





October 9, 2003
Denise W. Lewis, Staff Counsel

Department of Corrections

Governmental Law Unit

Legal Affairs Division

Post Office Box 942883

Sacramento, CA 94283-0001

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.   I-03-115

Dear Ms. Lewis:


This letter is in response to your request for advice on behalf of the Department of Corrections regarding the financial disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Based on our telephone conversation that your agency is in the process of amending its conflict of interest code, we are treating your letter as one for informal assistance.

QUESTION


Are the management, board members and members of the staff at medical facilities in communities near California Department of Corrections’ institutions, who treat inmates pursuant to contracts with the Department of Corrections, required to comply with the financial disclosure provisions of the Act by filing Statements of Economic Interests?
CONCLUSION


If a particular member of the management, board or staff of a medical facility in a community near a California Department of Corrections institution who treats an inmate pursuant to a contract with the Department of Corrections is serving in a staff capacity under regulation 18701(a)(2)(B), thus qualifying as a “consultant” under the Act, he or she would be required to comply with the disclosure provisions of the Act by filing a Statement of Economic Interests.  However, in general, physicians making medical treatment decisions do not make, participate in making, or use their official positions to influence a governmental decision.
FACTS


The institutions of the California Department of Corrections (“CDC”) have medical facilities within the institutions and they are equipped to, and do, handle routine medical care.  For those services that cannot be provided within the institution, the CDC utilizes the services of community hospitals and physicians in the community.  The CDC enters into contracts with hospitals near its institutions to provide that care.  When an inmate is transferred to a hospital, the physicians, or other staff members at the hospital, contact the CDC (the doctor on staff at the prison) with recommendations for treatment, which the CDC either grants or denies.  If the recommended treatment is authorized, then the hospital renders the treatment, or, if it is services outside the hospital that are needed such as laboratory or radiological studies, etc., then the hospital arranges to have those services provided.  The CDC, in turn, compensates the hospital for the services rendered and/or contracted out.


In a telephone conversation with FPPC staff on July 22, 2003, you stated that the CDC enters into long-term general contracts with the local physicians and hospitals in the communities where its facilities are located for the treatment and care of its inmates as required.  The contracts do not designate specific hospital personnel to treat the inmates when they come to the hospital, but rather, they are treated like any other patient, with the exception of the fact that they are treated in a locked ward at the hospital for security reasons.  Therefore, the inmates may be treated by a wide variety of doctors, nurses, orderlies, technicians, physicians assistants and other hospital personnel.  Some diagnostic tests, such as blood and radiological tests, are performed outside the hospital by facilities with whom the hospital contracts to perform those tasks.


In a further telephone conversation with FPPC staff, you stated that the CDC is in the process of preparing an amended conflict of interest code to submit to the Commission, as its code reviewing body, for review.
ANALYSIS


To provide guidance with respect to the physicians and hospital staff, we have enclosed two advice letters, the Marks Advice Letter, No. A-98-073, and the Jaffe Advice Letter, No. I-02-154.  The Marks letter directly addresses the issue of when contract physicians qualify as “consultants” under the Act, and the Jaffe letter deals with whether physicians make, participate in making or use their official positions to influence governmental decisions under the Act’s conflict of interest provisions.

As to the management or board members of the various medical facilities, you must determine whether a particular member of the management or board of a medical facility is acting in a staff capacity to determine whether he or she must comply with the financial disclosure requirements.


Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  In addition, the Act requires every public official to disclose all his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official’s duties.  (Sections 81002(c), 87200-87313.)

“Public official” is defined in section 82048 to include consultants.  In April 1994, the Commission adopted a new definition of “consultant.”  “Consultant” is defined by regulation 18701(a)(2), largely by specifying responsibilities typical of “public officials”:

“(2) ‘Consultant’ means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

“(A) Makes a governmental decision whether to:

“1. Approve a rate, rule, or regulation;

“2. Adopt or enforce a law;

“3. Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

“4. Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract that requires agency approval;

“5. Grant agency approval to a contract that requires agency approval and to which the agency is a party, or to the specifications for such a contract;

“6. Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

“7. Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or 

“(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity participates in making a governmental decision as defined in Regulation 18702.2 or performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code under Government Code Section 87302.”

In the Harris Advice Letter, No. A-02-239, we explained:

“The test established in regulation 18701(a)(2)(B) is a two-fold test, both of which must be satisfied for an individual to qualify as a consultant.  A staff memorandum to the Commission discussed the intent of the ‘staff capacity’ language in this regulation:
“The Commission wishes to include within the scope of the regulation only those individuals who are performing [substantially all the same] tasks that normally would be performed by one or more staff members of a governmental entity.  The first prong, the ‘staff capacity’ language, eliminates in most cases from the scope of the regulation those individuals who work on one project or a limited range of projects for an agency.  In addition, there is a temporal element to the qualifier.  For example, an individual who contracted with a city to study noise at a specified intersection normally would not be serving in a staff capacity if he or she took the measurements in one day and issued a report to the planning commission before its next meeting.  If, however, a firm’s contract provided that it would provide all plan checking services for a city for five years, it is much more likely that individuals performing these services would be in a quasi-staff capacity.  (March 28, 1994 memorandum to the Commission regarding Regulation 18700, pages 3 and 4.)”

Regulation 18701(a)(2) establishes two standards for qualification as a consultant.  First, an individual may be a “consultant” if he or she performs, pursuant to a contract, any of the actions described in subdivisions (a)(2)(A)1-7.  Alternatively, an individual may be a consultant if he or she “serves in a staff capacity with the agency” under subdivision (a)(2)(B).

Based upon the facts presented in your advice request, it does not appear likely that any of the personnel at the facilities with which the CDC contracts will take any of the actions described in regulation 18701(a)(2)(A)1-7.


The second prong of the test adds an additional condition:  the tasks of the quasi-staff member over this period of time must be substantially the same as one of the individuals whose position at the agency is described in the conflict of interest code.  Implicit in the notice of service in a staff capacity is an ongoing relationship between the contractor and the public agency.  The standard does not include individuals who work on one project or a limited range of projects for the agency.  (Parry Advice Letter, No. I-95-064; Randolph Advice Letter, No, A-95-045; Travis Advice Letter, No. A-96-053.).

We lack sufficient information to advise specifically as to whom among the management, staff or board members of the medical facilities with whom the CDC contracts would qualify as serving in a staff capacity under regulation 18701(a)(2)(B) and, thus, qualify as a consultant with disclosure obligations.  However, as your agency is currently in the process of amending its conflict of interest code, we encourage you to take these contracts with outside medical facilities into consideration as you draft your amendments.  We also encourage you to work closely with our Technical Assistance Division as you work on amending your conflict of interest code.  They are available to assist you and have great expertise in these matters.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Holly B. Armstrong
Staff Counsel, Legal Division

Enc.

HBA:jg

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice (Government § 83114; 2 Cal. Code of Regs. § 18329(c)(3), copy enclosed.)





