





June 13, 2003

Ms. Kristine Sremaniak

Mike Morrell for Assembly

433 North Third Avenue

Upland, CA 91786

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-03-092

Dear Ms. Sremaniak:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Mike Morrell, a candidate for the California Assembly regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You are an assistant to Mr. Morrell and are authorized to request advice on his behalf.  

FACTS


Mike Morrell is a candidate for the State Assembly and is the sole owner of a small business.  The business is Provident Home Loans, a California corporation.  At the office of Provident Home Loans there is approximately 3,000 square feet of office space, ten telephone lines, three copiers and four fax machines.  Mr. Morrell wants to utilize approximately 100 square feet, one phone line, a copier and a fax machine for his campaign.

QUESTIONS AND ANSWERS


1.  May the candidate use a portion of his corporation’s office space, approximately 100 square feet, one phone line, copier and fax machine for campaign business?  Is the corporation entitled to repayment for the use of the facilities and equipment?  How is the repayment calculated?  Can the repayment be made out of the campaign treasury?  


Under the Act, “a contribution” is any payment made for political purposes without full and adequate consideration.  (Section 82015; regulation 18215.)  A payment is made for political purposes if it is received by or made at the behest of a candidate, unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.  (Section 82015(b)(2)(B).)  A payment is made at the behest of a candidate it if is made in cooperation, consultation, coordination, or concert with the candidate.  (Regulation 18225.7.)  The Act’s definition of “contribution” includes loans made to the candidate or committee, except those received from a commercial lending institution in the regular course of business.  (Section 84216.)   

The Act’s definition of “contribution” also includes “in-kind” or nonmonetary contributions.  Nonmonetary or in-kind contributions are goods and services provided free of charge to a candidate or committee, and goods and services provided at a discount from the fair market value to a candidate or committee (unless the same discount is given in the regular course of business to members of the public).  (Section 82015(c); regulation 18215(b)(3).)


In addition, Proposition 34 added contribution limits for candidates for state office.  The contribution limits of section 85301 provide in part as follows:

   “(a) A person, other than a small contributor committee or political party committee, may not make to any candidate for elective state office other than a candidate for statewide elective office, and a candidate for elective state office other than a candidate for statewide elective office may not accept from a person, any contribution totaling more than three thousand dollars ($3,000) per election.”

¶…¶ 

   “(d)  The provisions of this section do not apply to a candidate’s contributions of his or her personal funds to his or her own campaign.”  


As adjusted for inflation, the limit applicable to contributions from persons to a candidate for the state Senate or Assembly is $3,200 per election.
  (Section 85301(a).)  Under the Act, there is no limit on the amount of  “personal funds” that an individual may contribute to or spend on his or her own campaign.
  (Section 85301(d); see Buckley v. Valeo (1976) 424 U.S. 1, 51, 96 S.Ct. 612, 651.) 


Mr. Morrell’s question, however, involves ongoing in-kind contributions from Provident Home Loans to his campaign.  Provident Home Loans is a California corporation that is wholly owned by Mr. Morrell;  there are no partners or shareholders who own an interest in the corporation besides Mr. Morrell.  


Under California law, a corporation is for most purposes an entity that is distinct from its individual members or stockholders.  The owner of a corporation must treat the corporation as a separate legal entity rather than as an extension of his or her own personal affairs to preserve the benefits of limited liability.  (Horticultural Enterprises Corporation v. Allstate Insurance Company (1979 C.D. Ca.) 447 F. Supp. 161.)  The owner of a corporation may not treat the corporation’s assets as if they were his or her own assets.  Therefore, the assets of Provident Home Loans are not considered Mr. Morrell’s “personal funds” for purposes of section 85301(d).    


Under the Act, Mr. Morrell is not prohibited from receiving a contribution from  Provident Home Loans in the form of office space, a phone line, fax, and copier for campaign business.  (Section 82015.)  To avoid receiving a contribution in excess of the $3,200 per election contribution limit of section 85301, the campaign may repay Provident Home Loans for the use of the facilities and equipment.  Note that section 89517 prohibits campaign funds from being used to pay or reimburse for the lease of real property or the purchase or lease of equipment, where the lessee or sublessor is, or legal title resides in a candidate or campaign officer.  (Aguire Advice Letter, No. A-99-219.)  Here, since the payment is to the corporation, Provident Home Loans, section 89517 is not implicated under your facts.   

You ask how the repayment to Provident Home Loans for the use of facilities and equipment should be calculated.  The repayment should be calculated using “fair market value.”  Under the Act, goods or services that are provided in-kind to a campaign committee are valued at their “fair market value.”  (Section 82025.5.)  The fair market value is the price at which the committee could obtain the goods or services on the open market.  For example, the value of the office space that the campaign is using at Provident Home Loans would be computed based on comparable rental rates for office space in the area.  Similarly, the value of a copier and fax machine can be determined by checking how much it would cost to lease a copier or fax machine on a monthly basis.  The campaign committee may write periodic checks to Provident Home Loans to repay the corporation for its on-going in-kind contributions of facilities and equipment.  

