





April 18, 2003

Adam C. Gray

Merced County Democratic 

Central Committee

Post Office Box 2659

Merced, CA 95344-2659

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-03-068

Dear Mr. Gray:


This letter is in response to your request for advice on behalf of the Merced County Democratic Central Committee regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS

1) Is there a contribution limit for contributions received by your political party committee and placed into an account established for making expenditures for purposes other than supporting or opposing state candidates (“non-candidate account”)?

2) May your committee use funds from its non-candidate account to make contributions to other political party committee non-candidate accounts?  If so, is there a limit on the amount that may be contributed?

3) May your committee use funds from its non-candidate account to make contributions to other political party committees for placement into an account established to support or oppose state candidates (“candidate account”)?

4) Assuming that contributions your committee has received have not been earmarked, are you required to notify a committee to which you have contributed of the names of your contributors?

CONCLUSIONS

1) There are no contribution limits to a political party committee's non-candidate account.

2) A political party committee may use funds from its non-candidate account to make contributions to another political party's non-candidate account.  No contribution limits would apply in this case.

3) No.  A political party committee may not contribute non-candidate contributions to another political party committee's account established to support or oppose state candidates.

4) No.  The Act does not require that you provide any information on your contributors to a committee that receives a contribution from funds that were not earmarked upon receipt by your committee.

FACTS


You anticipate receiving contributions of more than $26,500 from a single source in a calendar year.  When you receive contributions totaling more than $26,500 from a single source, you will deposit $26,500 in your “candidate account,” and the amount over $26,500 will be deposited into your “non-candidate account.”  Your candidate account is used for making contributions to, and expenditures at the behest of, state candidates.  Funds in your non-candidate account are used for making expenditures for member communications, overhead and administrative expenses, and to support or oppose local candidates.

ANALYSIS

Section 85205 defines the term “political party” as:

“…the state central committee or county central committee of an organization that meets the requirements for recognition as a political party pursuant to Section 5100 of the Elections Code.”

Section 85303 sets forth the general contribution limits for committees as follows:

“(a) A person may not make to any committee, other than a political party committee, and a committee other than a political party committee may not accept, any contribution totaling more than five thousand dollars ($5,000) per calendar year for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.

“(b) A person may not make to any political party committee, and a political party committee may not accept, any contribution totaling more than twenty-five thousand dollars ($25,000) per calendar year for the purpose of making contributions for the support or defeat of candidates for elective state office….

“(c) Except as provided in Section 85310, nothing in this chapter shall limit a person's contributions to a committee or political party committee provided the contributions are used for purposes other than making contributions to candidates for elective state office.  

“(d) Nothing in this chapter limits a candidate for elected state office from transferring contributions received by the candidate in excess of any amount necessary to defray the candidate's expenses for election related activities or holding office to a political party committee, provided those transferred contributions are used for purposes consistent with paragraph (4) of subdivision (b) of Section 89519.” [Emphasis added.]

This general contribution limit for committees is applicable to political party committees that make contributions to candidates for elective state office.  However, subdivision (c) clearly contemplates that the contribution limit in subdivision (b) will not limit contributions “for purposes other than making contributions to candidates for elective state office.”

Moreover, regulation 18531 expressly provides for a committee’s retention of such excess contributions as follows:

“(a) Contributions which either in the aggregate or on their face exceed the contribution limits of Government Code Sections 85301, 85302 and 85303 shall be deemed not to have been accepted within the meaning of that provision, if returned pursuant to this section.

“(b) A monetary contribution shall be returned prior to deposit or negotiation, within 14 days of receipt:

“(c) A non-monetary contribution shall be returned by returning to the contributor, within the deadline specified in subdivision (b) any of the following:

 “(1) The non-monetary contribution.

 “(2) Its monetary equivalent.

“(3) The monetary amount by which the value of the non-monetary contribution exceeds the contribution limits of Government Code Sections 85301, 85302 and 85303.

“(d) This regulation shall not be construed to authorize the making or solicitation of any contribution in excess of the contribution limits of Government Code Sections 85301, 85302 and 85303.

“(e) Notwithstanding subsections (a) through (c), contributions to a committee, other than a candidate controlled committee, which are earmarked for purposes other than making contributions directly to candidates for elective office shall not be deemed in excess of limits and need not be returned, provided the contributions are deposited to a separate account within the deadlines prescribed in subsection (b).”  [Emphasis added.]

Applying this regulation to the situation described in your request letter, a political party committee may retain contributions in excess of the $26,600 limit if they are earmarked by the contributor for purposes other than making contributions directly to candidates for elective state
 office.  Depending on when the excess contribution is made, the committee would be required to report it on its next required campaign statement on Form 460, Schedule A.  (§§ 84200, 84200.5, 84211(f).)  Such excess contributions would have to be deposited in a separate account within 14 days of receipt with attendant separate documentation and records for such account.

Clearly, the purpose of establishing a non-candidate account is so that contributions received in excess of the limits are not used to support or oppose state candidates, even if those contributions are transferred to another political party committee.  Thus, section 85303(b) prohibits funds received by a political party committee in excess of the limits to be used “for the purpose of making contributions for the support or defeat of candidates for elective state office.”  However, § 85303(c) provides that a political party committee may receive unlimited contributions “provided the contributions are used for purposes other than making contributions to candidates for elective state office.”


For contributions received within the contribution limits and which are not designated by the contributor, there are no provisions in the Act that would require you to provide information on individual contributors to any other committee to which you make a contribution. However, your committee is required to provide contributor information if it acts as an intermediary for a contribution of $100 or more.


An “intermediary” is defined, in part, as any person if “[t]he recipient of the contribution would consider the person to be the contributor without the disclosure of the identity of the true source of the contribution.”  (Regulation 18432.5(a)(1).)  Section 84302 prohibits a person from making a contribution:

“…on behalf of another, or while acting as the intermediary or agent of another, without disclosing to the recipient of the contribution both his own full name and street address, occupation, and the name of his employer, if any, or his principal place of business if he is self-employed, and the full name and street address, occupation, and the name of employer, if any, or principal place of business if self-employed, of the other person.  The recipient of the contribution shall include in his campaign statement the full name and street address, occupation, and the name of the employer, if any, or the principal place of business if self-employed, of both the intermediary and the contributor.”
  


We have advised that a person will be considered an intermediary if, at the time of the contribution, the original contributor knowingly and unambiguously earmarked the contribution for deposit with the second person.  (See, e.g., Miller Advice Letter, No. A-99-254; Olson Advice Letter, No. I-97-321; Krausse Advice Letter, No. A-96-349.) Proposition 34 did not amend the Act's rules on intermediaries.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  Section 83124 authorizes the Commission to adjust the contribution limitations in Section 85303 in January of every odd-numbered year to reflect any increase or decrease in the Consumer Price Index.  Regulation 18545(a)(8) provides for an increase in the contribution limit to political parties to $26,600.


�  Subdivision (e) of Regulation 18531, uses the term “candidates for elective office” and not “candidates for elective state office.”  However, the regulation itself makes reference only to contributions in excess of the limits for candidates for “elective state office,” as set forth in §§ 85301, 85302, and 85303.  As such, the term “candidates for elective office” as used in subdivision (e) is applicable to candidates for “elective state office,” as they are the only candidates subject to the contribution limits referenced in the regulation.  


�  Section 85704 provides that “[a] person may not make any contribution to a committee on the condition or with the agreement that it will be contributed to any particular candidate unless the contribution is fully disclosed pursuant to Section 84302.” 





