





March 3, 2003

Richard P. Shanahan

Bartkiewicz, Kronick & Shanahan

1011 Twenty-second Street

Sacramento, CA 95816-4907

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-03-020

Dear Mr. Shanahan:


This letter is in response to your request for advice on behalf of ​Sacramento Suburban Water District (“District”) and Directors Ron Bachman, Byron Buck, William Porter, and Joe Sullivan regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May directors who have received expense reimbursements that are subject to inquiry participate in the following decisions:  

1) Whether a directors is required to reimburse the District for the amount of payroll and other taxes that the District would have to pay, due to reporting an expense reimbursement payment as income because it does not qualify under IRS accountable plan requirements. 

2) Whether a directors would be required to repay to the District the amount of expense reimbursement payments made to the directors that do not qualify under IRS accountable plan requirements. 

CONCLUSION

1) & 2)  If either decision will affect a directors’s personal finances by $250 or more in any 12-month period, that director will have a conflict of interest in the decision and absent an exception, may not make, participate in making, or influence the decisions. 

FACTS


The Sacramento Suburban Water District was formed effective February 1, 2002, by the consolidation of Arcade Water District (“Arcade”) and Northridge Water District (“Northridge”).  The consolidated District now has a seven-member board of directors.  There is currently one vacancy on the District board, which the board intends to fill by appointment made prior to March 14, 2003.  

The District directors are, and the former Arcade and Northridge boards were, entitled to receive reimbursement for “any expenses incurred in the performance of his duties required or authorized by the board.” (Water Code section 30507.)  The Sacramento Bee recently conducted an investigation and published news reports concerning the District and its expense reimbursement practices involving District staff and directors.  Some of the news reports were critical of expense reimbursements paid to current and former District directors.  Following these news reports, the District board authorized an independent audit of the compensation received by and the expenses reimbursed to current and former District directors. 


One focus of the independent audit is to determine whether the applicable expense reimbursement policies and records satisfy the federal Internal Revenue Service guidelines for an “accountable plan.”  In order for expense reimbursement amounts paid to a director or employee to be excluded from income for purposes of income tax, the amount paid must satisfy the IRS guidelines for either an accountable plan or the per diem allowance method.  For an accountable plan, the IRS requires that the following elements must be demonstrated: the expense was for a business purpose; the amount, purpose and time of the expense must be substantiated; and, any amount paid in excess of a substantiated expense must be repaid.


In the draft audit report, the District’s auditor further explained: “Amounts paid to employees as reimbursement or advance payment for business travel expenses under an ‘accountable plan’ are not subject to federal income tax withholding or payroll taxes.  Any amount paid for such items under procedures that did not meet the requirements of an ‘accountable plan’ should be treated as wages for an employee or compensation for directors and reported on Form W-2 and Form 1099, as applicable…. The IRS allows an employer to implement a ‘nonaccountable plan’ provided all amounts paid to employees and directors, both cash and in-kind, are reported by the employer to the employees and directors as taxable income on Forms W-2 and 1099, as applicable.  In such cases, it is the responsibility of each individual to appropriately substantiate to the IRS his out-of-pocket business expenses in order to receive a deduction on his individual income tax return.”


The District has requested the independent auditor to identify payments made to current and former District directors for the period from March 2001 through December 2002 for which the independent auditor cannot find (1) adequate documentation of the business purpose for the payment, and/or (2) expense reimbursement reports and/or receipts to confirm the amount of a reimbursable business expense.  In addition, the District has requested the independent auditor to identify expense reimbursement amounts paid to current and former District directors for reimbursement of expenses that did not satisfy the requirements of an IRS accountable plan and therefore should be reported as income to the directors.


In the draft audit report, the auditor concluded that the District and former Northridge director expense reimbursement policies did not comply with IRS requirements for an accountable plan. The draft audit also identified some expense reimbursement payments to the directors that do not comply with IRS accountable plan requirements because the expense cannot be substantiated through receipts and/or expense reimbursement request forms.  In light of these findings, the affected directors and the District may have to report the expense reimbursement payments as income for tax purposes and there may be related payroll tax obligations and similar withholdings.


The following are the affected directors who, according to the auditor’s draft report, received expense reimbursement payments from the District and/or Northridge or Arcade that may not satisfy the accountable plan requirements: Ron Bachman; Byron Buck; William Porter and Joe Sullivan (the “directors”).  