The campaign must report in-kind contributions that it has received on Schedule C of its Form 460 reports.  If the campaign receives an in-kind contribution from a single source the value of which exceeds $3,200, the campaign committee must return the excess contribution pursuant to regulation 18531.  Regulation 18531 provides in part as follows:  

“(a)  Contributions which either in the aggregate or on their face exceed the contribution limits of Government Code Sections 85301, 85302 and 85303 shall be deemed not to have been accepted within the meaning of that provision, if returned pursuant to this section.

(b)  A monetary contribution shall be returned, prior to deposit or negotiation, within 14 days of receipt.

(c)  A non‑monetary contribution shall be returned by returning to the contributor, within the deadline specified in subdivision (b) any of the following:

(1)  The non‑monetary contribution.

(2)  Its monetary equivalent.

(3)  The monetary amount by which the value of the non‑monetary contribution exceeds the contribution limits of Government Code Sections 85301, 85302 and 85303.

(d)  This regulation shall not be construed to authorize the making or solicitation of any contribution in excess of the contribution limits of Government Code Sections 85301, 85302 and 85303.”


2.  What is the dollar limit that the candidate as an individual can spend on the campaign for miscellaneous expenses?  What specific expenses are allowable?  


As discussed above, there is no limit on the amount an individual candidate may contribute to his or her own campaign.  (Section 85301(d).)  The candidate must, however, deposit all funds that he is contributing to his campaign in the campaign bank account, and must make all expenditures from that account, rather than using personal funds for the campaign and seeking reimbursement from campaign funds later.  (Section 85201(c)-(e).)   

However, campaign workers, volunteers, agents, independent contractors, and paid campaign employees may be reimbursed for campaign related expenditures, if the campaign treasurer is provided with a dated receipt and a written description of each expenditure prior to reimbursement, and reimbursement is paid within 45 calendar days after the expenditures are made by the person to be reimbursed.  (Regulation 18526.)    


Your question about what specific campaign expenses are allowable is broad.   Sections 89510-89519 of the Act (copy enclosed) govern the use of campaign funds.  In general, the Act prohibits the use of campaign funds for personal benefit of the candidate or campaign officers.  Expenditures of campaign funds must be reasonably related (or in some cases, directly related) to a political, legislative, or governmental purpose.  

Enclosed is a copy of Campaign Manual A, pages 95-97 of which, discuss the permissible uses of campaign funds.  Also enclosed is a copy of the Rubin Advice Letter, No. I-94-304, which discusses some common questions concerning the use of campaign funds for telephones, vehicle mileage, and meals.  After reviewing these materials, if you have a question about whether a specific expenditure is a permissible use of campaign funds, feel free to contact us.      


3.  May Mr. Morrell borrow $100,000 from Provident Home Loans, secured by a deed of trust on his home, at the prevailing rate of interest?  May he then loan this money to his Assembly campaign?  


The Political Reform Act does not contain any provisions or restrictions concerning an individual’s borrowing money from a corporation owned by the individual.  The Act does contain a limit on the amount a candidate for elective state office may personally loan his or her own campaign.  Section 85307(b) provides as follows: 

   “(b)  A candidate for elective state office may not personally loan to his or her campaign an amount, the outstanding balance of which exceeds one hundred thousand dollars ($100,000).  A candidate may not charge interest on any loan he or she made to his or her campaign.”    


In addition, regulation 18530.8 concerning personal loans provides, in part, as follows:

   “(d)  A candidate may make a series of personal loans to his or her campaign as long as the outstanding balance does not exceed $100,000 at the time of making the loans.  If a candidate’s personal loan balance has reached the $100,000 limit, the loan balance must be reduced before the candidate may make any additional loans to his or her campaign.”


Therefore, under section 85307, the maximum amount of personal loans that Mr. Morrell may have outstanding to his own campaign at any one time is $100,000.  In this case, if Mr. Morrell borrows $100,000 from Provident Home Loans, the corporation he owns, he may under the Act, make a personal loan of $100,000 to his campaign committee, assuming he has made no other personal loans to the committee.  His campaign committee would report the personal loan, on Schedule B of Form 460, following the instructions on that schedule. 


If you have any other questions regarding these matters or campaign reporting, you may contact me at (916) 322-5660, or contact our Technical Assistance Division for telephone advice at (888) ASK-FPPC.  In addition to Campaign Manual A, the 2003 

Addendum to the Manual, and a fact sheet on Proposition 34 Reporting Information for State Candidates are also enclosed.          







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:
Hyla P. Wagner  




Senior Counsel, Legal Division

Enclosures

HPW:jg

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  The amount of the contribution limit is adjusted every two years based on changes in the Consumer Price Index.  The $3,200 limit applies for elections occurring between January 1, 2003, and December 31, 2004.  


�  Note that Section 85307 of the Act does restrict to $100,000 the amount a state candidate may loan to his or her own campaign, as discussed in the answer to question No. 3.      





