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July 11, 2003

Penny Nakatsu, Deputy General Counsel

San Francisco Redevelopment Agency

770 Golden Gate Avenue, 3rd Floor

San Francisco, CA 94102-3120

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-03-109

Dear Ms. Nakatsu:


This letter is in response to your request for advice on behalf of M. Brett Gladstone regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This advice is limited to provisions of the Act; however, restrictions under other laws may apply.

QUESTION


Do the revolving door provisions of the Act apply to Mr. Gladstone as a former member of a project area committee (PAC)?
CONCLUSION


The revolving door provisions of the Act do not apply to local officials.  Therefore, as a former member of the PAC, Mr. Gladstone is not subject to the revolving door provisions of the Act.

FACTS


M. Brett Gladstone is a former member of a project area committee formed in accordance with Health and Safety Code section 33385, which is part of the community redevelopment law.  Mr. Gladstone is an attorney in private practice who served on the Mid-Market Survey Area PAC (“MMPAC”) as the representative of SPUR, the San Francisco Planning and Urban Research Association for almost eight years.  He both resigned from the MMPAC and filed his leaving office statement on April 1, 2003. 

Mr. Gladstone has been asked to represent a property owner d.b.a. San Francisco Lofts, which is a commercial/residential building located in the Mid-Market survey area. He will represent the owner in land use matters that may involve his appearance before city commissions and the PAC.  Representation may also involve matters that require approval from either the redevelopment agency (SFRA) or the City and County of San Francisco.  


Mr. Gladstone has never been a member of the SFRA Commission, nor has he been employed by SFRA or retained as an SFRA consultant.  SFRA is an entity that is separate and distinct from the city that cannot be treated as a city department.  (Health and Safety Code section 33129.)

In addition, Mr. Gladstone has not been employed by the city or retained as a city consultant.  He has been informed by the city attorney’s office that PAC members are not considered to be either city officials or employees.  However, PAC members are considered designated employees and are subject to the Act’s disclosure and filing requirements. 

ANALYSIS


Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act.  The first is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding (including contracts) in which the official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402.)  The second is a one-year ban on making any appearance for compensation before the former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).  (Section 87406.) 

One Year Ban


The Act prohibits a designated employee, officer, employee or consultant of a state administrative agency, for a period of one year after leaving state service, from being paid to communicate with or appear before their former agency “for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1).)  A “former agency” includes any state administrative agency the designated employee formerly worked for or represented during the 12-month period before he or she left state service and also includes any agency, commission, department or division whose budget, personnel and other operations are controlled by the former agency.  (Regulation 18746.1(b)(6).)   

Permanent Ban

Sections 87401 and 87402 (collectively, the “permanent ban”) prohibit a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  Section 87400(b) defines “state administrative official” as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency.” (Emphasis added.)

As can be seen from the above discussion, the “revolving door” provisions of the Act apply only to state administrative officials and not to local officials.  The Rotman opinion (In re Rotman (1987) 10 FPPC Ops. 1) concluded that individuals who sit on project area committees are “members” of local government agencies.  Therefore, under Rotman, a project area committee is a local public agency. 

Therefore, section 87406 and the revolving door provisions of the Act do not apply to Mr. Gladstone as a former member of the PAC.  


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Jill Stecher



Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





