





July 31, 2003
Lisa A. Foster

City of San Diego

Office of the City Attorney

1200 Third Avenue, Suite 1100

San Diego, CA 92101-4184

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.   I-03-128

Dear Ms. Foster:


This letter is in response to your request for informal assistance
 regarding the gift and conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  The Commission does not act as a finder of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; § 83114.) (§ 83114; reg. 18329, subd. (c)(3).)  Please note that the Commission is unable to provide advice on issues regarding past conduct.  (See 
§ 83114, subd.(b); reg. 18329, subd. (b)(8)(A)&(C).)  
QUESTIONS

1.  When a public official attends an event that has no admission price, and that is held for a purpose other than entertaining or meeting with officials, is the valuation of the event based on the official’s pro rata share of the total cost of the event, or is the valuation of the event limited to the food, drink, and other tangible gifts provided to the official?
2.  When a public official has made a good faith estimate of the value of the unique event and later discovers information indicating that the event had a greater value, should the official’s disclosure of the gift be based on the original estimate, or on the newly discovered information?
CONCLUSIONS
1.  The valuation of the event is based on the official’s pro rata share of the total cost of the event.

2.  When disclosing gifts, the official is obliged to use the best information at his or her disposal and make a good faith determination of the value of a gift received, regardless of when the information is obtained.
FACTS


The City of San Diego hosted the Super Bowl on Sunday, January 26, 2003.  A number of parties and special events took place in association with the Super Bowl.  One of those events was a pre-game party held on January 24, 2003, called “Take Flight,” also known as the “Commissioner’s Party,” which was hosted by the National Football League (“NFL”).  The Commissioner’s Party was a private, invitation only party, with approximately 4,000 invitees. Of the approximately 4,000 invitees, 42 were city officials, and in fact, most attendees were business representatives.  The NFL has stated that the primary purpose of the event was to honor and thank its corporate sponsors and business affiliates.  The event was primarily a social gathering, and was not a concert or similar event for the purpose of entertainment.  The event would have taken place in the same manner whether or not any city officials attended. The cost of food and drink per person for the event has been estimated by the NFL at approximately $100 per person, however, the pro rata share per person of the total cost for the event was approximately $350 to $400.  


This party was the subject of a previous request from your office, which resulted in a formal advice letter from the Commission (Foster Advice Ltr. No. A-01-014a).  You state that the primary purpose of the city’s previous request for advice about the Commissioner’s Party was to clarify whether or not the existence of a secondary market must be taken into consideration by an official attending the party for the purpose of estimating the value of the gift received by that official.  In the Foster letter, the Commission agreed with the city that the secondary market for an invitation to such an event is irrelevant to the value of the gift received by an official attending the event.  Also in that letter, you were advised that the value of an admission ticket to a party where there is no stated admission charge is the cost to the donor, if the cost is known or ascertainable.  

The purpose of this supplemental request for advice is to determine whether the valuation of the event would be limited to food, drink, and other gifts provided to the official in light of the fact that this event was held for the purpose other than entertaining or meeting with officials.  Since your letter does not seek additional advice with respect to the other areas addressed in our previous advice, we do not consider them at issue here and therefore do not discuss them further.
ANALYSIS

Question #1.
As indicated in our revised advice issued to you on February 28, 2003, the general rule for valuing unique gifts, or those with no face value, is set out in subdivision (b) of regulation 18946:

“Whenever the fair market value cannot readily be ascertained because the gift is unique or unusual, the value shall be the cost to the donor, if known or ascertainable.  If the cost to the donor is unknown and unascertainable, the recipient shall make a reasonable approximation.  In making such an approximation, the recipient shall take into account the price of similar items.  If similar items are not available as a guide, a good faith estimate shall be utilized.”


As we advised previously, under regulation 18946(b), these officials received a gift valued at the cost to the NFL for each ticket that he or she used or passed on to another person.
  To determine the value of gifts received at events such as the pre-game party, the Commission has advised that payments for rental of the facility, decorations, entertainment, and other tangible benefits must be counted in addition to payments for food and beverages.  (Eichman Advice Letter, No. A-84-098; Sutton Advice Letter, No. I-91-347.)

