· Payment of outstanding campaign debts or officeholder expenses. 

· Repayment of contributions. 

· Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, if no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, any member of his or her immediate family, or the campaign treasurer. 

· Contributions to a political party or committee, so long as the funds are not used to make contributions in support of or in opposition to a candidate for elective office. Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate in another state, or any ballot measure. 

· Professional services, such as legal or accounting services reasonably required by the committee to assist in its administrative functions. 

· A home or office security system, if the candidate has received threats to his or her physical safety and other conditions are met.

You wish to use the surplus funds left in your account to reimburse yourself the amount you paid from personal funds for the filing fee and then give the remainder to a charity.  Section 89519(b)(3) permits you to make a charitable donation of the remaining funds if no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on you, any member of your immediate family, or on the campaign treasurer.  However, although a charitable donation is a permitted use of surplus funds, whether you may receive back  the funds you deposited into your campaign to pay the filing fee is problematic.  Because you were unaware of the exception in the definition of contribution for the payment of the filing fee, you had characterized your $900 payment as a contribution on the Campaign Disclosure Form 460.  As stated previously, under section 82015(c), the term “contribution” does not include the candidate’s money used to pay either a filing fee for a declaration of candidacy or a candidate statement prepared pursuant to section 13307 of the Elections Code.  If this was not a contribution to your campaign, then section 89519(b)(2) permitting the repayment of contributions may not be invoked to allow you to receive back the funds.  However, under the unique facts of this situation, your description of the payment to the campaign committee was due to an error of law.  The Commission, in extraordinary circumstances where hardship would otherwise result and the purposes of the Act would not be furthered by a strict application of the law, has allowed committees to remedy an error that was made due to a good faith misreading of the law.  (Tomberlin Advice Letter, No. A-97-505; Johannessen Advice Letter, No. A-96-281; Roney Advice Letter, No. A-92-420.)  Therefore, you may amend your previously filed campaign statements to reflect your payment to your committee as a “Miscellaneous Increase to Cash” (Schedule I, Form 460).  The payment of $900 back to you should be reported as an expenditure on Schedule E.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Adrianne Korchmaros



Political Reform Consultant
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  There is an exception to this rule for the use of a candidate’s personal funds for a candidate’s filing fee or a statement of qualifications fee. (Sections 82015(c) and 85201(f).) 





�  The definition of what is a “contribution” is found in section 82015 and regulation 18215.





