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May 19, 2003

Kerry Mazzoni

1121 L Street, Suite 600

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-03-066

Dear Ms. Mazzoni:


This letter is in response to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS

1. Does the one-year ban embodied in section 87406(d) apply to you as Secretary for Education?

2. If so, what agencies or departments would be included in the one-year ban?

CONCLUSIONS

1. Yes, the one-year ban is applicable to you.

2. Since you are a designated employee of the Governor’s office, the one-year ban applies to the entire executive branch but does not apply to other constitutional officers.

FACTS


You are currently serving as a senior advisor to the Governor as the Secretary for Education.  The Office of the Secretary is under the umbrella of the Office of Planning and Research.  In the event you are offered a job, or consider applying for another position, you request guidance on the employment restrictions when leaving an administrative post. 
 


Your position, Senior Advisor to the Governor, is in the Governor’s conflict of interest code as a designated employee and that the Office of Planning and Research does not have a code independent of the Governor’s office. 

ANALYSIS

The Act has three main post-governmental employment restrictions on individuals who are considering leaving or who have left state service:

1) Restrictions on a state employee who is negotiating prospective employment  (section 87407, regulation 18747); 

2) A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating with his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action (section 87406, regulations 18746.1 and 18746.2); and

3) A “permanent ban” barring a state employee from “switching sides” in any specific proceeding in which the employee was involved while in state service (sections 87400-87405, regulation 18741.1).

Your letter concerns the post-employment issue colloquially known as the “revolving door” prohibition or the “one-year ban.”  The Act places certain restrictions on individuals who have recently left state service and who wish to use the expertise and relationships they developed at their former agency for compensation by third persons. (Sections 87400 - 87407.)

The One-Year Ban - “Revolving Door”

Section 87406 of the Act prohibits specified officials, for one year after leaving state service, from being paid to communicate with their former agency in an attempt to influence agency decisions that involve the making of general rules or to influence certain proceedings involving a permit, license, contract, or transaction involving property or goods. (See also regulations 18746.1 and 18746.2.)

Section 87406(d)(1) of the Act provides, in pertinent part, that no officer or designated employee of a state administrative agency:  

“[F]or a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing
 administrative or legislative action,
 or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  For purposes of this paragraph, an appearance before a state administrative agency does not include an appearance in a court of law, before an administrative law judge, or before the Workers’ Compensation Appeals Board….”  

Subdivision (d)(2) of the same section provides:

“For purposes of [the above paragraph], a state administrative agency of a designated employee of the Governor’s office includes any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor.”

Regulation 18746.1 (copy enclosed) outlines when the one-year prohibition applies.  Section (b)(6) of that regulation states that the appearance is prohibited if: 

“(6) The appearance or communication is made before any officer or employee of any of the following: 

“(A) Any state administrative agency that the public official worked for or represented during the 12 months before leaving state office or employment. An employee loaned to an agency is deemed to have worked for or represented that agency. 

“(B) Any state administrative agency which budget, personnel, and other operations are subject to the direction and control of any agency described in subdivision (b)(6)(A). However, whether an agency is provided technical assistance or legal advice, or is subject to oversight by another agency pursuant to state law, are not factors to be considered in determining whether an agency is subject to the direction and control of another.

“(C) Any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor, if the official was a designated employee of the Governor’s office during the 12 months before leaving state office or employment.”

You seek guidance regarding the definition of your “state administrative agency.”  In determining which is an official’s state administrative agency
 within the meaning of section 87406, we have applied a pyramid concept.  Generally, a designated employee’s state administrative agency means the agency for which he or she worked, or any board or commission under the agency’s control.  (Grimm Advice Letter, No. I-96-114; Gould Advice Letter, No. A-96-077.)   Also, generally, a designated employee is not restricted by section 87406 from lobbying the Legislature or Governor regarding legislation.  (Witherspoon Advice Letter, No. A-94-371; Craven Advice Letter, No. A-93-057.)

We have advised that section 87406 does not prohibit every former member of the executive branch from appearing before or communicating with the entire executive branch.  For example, in the Gould Advice Letter, supra, we advised that a former director of the Department of Finance, a distinct state administrative agency, may lobby administrative agencies in the executive branch for which he did not work during the course of his government service.  In the course of his employment, we concluded that he participated in the budget process as an advisor to the Governor and the Legislature, but he did not work for or represent those agencies within the meaning of section 87406(d)(1).  In making a determination as to which agency an employee works for or represents, the scope of his or her duties is an important factor.

For ex-employees within the Governor’s office, however, the restrictions are much more inclusive.  Pursuant to the express language of the statute, the “state administrative agency of a designated employee of the Governor’s office includes any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor.”  (Section 87406(d)(2), see also regulation 18746.1(b)(6)(C).)  Therefore, for ex-employees within the Governor’s office, the primary focus is on determining which agencies the Governor, not the employee, directs and controls. 

You have stated that the Secretary for Education is more adequately described as a division within the Office of Planning and Research.  Yet your position as Senior Advisor to the Governor is specifically designated in the Governor’s code and the Office of Planning and Research also fall under the scope of the Governor’s code.  We have stated that the Director of Office of Planning and Research is subject to the more inclusive prohibitions of section 87406(d) applicable to ex-employees within the Governor’s office.  (Sybert Advice Letter, No. I-93-380.)         

Consistent with section 87406(d)(2) and regulation 18746.1(b)(6)(C), for ex-employees of the Governor’s office, we have advised that the “entire executive branch” is subject to the direction and control of the Governor.  (Zaremberg Advice Letter, No. A-92-038; Wong Advice Letter, No. A-02-003.)  This includes all state administrative agencies under the direction and control of the Governor, including agencies where the Governor has appointment power over the majority of its board members or directors.  (Trounstine Advice Letter, No. A-01-254.)  However, constitutionally elected officeholders and statutorily independent agencies do not fall within the prohibitions of section 87406(d)(2).  (Davidian Advice Letter, No. A-97-076a.)  In addition, though the one-year ban restricts your communications with the Governor’s office and many state agencies, it generally does not affect your communications with county and local government agencies.  (Wong Advice Letter, supra, copy enclosed.)

Consequently, for one-year after leaving state service, you may not, for compensation, act as representative or agent for any person before the Governor’s office or any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor for the purpose of influencing administrative or legislative action, or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406.) 


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  




Galena West

Counsel, Legal Division

Enclosures
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� “Influencing legislative or administrative action” includes influencing by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, or analyses.  (Section 82032.)  “Administrative action” is defined in section 82002 as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding.”


�  Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.” 


� Please note that these prohibitions do not apply if you become an officer or employee of another state agency, board or commission and are appearing on its behalf.  (Section 87406(e)(1).)


�  For purposes of section 87406, we have advised that “state administrative agency” means every state office, department, division, bureau, board and commission, but does not include the Legislature, the court or any agency in the judicial branch of government.  (Section 87400; Michelotti Advice Letter, No. I-93-102.)