In your request for additional informal assistance of June 11, 2003, you assert that a contrary rule exists when the official attends an event “that has a primary purpose other than entertaining and meeting with officials.”  Under these circumstances, you assert the Commission “…has taken the position that the value of the gift received by an official attending an event is limited to food, drink and other tangible gifts received by the official,” citing Litvack, Advice Letter No. A-93-105; Sutton, Advice Letter No. A-92-414; Bagatelos Advice Letter, No. I-93-132; Sherman, Advice Letter No. A-93-191.  As discussed below, because we believe these letters do not stand for the broad proposition on which you base your assertion and because the Commission has made no such distinction in the circumstances you present, we reiterate that the proper formula to determine the value of the gifts received at the pre-game party is as described above and initially set forth in our letter of February 28.  

The Litvack and Sutton letters, issued in 1993 and 1992 respectively, have never been cited by the Commission or its staff in subsequent advice for the proposition you assert.  Rather, they are limited to the unique facts presented by the given letters.  In Sutton, Commission staff advised a lobbyist employer about how to value benefits received by two state officials who went to the refining company’s event held to reward employees for their work on a particular project.  The letter was based on an analysis of the lobbyist reporting requirements and their underlying policies.  (§§ 86100 – 86300.) Thus, we stated that, in most cases:
“…when a lobbyist employer pays for an event at which officials or members of their immediate families receive benefits such as food, drink, and entertainment, the lobbyist employer must disclose the entire cost of the event as an ‘activity expense.’”  (Sutton Advice Letter, No. A-92-414.)  


The staff then recited an exception to this rule in the lobbying context, stating:

“…If officials receive meals or other gifts at an event which is not being held for the purpose of entertaining or meeting with officials, such as an organization’s annual conference, the total amount of the activity expense would include only the cost of the meals or other gifts provided to the officials, and would not include costs in connection with conducting the conference.”  (Sutton, supra; italics added.)  

Critically, the letter goes on to explain the justification for the limited exception to the general rule, founded in large part on considerations unique to the lobbying context:

“The facts in this case clearly indicate that this event was held for a specific purpose and was not held for the purpose of entertaining or meeting with officials.  In addition, only two officials were invited and holding the event was not contingent on their attendance.  Because the purpose of the lobbying disclosure provisions is to accurately disclose payments made in connection with influencing legislative or administrative action, we believe that reporting the full cost of this event ($30,000) would not accurately reflect Tosco’s payments for lobbying purposes and instead would inflate the total amount of expenditures made during the calendar quarter. …” 
“This advice applies only to this particular event held by Tosco.  The disclosure requirements for other events will depend on the specific facts related to the event or gathering.”  (Sutton, supra; underline added.)


Thus, the Sutton letter expressly bases its conclusion on the unique scenario of a lobbyist expense report for payments made in connection with lobbyist activities and the policies and purposes served by that legal framework.  In contrast, the events involved in your letter concern the broad prohibition on officials receiving gifts over a certain limit, an entirely different framework.  (§§ 89500, et seq.)  Moreover, the letter cautions that the advice is specific to that event and no other.  

The Litvack letter does not expand the conclusions of the Sutton advice letter to other circumstances.  In Litvack, the Sutton letter is cited only for the proposition described above in a general discussion of the rules that might apply in various situations posed by The Walt Disney Company.  Specifically, the letter sought to answer a question entirely different from the one posed by your question, to wit: whether the “protocol exception” applied to events hosted at a theme park to which public officials, both state and local, might be invited. The letter concluded that under certain circumstances the exception would not apply and then, “[d]epending upon the purpose for which the event is held, the value of the benefits attributed” to the officials could be one of several methods, including the rule described in the Sutton letter and the FPPC Lobbying Newsletter, Vol. 13, No. 1, March 1991.  (Litvack Advice Letter, No. A-93-105.)  Nowhere is the exception further discussed or applied in the letter to a given factual scenario beyond the lobbyist context in which it was discussed.  

