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July 24, 2003
Kathy Lanz-Haupt

Post Office Box 481

Yolo, CA 95697

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-03-149

Dear Ms. Lanz-Haupt:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Our advice is based on the facts presented; the Commission does not act as a finder of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION

May you, as a contractor for Accenture, accept an assignment to the Franchise Tax Board, your former state administrative agency employer, in order to work under an existing contract to develop and implement the new California Child Support Automation System?  
 

CONCLUSION


Yes.  Although you are subject to the one-year and permanent bans under the Act’s post-employment provisions, since you did not previously participate in your capacity as a consultant/state administrative official in the implementation phase of what is now an existing contract between the Franchise Tax Board and, jointly, IBM, American Management Systems, and Accenture, the permanent ban does not prohibit you from participating, on behalf of Accenture, in the implementation of this contract.  Similarly, since you will be administering, implementing, or fulfilling the provisions of an existing contract, the one-year ban does not prohibit you from undertaking these actions on behalf of your new private employer.

FACTS


You were a contractor with the Franchise Tax Board (“FTB”) working on the California Child Support Automation System Project (“Project”) from December 2000 to February 2003.  Specifically, you worked on developing contract requirements and preparing the feasibility study report for the Project.  The contract for the Project’s development and implementation has now been awarded.  IBM, teaming with American Management Systems and Accenture, won the contract on the Project.  They are scheduled to begin development and implementation of the new system in August 2003.


You have an opportunity to work as a contractor for Accenture.
  In that capacity, you would be re-posted to the FTB to work, under this new agreement, on the implementation phase of the Project. 

ANALYSIS

State administrative officials
 who leave state service are subject to two types of post-governmental employment restrictions under the Act.
  The first is a permanent prohibition on advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding (including contracts) in which the official participated while in state service.  (Section 87401 and section 87402.)  The second is a one-year ban on making any appearance for compensation before your former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).  (Section 87406.) 

Permanent Ban

Sections 87401 and 87402 prohibit former state administrative officials who participated in a judicial, quasi-judicial or other proceeding while employed by a state agency, from aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in representing any other person, for compensation, regarding that same proceeding.  A “judicial, quasi-judicial or other proceeding” includes a contract or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency.  (Section 87400(c).) An official is considered to have “participated” in a contract proceeding if the official was personally and substantially involved in the contract.  (Section 87400(d).)  The permanent ban applies throughout the duration of a contract in which the official participated.  

The Commission considers the negotiating, drafting, and awarding of a contract to be a separate proceeding from the monitoring and performance of the contract.  (Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)  You indicate that your work at FTB occurred during the contract requirements and feasibility stages of the Project.  For purposes of our analysis we assume this means your work occurred prior to the awarding of the contract and that you had no role, as a consultant/state administrative official with FTB, in administering or implementing the contract.  Thus, the permanent ban would apply to you in the context of any re-negotiation or re-opening of the contract, but not during its implementation (which is a separate proceeding in which you did not participate during your tenure at the FTB.)  


One-Year Ban 


The Act prohibits an employee designated under his/her agency’s conflict-of-interest code, or an employee that makes or participates in making governmental decisions, for a period of one-year after leaving state service, from being paid to communicate with or appear before their former agency for the purpose of influencing administrative or legislative action, or “any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1).)  “An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.” (Regulation 18746.2.) 

Not all communications to a former state administrative agency employer are prohibited by the one-year ban; it is only when the communication is for the “purpose of influencing any administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property,” that the communication is prohibited by the one-year ban.  (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication “is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2(a).)  In contrast, an appearance or communication made as part of “[s]ervices performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions… provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Hanan Advice Letter, No. I-00-209; Billeci Advice Letter, No. I-00-234; Hamilton Advice Letter, No. I-99-159.)  

If you become a contractor with Accenture, you will be assigned to work as a consultant to your former agency pursuant to an existing contract with the FTB. As a contractor with FTB, your work and communications with personnel of that agency will be for the purpose of administering, implementing, or fulfilling the requirements of this pre-existing contract.  Provided that your work does not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of this pre-existing contract or of any other contract, permit, or license involving the FTB, you will not be prohibited under the one-year ban from appearing before or communicating with the FTB as a contractor to Accenture to perform the work you describe.  

However, communications between you and the FTB that are not made to administer, implement, or fulfill an existing contract, but are made for the purpose of influencing the legislative or administrative actions of the FTB or of any of its organizational sub-units, are prohibited under the one-year ban. 


For further guidance, we have enclosed a fact sheet regarding the post-governmental employment provisions of the Act.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kenneth L. Glick

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� You should be aware, however, that if your new role is defined by the FTB as a  “consultant” within the meaning of the Act (section 82048, regulation 18701(a)(2)(B)), your assignment to your former state agency employer will subject you to the Act’s conflict-of-interest provisions.  (Section 87100 and 87103; regulation 18700.)  In addition, you may also be subject to financial disclosure requirements imposed under the FTB’s conflict of interest code.  (Section 82019 and sections 87300, et seq.)  	 


�  A “state administrative official” is defined in section 87400(b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.” FTB is a state administrative agency as defined in section 87400(a).  As a consultant for FTB, you were a state administrative official.


�   In addition, prior to separation from state service, a state administrative official is prohibited under section 87407 from making, participating in making, or influencing any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.  (Regulation 18747.)





