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June 2, 2003

Laurin H. Mills

Nixon Peabody, LLP

401 9th Street, N.W.

Washington, D.C. 20004-2128

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-03-071

Dear Mr. Mills:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Delaine Eastin            regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Does the one-year ban under the Act’s post-employment provisions prohibit former California Superintendent of Public Instruction Delaine Eastin from contacting local California school districts about joining the organization with which she is now affiliated?

CONCLUSION


No.  Because local California school districts are not state administrative agencies for purposes of the Act, the one-year ban does not apply and Ms. Eastin is free to contact them.

FACTS


The National Institute for School Leadership (“NISL”) assists school districts in preparing their principals to be outstanding instructional leaders in high-performance, standards-based schools. 


The executive director of the NISL is Delaine Eastin.  Before joining NISL in January of 2003, Ms. Eastin was California’s Superintendent of Public Instruction.  As such, she ran the California Department of Education.


NISL contacts, among many others, local California school districts to become part of NISL.  To join NISL, local school districts are required to pay a fee.  Ms. Eastin would like to be involved in contacting local California school districts about joining NISL.  However, she is concerned that such contact might violate the one-year ban under § 87406 of the California Public Contract Code (the Post-Government Employment Restrictions Act of 1990).  

ANALYSIS


Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act.  The first is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding (including contracts) in which the official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402.)  The second restriction is a one-year ban on making any appearance for compensation before the official’s former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).  (Section 87406.)  Your question relates solely to the one-year ban.


The Act prohibits an elected state officer, other than a member of the Legislature, from being paid to communicate with or appear before any state administrative agency for the purpose of influencing administrative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406(c).)  Specifically, section 87406(c) states:

“No elected state officer, other than a Member of the Legislature, for a period of one year after leaving office, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or any officer or employee thereof, if the appearance or communication is for the purpose of influencing administrative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  For purposes of this subdivision, an appearance before a ‘state administrative agency’ does not include an appearance in a court of law, before an administrative law judge, or before the Workers’ Compensation Appeals Board.”

As former Superintendent of Public Instruction, Ms. Eastin is a former elected state officer.  (Sections 82021, 82024.)  Pursuant to subdivision (c) of section 87406, Ms. Eastin is precluded from appearing before “any state administrative agency, or any officer or employee thereof” (Section 87406(c)) for a period of one year. “‘State administrative agency’ means every state office, department, division, bureau, board and commission, but does not include the Legislature, the courts or any agency in the judicial branch of government.”  (Section 87400(a).)  Ms. Eastin should refer to regulation 18746.1(b)(2)-(b)(5) to determine whether a particular appearance before or communication to a state administrative agency within that one-year period is prohibited under section 87406(c)(copy enclosed).

However, the one-year ban does not preclude Ms. Eastin from contacting local California school districts, because local school districts are not “state administrative agencies” for purposes of the Act.  They are local government agencies.  (Section 82041; Washington Advice Letter, No. A-02-140.)   

Under section 87406(c), Ms. Eastin is only precluded from contacting or appearing before state administrative agencies.  Because local California school districts are not state agencies, but are, rather, local agencies, the revolving door restrictions of this section are not applicable.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Holly B. Armstrong



Staff Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





