





May 13, 2003

Mr. Charles J. Taylor

Counsel to The Honorable John Chiang

California State Board of Equalization

660 South Figueroa Street, Suite 2050

Los Angeles, CA 90017

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-03-085

Dear Mr. Taylor:


This letter is in response to your request for advice on behalf of The Honorable John Chiang regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Will payments made or solicited by the Community Financial Resource Center (“CFRC”), a nonprofit, 501(c)(3) tax-exempt organization, to underwrite the costs of holding monthly financial literacy training seminars, cosponsored by CFRC and State Board of Equalization member John Chiang, constitute campaign contributions or gifts to Mr. Chiang?

CONCLUSION


Under the facts you have described, payments made or solicited by the nonprofit 501(c)(3) organization CFRC at the behest of Mr. Chiang to underwrite costs of holding financial literacy training seminars cosponsored by CFRC and Mr. Chiang, will not constitute campaign contributions or gifts to him.  As described, the payments for the seminars made by CFRC and the banks fall within the exception to the definition of “contribution” applicable to certain payments made for cosponsored events found in section 82015(b)(2)(B) of the Act.

FACTS


Mr. Chiang would like to hold financial literacy training seminars for his constituents.  The seminars are designed to provide members of the community with basic financial knowledge and skills, and to help constituents learn about basic banking and financial services.


To further this effort, representatives of Mr. Chiang have been working with an organization called the Community Financial Resource Center (“CFRC”).  CFRC is a nonprofit 501(c)(3) tax-exempt organization that also provides financial literacy training, and has expressed an interest in working with Mr. Chiang to promote financial literacy. Neither Mr. Chiang, nor any of his representatives, stands to gain any personal economic benefit through a partnership with CFRC.


CFRC will have sole responsibility for soliciting, collecting and paying all funds necessary to underwrite the cost of each cosponsored financial literacy seminar.  CFRC will solicit funds from various banks to help pay for the seminars.  The cost of each seminar will be about $800.  You anticipate that no donor will provide funds, goods or services in excess of $5,000 in value in the aggregate over any one calendar year.  You further anticipate local financial service professionals will teach the seminars, and that neither Mr. Chiang nor CFRC will provide compensation to any participating seminar instructor.


Mr. Chiang and CFRC will publicize the seminars by placing posters throughout schools, community centers, and businesses, by placing listings in local community newspapers, and by sending invitations to the homes of constituents.  Mr. Chiang and CFRC anticipate sharing costs related to promoting the seminars.  You anticipate spending only a nominal amount for promotion-related costs.  Mr. Chiang will invite all members of the community to participate in the seminars, and the seminars will be held at public locations such as community centers and parks. 

ANALYSIS


Section 82015(a) of the Act defines a “contribution” as follows:  

   “‘Contribution’ means a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.”  


Under section 82015 (copy enclosed), payments made at the behest of a candidate or committee are generally considered contributions to the candidate or committee.  The definition of “contribution” was amended in 1997 with respect to events cosponsored by elected officials and governmental and nonprofit organizations or private organizations.  (Section 82015 amended by Stats. 1997, Ch. 450, effective September 24, 1997.)


Section 82015(b)(2) provides as follows:

“(2)  A payment made at the behest of a candidate is a contribution to the candidate unless the criteria in either subparagraph (A) or (B) are satisfied:

(A)  Full and adequate consideration is received from the candidate.

(B)  It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.  The following types of payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate’s candidacy for elective office:

(i)  A payment made principally for personal purposes, in which case it may be considered a gift under the provisions of Section 82028.  Payments that are otherwise subject to the limits of Section 86203 are presumed to be principally for personal purposes.

(ii)  A payment made by a state, local, or federal governmental agency or by a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c) (3) of the Internal Revenue Code.

(iii) A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution. …”  

Section 82015(b)(2)(B)(iii) further provides that payments made for cosponsored events  must be reported as follows:  

“However, payments of this type that are made at the behest of a candidate who is an elected officer shall be reported within 30 days following the date on which the payment or payments equal or exceed five thousand dollars ($5,000) in the aggregate from the same source in the same calendar year in which they are made. The report shall be filed by the elected officer with the elected officer’s agency and shall be a public record subject to inspection and copying pursuant to the provisions of subdivision (a) of Section 81008.  The report shall contain the following information: name of payor, address of payor, amount of the payment, date or dates the payment or payments were made, the name and address of the payee, a brief description of the goods or services provided or purchased, if any, and a description of the specific purpose or event for which the payment or payments were made.  Once the five thousand dollars ($5,000) aggregate threshold from a single source has been reached for a calendar year, all payments for the calendar year made by that source must be disclosed within 30 days after the date the threshold was reached or the payment was made, whichever occurs later.  Within 30 days after receipt of the report, state agencies shall forward a copy of these reports to the Fair Political Practices Commission, and local agencies shall forward a copy of these reports to the officer with whom elected officers of that agency file their campaign statements.”  