Finally, the Bagatelos and Sherman advice letters are too tangential to provide support for extending the reasoning of Sutton beyond its facts.  The Sherman letter, No. A-93-191, concerned only the issue of whether a public official could provide a blank check to a sponsor of an event so that a later determination of value would not result in an inadvertent violation of the gift limits.  Nowhere is the Sutton letter discussed nor the notion of the impact of the official’s presence on the valuation of the gift.  Similarly, in Bagatelos, we concluded that a public official attending a non-profit’s fundraising event need only report the value of the admission price even though other entertainment and intangible benefits were provided.  This was based not on whether the event would have taken place without the presence of the official but instead on the fact that the Commission had, in considering the adoption of a regulation addressing political and charitable fundraisers, expressly rejected proposed language requiring that intangible benefits, such as entertainment, be reported as a gift.  (Bagatelos Advice Letter, No. I-93-132.)   


Accordingly, we confirm the advice rendered in February that the proper method of valuing the gifts received by the officials in the context of the Super Bowl party is that payments for rental of the facility, decorations, entertainment, and other tangible benefits must be counted in addition to payments for food and beverages.  (In re Gutierrez, 3 FPPC Ops. 44 (1977);  Hancock, Advice Letter, No. A-00-278; Jacobs Advice Letter, No. I-00-254; Sutton Advice Letter, No. I-91-347; Blonien Advice Letter, No. I-89-490; Eichman Advice Letter, No. A-84-098;.)
Question #2.

Your second question asks whether an official has an obligation to report the value of a gift based on more accurate information the official may have at the time of the report than he or she had when the gift was received.  The answer is yes.
The Act requires public officials to file periodic reports disclosing their personal financial interests and income, including gifts.  (§ 87200, et seq.)  Regulation 18946, subdivision (a), states that "gifts shall be valued at fair market value as of the date of receipt or promise."  You offer an interpretation of this language suggesting that the official need only report the value of the gift based on information on hand at the time of the receipt of the gift and not on any additional information the official receives that would indicate that the initial valuation is incorrect.  We conclude such a construction is incorrect and would seriously undermine the purpose and intent of the gift limits scheme under the Act.  

The language quoted above instead means that the value assigned to a gift is to be based on the gift’s value on date it was received, as opposed to a transient value subject to change over time.  In the circumstances you pose, the value of the gift to the officials did not change.  Rather, the officials simply have more accurate information on which to base their estimate.  
Regarding whether an official must use better information in his or her possession at the time of a filing, please note that pursuant to section 81004 all reports and statements required to be filed by the Act must be signed under penalty of perjury and verified by the filer.  The verification must state that the filer has used all reasonable diligence in its preparation and that to the best of his or her knowledge it is true and complete.  (§ 81004; Bostwick Advice Letter, I-97-568; Solario Advice Letter, No. A-97-092.)   
This advice is consistent with advice in the past, where we have advised that if an official later determines that the value or donor of gifts he or she has received is different than originally disclosed, additional amendments can be filed at that time.
  (See Knox Advice Letter, I-92-173 (official uncertain about the value of theater tickets and who paid for dinner).)  With regard to amendments, section 81004.5 provides that reports or statements filed pursuant to the Act may be amended at any time and that amending an incorrect or incomplete report or statement may be considered as evidence of good faith.  If one determines that amendments to forms are necessary, they should be filed as soon as possible.  
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 


� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� If an official received more than one ticket from the NFL, he or she must aggregate their value to determine the amount of the gift received, unless the tickets were not used.  For example, if an official received two free tickets from the NFL valued at $150 each, used one ticket and gave the other to another person, the official received a gift valued at $300.  (Reg. 18946.1.)


�  According to your facts, of course, the public officials have not filed a report covering the period at issue, and so they are not faced yet with the need to amend anything.  