Each of the directors received payments questioned by the auditor in excess of $500 during the audit period, except Mr. Buck who received $358.  Only Mr. Porter received payments in excess of $500 for the period of February 2002 through January 2003 (the 12-month period preceding the likely date of the decisions). The other directors each received less than $500 during that one-year period.  


Although the subject expense reimbursements may not have satisfied the IRS accountable plan requirements, the expense reimbursements were approved by the respective boards of directors under Water Code section 30507 and consistent with the applicable District, Northridge or Arcade expense reimbursement policy in effect at the time the expense was incurred.


Upon receipt of the final report of the independent auditor, the District board of directors will consider, and expects to take policy action on the following decisions:

1) Whether a directors is required to reimburse the District for the amount of payroll and other taxes that the District would have to pay, due to reporting an expense reimbursement payment as income because it does not qualify under IRS accountable plan requirements. 

2) Whether a directors would be required to repay to the District the amount of expense reimbursement payments made to the directors that do not qualify under IRS accountable plan requirements. 

Action on the decisions requires the affirmative votes of at least a majority of the 

members of the District board. (Water Code section 30525.) A quorum of the Board requires at least four members to be present and voting. (Water Code section 30524.) 


In our telephone conversation of February 26, 2002, you clarified that the decisions in question do not pertain to a prospective policy change for the district applicable to all directors or all employees.  Rather, the decision is limited to the liability of directors who received the reimbursements in the past.  You noted that the policy has previously been corrected to comply with the audit report and federal law.  You also noted the same question will be addressed independently at some later time as it pertains to other district employees who received reimbursements. 

ANALYSIS

The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.” (§ 81001, subd. (b).) Specifically, § 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  The Commission has adopted a standard analysis for deciding whether an individual has a disqualifying conflict of interest in a given governmental decision, which is applied here.  (Reg. 18700, (b)(1)-(8).)

1.  Are the Individuals Public Officials?

Because they are directors, you state that the individuals on whose behalf you request the advice are “public officials.” (Section 82048.)

2.  Are the Public Official’s Making, Participating in Making, or Influencing a Governmental Decision?


 A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Section 87100; regulation 18702.1.)  A public official “participates in making a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decisionmaker regarding the governmental decision.  (Section 87100; regulation 18702.2.)  A public official is attempting to use his or her official position to influence a decision before his or her own agency if, for the purpose of influencing the decision, the official contacts or appears before any member, officer, employee, or consultant of his or her agency.  (Section 87100; regulation 18702.3.)  

You stated the officials wish to vote on the specific decisions in question.  Thus, this factor is met.

Please note, however, that regulation 18702.4 exempts certain conduct from the definitions of “making,” “participating in making,” and “influencing” decisions.  Regulation 18702.4 provides in pertinent part:
 

“(a) Making or participating in making a governmental decision shall not include: 

“(1) ....

“(2) Appearances by a public official as a member of the general public before an agency in the course of its prescribed governmental function to represent himself or herself on matters related solely to the official’s personal interests as defined in Title 2, California Code of Regulations, section 18702.4(b)(1); or 

“(3) ....

“(b) Notwithstanding Title 2, California Code of Regulations, section 18702.3(a), an official is not attempting to use his or her official position to influence a governmental decision of an agency covered by that subsection if the official: 

“(1) Appears in the same manner as any other member of the general public before an agency in the course of its prescribed governmental function solely to represent himself or herself on a matter which is related to his or her personal interests. An official’s ‘personal interests’ include, but are not limited to: 

“(A) An interest in real property which is wholly owned by the official or members of his or her immediate family. 

“(B) A business entity wholly owned by the official or members of his or her immediate family. 

“(C) A business entity over which the official exercises sole direction and control, or over which the official and his or her spouse jointly exercise sole direction and control. 

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  Regulation 18702.4 provides another exception not applicable to your facts.  Regulation 18702.4(a)(3) provides in pertinent part that making or participating in making a governmental decision does not include: “Actions by public officials relating to their compensation or the terms or conditions of their employment or contract.”  This exception had been applied where an agency was merely considering the expense claim reimbursement policy of the district, to which the members as well as other employees would be subject.  (Robb Advice Letter, No. A-01-135.)    