A payment is made for purposes related to a candidate’s candidacy for elective office if all or a portion of the payment is used for election-related activities.                   (§ 82015(b)(2)(C).)  “Election-related activities” include, but are not limited to the following:  

“(i)  Communications that contain express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.

(ii)  Communications that contain reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for elective office.

(iii)  Solicitation of contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to his or her opponent.

(iv)  Arranging, coordinating, developing, writing, distributing, preparing, or planning of any communication or activity described in clauses (i), (ii), or (iii), above.

(v)  Recruiting or coordinating campaign activities of campaign volunteers on behalf of the candidate.

(vi)  Preparing campaign budgets.

(vii)  Preparing campaign finance disclosure statements.

(viii)  Communications directed to voters or potential voters as part of activities encouraging or assisting persons to vote if the communication contains express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.”


Under the facts you have described, State Board of Equalization member John Chiang plans to cosponsor financial seminars for constituents with CFRC, a nonprofit 501(c)(3) organization that provides financial literacy training.  You stated that CFRC will contribute staff time, expertise, and overhead to planning and putting on the seminars.  In addition, CFRC will solicit funds from various banks to pay the cost of the  cosponsored financial literacy seminars.  You anticipate that no donor will provide funds, goods or services in excess of $5,000 in value in the aggregate in a calendar year.


The payments you have described that will be made or solicited by CFRC for the financial literacy seminars, fall within section 82015(b)(2)(B)(ii) or (iii), and therefore do not constitute a contribution or gift to State Board of Equalization member Chiang.  The provision of resources by CFRC to put on the seminars are made at the behest of Mr. Chiang, since he is cosponsoring the event with CFRC, however, such payments are made for purposes unrelated to his candidacy for elective office.  Under section  82015(b)(2)(B)(ii), payments made by a nonprofit organization that is exempt from taxation under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code are presumed to be for purposes unrelated to a candidate’s candidacy for elective office. 

Similarly, payments or in-kind contributions made by other entities (including corporations, businesses, and nonprofit organizations other than 501(c)(3)’s) at Mr. Chiang’s request to defray the cost of the financial literacy seminars, will not constitute contributions or gifts to Mr. Chiang under section 82015(b)(2)(B)(iii), since such payments are principally for a governmental or charitable purpose.  Here, CFRC will solicit payments from local banks to cover the costs of the seminar.  Assuming the payments from the banks are behested by Mr. Chiang, being solicited specifically for the cosponsored seminars, such payments would fall under section 82015(b)(2)(B)(iii).  Accordingly, they would not be considered a contribution or a gift to him.

If the total amount of resources provided by CFRC or the total amount from a single bank for the seminars aggregates $5,000 or more in a calendar year, a report of the payments is required as set forth in section 82015(b)(2)(B)(iii).  (Chiang Advice Letter, No. I-97-623.)  Reports of payments for a cosponsored event held by a member of the State Board of Equalization should be filed with that agency, which is then required to forward a copy to the Fair Political Practices Commission within 30 days.  However, you state that you do not expect CFRC or the banks to provide funds, goods or services in excess of $5,000 in a calendar year.  In that event, no reports would be required.  

You state further that Mr. Chiang and CFRC will publicize the seminars by placing posters at schools, community centers, and businesses, by placing listings in local community newspapers, and by sending invitations to the homes of constituents.  Mr. Chiang and CFRC anticipate sharing costs related to promoting the seminars.  You anticipate spending only a nominal amount for promotion-related costs. 


As you are aware, the invitations that will be mailed to constituents must comply with the restrictions on mass mailings at public expense set forth in section 89001 and regulation 18901.  Two previous advice letters to Mr. Chiang (Chiang Advice Letter, No. I-97-623, and the Kamp Advice Letter, No. A-97-623(a), copies enclosed), describe in detail the restrictions applicable to mass mailings.  So long as the invitations comply with the letterhead or announcement exceptions in regulation 18901(b)(1) or (b)(9), as discussed in the enclosed letters, they will be permissible under the mass mailing statute. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:
Hyla P. Wagner  




Counsel, Legal Division

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





