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December 16, 2003
Jonady Hom Sun

Public Utilities Commission

505 Van Ness Avenue

San Francisco, CA 94102-3298

Re:
Your Request for Advice

Our File No.  A-03-142

Dear Ms. Sun:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Public Utilities Commissioner Carl Wood regarding the gift provisions of the Political Reform Act     (the “Act”).

QUESTION


Is travel to Puerto Rico considered travel “within the United States” for purposes of regulation 18950.1(a)(2)?
CONCLUSION


Travel to Puerto Rico is considered travel “within the United States” for purposes of regulation 18950.1(a)(2).  
FACTS


Public Utilities Commissioner Carl Wood attended and gave a speech at the Utility Workers Union of America (“UWUA”) 27th Constitutional Convention in Dorado, Puerto Rico on June 27, 2003. UWUA is a 501(c)(5) organization.  Commissioner Wood arrived in Puerto Rico on June 26, 2003, attended the conference on June 27-28, and departed on June 29, 2003.  He gave a speech on restoring just and reasonable rates to California’s electric system, recent manipulation of gas prices in California, and the effect on California of water company mergers and sales.  The conference sponsor, UWUA, offered to pay for Commissioner Wood’s expenses, including airfare, meals   and lodging.  Commissioner Wood has not accepted any transportation expenses from UWUA.  You confirmed to Commission staff by telephone that Commissioner Wood 
has reimbursed UWUA for all other uncovered expenses pursuant to relevant FPPC regulations.


You believe that, pursuant to Government Code sections 89501-89506, and associated regulations, Commissioner Wood could have accepted transportation expenses from UWUA to attend this conference if it took place “within the United States,” while different rules apply to international travel.  You ask whether, for purposes of the Act, round trip travel between California and Puerto Rico is travel “within the United States.”  

ANALYSIS


The Act restricts the acceptance of gifts and honoraria by elected state officers, elected officers of local government agencies, or other individuals specified in section 87200.  (Sections 89502 and 89503.)   Regulation 18950.1 creates a limited exception to these restrictions, designed to cover reimbursement of costs associated with travel to speaking engagements like the one you describe.  Regulation 18950.1 describes this exception, as pertinent to your question, in subdivision (a):

“The following provisions shall apply to payments made for travel pursuant to Government Code Sections 89501 through 89506: 

(a)  Travel In Connection With Speeches, Panels, and Seminars.

(1)  Only a reportable payment is subject to the limitations on gifts specified in Government Code Section 89503.  See California Code of Regulations, Title 2, Section 18950.3, to determine whether a payment in connection with a speech, panel, or seminar is reportable.

(2)  A payment made for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence, is not subject to the prohibitions or limitations on honoraria and gifts specified in Government Code Sections 89501, 89502, or 89503 if:

(A)  The travel is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, and

(B)  The travel, including actual transportation and related lodging and subsistence, is in connection with a speech given by the official or candidate; the lodging and subsistence expenses are limited to the day immediately preceding, the day of, and the day immediately following the speech; and the travel is within the United States.
Except as otherwise provided by California Code of Regulations, Title 2, Section 18950.3, any payment made for travel specified in this subdivision (a)(2), shall be reported in accordance with Government Code Section 87207(c).”

Obviously, this rule exempts only certain payments for travel, which itself must be “reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy.”  Your question, however, is focused on whether travel to Puerto Rico is, for purposes of this regulation, travel “within the United States.”  
Although the Commission has issued numerous advice letters discussing travel to states from Hawaii to Florida, and to sovereign nations from Canada to Australia, your question is one of first impression.  The reference of regulation 18950.1(a)(2)(B) to travel “within the United States” mirrors the language of section 89506(a)(1).  Since the legal and territorial jurisdiction of the United States includes possessions other than the fifty states, both statute and regulation are ambiguous insofar as they do not expressly limit the scope of the exception to the fifty states, or expressly include territories and commonwealths which, though lacking statehood, are within the legal and territorial jurisdiction of the United States.      
 
Puerto Rico is a self-governing commonwealth in association with the United States of America.  Its citizens are citizens of the United States, and the President of the United States is Puerto Rico’s head of state. 


The United States controls Puerto Rico’s territorial boundaries, air space and waters, interstate trade, foreign relations and commerce, its customs administration, immigration policies, nationality and citizenship, currency, maritime laws, military service, communications, agriculture, mining and minerals, highways, postal system, social security and other areas generally controlled by the federal government within the United States.  The domestic law of Puerto Rico, like state law, is subordinated to the United States Constitution, and may be preempted by federal statutory authority.  Puerto Rico has non-voting representation in the United States Congress, but Puerto Rico is not a state, and the United States Constitution does not confer on citizens residing in Puerto Rico a right to participate in national elections for President and Vice-President. 

Federal control over Puerto Rico originates in the Territory Clause of the U.S. Constitution, Article IV, section 3, clause 2, authorizing Congress to “make all needful Rules and Regulations respecting the territory… belonging to the United States.”
  Our Supreme Court has held that Congress “may treat Puerto Rico differently from States so long as there is a rational basis for its actions.”  (Califano v. Torres, 435 U.S. 1 (1978) (per curiam).)  We approach your question from the understanding that, like Congress, the State of California may treat Puerto Rico differently from states if there is a rational basis for so doing.
Travel to Puerto Rico can serve the same or similar legislative or governmental purposes as does travel to Hawaii, Florida, or other states.  Because travel to Puerto Rico can reasonably be considered travel “within the United States” under the language of section 89506 and regulation 18950.1, and because we are aware of no countervailing disadvantage to such an interpretation, we conclude that you may apply these rules to Puerto Rico.  

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Lawrence T. Woodlock
Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� The United States has twelve unincorporated territories (American Samoa, Baker Island, Howland Island, Guam, Jarvis Island, Kingman Reef, Midway Islands, Navassa Island, Palau, Palmyra Atoll, U.S. Virgin Islands [St. Croix, St. John and St. Thomas], and Wake Island) and two commonwealths, Puerto Rico and the Northern Mariana Islands.  Commonwealths have their own constitutions, and greater autonomy than the unincorporated territories.





