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May 15, 2003

Bruce Leavitt

Assistant City Attorney

City of Santa Rosa

Post Office Box 1678

Santa Rosa, CA 95402-1678

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-03-080

Dear Mr. Leavitt:


This letter is in response to your request for advice on behalf of the Santa Rosa City Council and members of the council regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Is the free admission to an educational conference of the National League of Cities provided by one of its corporate sponsors to one of the council members a gift to that official?

CONCLUSION


No.  From the facts you have provided, the free admission is “informational material” and not a reportable gift to the official who attends.  However, transportation, lodging, meals, or any other benefits received would not be considered “informational material” and would be gifts subject to the Act.

FACTS


The City of Santa Rosa is a member of the National League of Cities (the “NLC”) whose purpose is to strengthen and promote cities as centers of opportunity, leadership and governance.  


The Leadership Training Institute (the “Institute”) is the NLC’s learning and resource center on local government leadership.  The Institute promotes excellence in municipal leadership through high quality educational seminars for local elected officials.  The centerpiece of the Institute is an annual leadership summit.  This year’s summit will be held in August in the City of Rohnert Park.  The registration fee is $595.  It has not yet been decided whether some or all of the Santa Rosa council members will attend this year’s summit. 


A commercial entity with which the city contracts is a corporate sponsor of this year’s summit and in return, received two tickets to the seminar.  It has offered, through the city manager’s office, one ticket to the Santa Rosa City Council for use by one of its members.  If the offer can be accepted, the council would decide which member would use the ticket or determine an impartial method for making such a selection.  

ANALYSIS

The Act regulates the receipt of gifts by local public officials.  First, a public official may not participate in any governmental decision where it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on anyone who has furnished a gift worth $340 or more to the official within 12 months before the decision.  (Sections 87100, 87103(e).)  Second, no local elected officer or designated employee may accept a gift of $340 or more from a single source in a calendar year, unless an exception to the gift limit applies.  (Section 89503, Reg. 18940.2(a).)  Finally, some public officials must annually report on a statement of economic interests those persons who have provided a gift to them worth $50 or more during the calendar year.  (Sections 87207, 87302(b).)


The term “gift” means, in pertinent part, “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.”  (Section 82028(a).)  In some cases, a gift enjoyed by a public official will be attributed to the official’s agency rather than the official.  As provided in regulation 18944.2(a), a gift will be deemed a gift to a public agency, and not a gift to a public official, if four requirements are met:

          “1. The agency receives and controls the payment.

        
2. The payment is used for official agency business.


3. The agency, in its sole discretion, determines the specific official or 
officials who shall use the payment.  However, the donor may identify a 
specific purpose for the agency’s use of the payment, so long as the donor 
does not designate the specific official or officials who may use the 
payment.

4. The agency memorializes the payment in a written public record….”

The purpose of regulation 18944.2 is to provide a mechanism whereby a donor can provide goods or services to a public agency without the incidental benefit to the public official becoming a reportable gift to the official.  You believe that this exception might apply to your facts. In order for the city to utilize this exception, the donor may not earmark the gift for a specific official or officials.  You indicated in your facts that the corporation would like to make the free admission available to a city council member.  The gift exception in regulation 18944.2 would thus not apply.


However, expressly excluded from the definition of a “gift” is: 

“‘Informational material’ such as books, reports, pamphlets, calendars, or 


periodicals.  No payment for travel or reimbursement for any expenses 
shall be deemed ‘informational material.’ ” (§ 82028(b)(1).)

“‘Informational material’ means any item which serves primarily to convey information and which is provided [to an official] for the purpose of assisting the recipient in the performance of his or her official duties.  Informational material may include: [b]ooks, reports, pamphlets, calendars, periodicals, videotapes, or free or discounted admission to informational conferences or seminars.”  (Regulation 18942.1(a).)

Accordingly, while the admission ticket to the summit provided by a corporate sponsor does not meet the exception in regulation 18944.2, the free admission as “informational material” does not constitute a “gift” to the council member who ultimately utilizes the ticket.  Note that this is limited to the actual admission into the educational conference.  Any transportation to the conference, lodging, meals, or any other benefits received in connection with the conference would be considered gifts.  (Regulation 18942.1(c).)

I trust this answers your question sufficiently.  If you wish to discuss this further, please feel free to contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:   
Jeanette E. Turvill


Political Reform Consultant  


Technical Assistance Division
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