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May 15, 2003

James R. Sutton

Sutton & Partners, PC

731 Sansome Street, 5th Floor

San Francisco, CA 94111

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-03-056

Dear Mr. Sutton:


This letter is in response to your request for advice on behalf of AT&T Corporation and Comcast Corporation regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS


1.  If, prior to November 18, 2002, AT&T Broadband had made contributions to  a state candidate running in the 2004 election, and the contributions were disclosed on AT&T Corporation’s major donor reports, may Comcast, the current owner of AT&T Broadband, now contribute to that same candidate?


2.  Under the facts described above, may AT&T Corporation contribute to that same candidate now that AT&T Broadband is owned by another business entity?

CONCLUSIONS


Question 1.  Yes.  Contributions made by AT&T Broadband prior to its acquisition by Comcast will not be aggregated with the contributions of Comcast.


Question 2.  No.  Assuming that AT&T Broadband had contributed the maximum sum allowed under § 85301, AT&T Corporation may not make a contribution to the same candidate for the same election. The facts and circumstances that determine whether or not a contribution must be aggregated with contributions of another person are the facts and circumstances prevailing at the time the contribution is made.  

FACTS


Before November 18, 2002, AT&T Corporation owned AT&T Broadband, a cable television and Internet company.  Both companies made campaign contributions to state and local candidates, although the employees who approved contributions from AT&T Corporation were different than the employees who approved contributions from AT&T Broadband.  Due to a parent-subsidiary relationship between AT&T Corporation and AT&T Broadband, the companies filed a consolidated major donor campaign report (FPPC Form 461) and “aggregated” their campaign contributions to insure compliance with any applicable contribution limits.  These consolidated major donor reports identify the contributions actually made by AT&T Broadband or other subsidiaries of AT&T Corporation.  


Effective November 18, 2002, AT&T Broadband was purchased by Comcast.    As a result, AT&T Corporation no longer controls the former AT&T Broadband, and Comcast is in the process of changing the brand with respect to its cable television and Internet operations.  Some of the employees who worked for AT&T Broadband before  its merger with Comcast now work for Comcast, but the person who approved AT&T Broadband’s campaign contributions does not work for Comcast.  The person who approved AT&T Corporation’s campaign contributions before the merger still works for AT&T Corporation, and still approves its contributions.


Both AT&T Corporation and Comcast now plan to make contributions to state and local candidates, and plan to file separate major donor reports. 

ANALYSIS

Your questions concern the “aggregation” of contributions to state candidates, whereby ostensibly separate contributors are treated as a single contributor under circum-stances defined by Section 85311.  As amended by Proposition 34 and more recently by SB 34, the statute currently provides as follows:

“(a)  For purposes of the contribution limits of this chapter, the following terms have the following meanings:

(1)  ‘Entity’ means any person, other than an individual.

(2)  ‘Majority owned’ means an ownership of more than 50 percent.


(b)  The contributions of an entity whose contributions are directed and controlled by any individual shall be aggregated with contributions made by that individual and any other entity whose contributions are directed and controlled by the same individual.


(c)  If two or more entities make contributions that are directed and controlled by a majority of the same persons, the contributions of those entities shall be aggregated.


(d)  Contributions made by entities that are majority owned by any person shall be aggregated with the contributions of the majority owner and all other entities majority owned by that person, unless those entities act independently in their decisions to make contributions.”

Question One



Your first question concerns the present effect on Comcast of contributions made by AT&T Broadband while it was a subsidiary of AT&T Corporation.

Because AT&T Broadband was “majority owned” by AT&T Corporation, the two business entities being related to each other as “parent and subsidiary” corporations, their contributions during that period are aggregated under subdivision (d) of § 85311, unless they acted independently in their decisions to make the contributions at issue. You have not stated whether the two companies acted independently in these decisions, and we therefore presume that they appropriately filed consolidated major donor reports.  Since Comcast was not a member of this AT&T “family” and did not direct and control contributions of AT&T affiliates, those contributions were not attributable to Comcast when they were made.  Comcast’s subsequent acquisition of AT&T Broadband does not change this result.  Contributions independently made by one entity are not aggregated with those of a second entity merely because of a subsequent purchase. (See Donovan Advice Letter, No. A-01-194.)  Comcast may therefore make contributions to a state candidate without regard to any contributions made by AT&T Broadband before the merger.

Question Two

Your second question concerns the present effect on AT&T Corporation of contributions made by its subsidiary while it was still a subsidiary of AT&T Corporation, that is, before the subsidiary had been sold to Comcast.  In a nutshell, you ask whether contributions aggregated under circumstances prevailing at one time may be treated as no longer aggregated, at some later date when circumstances have changed. 

The answer to this question is “no.”  Contributions made by AT&T Broadband, properly aggregated with the contributions of AT&T Corporation at the time the 

contributions were made, are treated as contributions of both corporations, as originally reported.  The facts and circumstances that determine whether a contribution must be aggregated with contributions of another person are the facts and circumstances prevailing at the time the contribution is made.  Subsequent events do not change the fact that AT&T Broadband and AT&T Corporation did, in effect, make joint contributions prior to the sale of AT&T Broadband.  Both parties remain chargeable with these joint contributions.  


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Lawrence T. Woodlock



Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





